Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Oceny - jedna uwzględniająca przewlekły wpływ na tarczycę, a druga ostry wpływ na układ nerwowy - są zwieńczeniem wieloletniej współpracy między EFSA a Holenderskim Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego i Środowiska (RIVM). Dokumenty sfinalizowano po dwumiesięcznym okresie konsultacji, podczas którego EFSA otrzymała cenne informacje zwrotne od różnych zainteresowanych stron, w tym instytucji krajowych, środowisk akademickich, organizacji pozarządowych i stowarzyszeń handlowych. W Brukseli odbyło się również spotkanie z zainteresowanymi stronami w celu wyjaśnienia metodologii i prezentacji wyników prac.
Oceny obejmujące wpływ pestycydów na inne narządy i funkcje organizmu zostaną przeprowadzone w nadchodzących latach. EFSA opracowuje obecnie wraz z Komisją Europejską kompleksowy plan ich realizacji.
Wnioski
Ogólny wniosek z obu ocen jest taki, że ryzyko konsumenckie wynikające ze skumulowanego narażenia przez dietę, z różnym stopniem pewności, jest poniżej progu, który uruchamiałby działania regulacyjne dla wszystkich grup populacji.
Substancje uwzględnione w ocenach zostały zidentyfikowane przez ekspertów EFSA ds. pestycydów przy użyciu specjalnie opracowanej metodologii klasyfikacji pestycydów na „kumulatywne grupy oceny” (CAG).
Unijne rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pestycydów w żywności (NDP) stanowi, że decyzje w sprawie NDP powinny uwzględniać skumulowane skutki stosowania pestycydów w momencie, gdy są dostępne metody oceny takich skutków. Ponadto rozporządzenie obejmujące wprowadzanie pestycydów do obrotu stanowi, że pestycydy nie powinny mieć szkodliwego wpływu - w tym łącznie - na ludzi.
Biorąc pod uwagę wszystkie niepewności zidentyfikowane przez ekspertów, w przypadku niedoczynności tarczycy, stwierdzono, że przy różnym stopniu pewności, łączne narażenie nie osiąga progu regulowania dla wszystkich rozważanych grup ludności. Pewność ta przekracza 99% dla wszystkich czterech populacji dorosłych, 95% dla populacji dzieci, 90% dla populacji małych dzieci. W przypadku hipertrofii komórek C, hiperpoplazji i neoplazji, ten sam wniosek został wyciągnięty z pewnością przekraczającą 99% dla wszystkich 10 populacji. Populacje te można uznać za reprezentatywne dla europejskich populacji o najwyższej podatności na potencjalne narażenie.
Biorąc pod uwagę wszystkie niepewności zidentyfikowane przez ekspertów dotyczące hamowania AChE mózgu i/lub erytrocytów, stwierdzono z różnym stopniem pewności, że skumulowane narażenie nie osiąga wartości progowych, które należy uwzględnić w przepisach dla wszystkich rozważanych grup ludności. Pewność ta przekracza 99% dla wszystkich czterech dorosłych populacji, 95% dla dwóch populacji dzieci, 90% dla populacji najmłodszych dzieci. W przypadku funkcjonalnych zmian układu nerwowego ten sam wniosek został wyciągnięty z pewnością przekraczającą 99% dla wszystkich dorosłych populacji oraz 95% dla populacji dzieci i wszystkich populacji dzieci najmłodszych. Populacje te można uznać za reprezentatywne dla populacji europejskich o wysokiej wrażliwości pod względem potencjału narażenia.
Poniżej linki do szczegółowych wyników oceny:
Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/news/pesticides-first-cumulative-risk-reports-published
Przeczytaj także
Center for Food Safety (CFS) złożyło 20 marca br. pozew federalny przeciwko Agencji Ochrony Środowiska (EPA) o ponowne zatwierdzenie w styczniu 2020 r. glifosatu pestycydowego, najlepiej znanego jako aktywny składnik pestycydów Roundup firmy Monsanto.
Zgodnie z art. 32 rozporządzenia (WE) nr 396/2005) EFSA przedstawia roczne sprawozdanie, w którym analizuje poziomy pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na rynku europejskim. Z ustaleń wynika, że jest mało prawdopodobne, aby ocenione poziomy dla analizowanych produktów spożywczych stanowiły zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Żywność ekologiczna jest coraz bardziej popularna, a tym samym coraz droższa. Organiczne owoce i warzywa uprawiane są bez syntetycznych pestycydów, dlatego często są postrzegane jako zdrowsze niż te uprawiane przy wykorzystaniu tych substancji. Jednak nie wszystkie produkty z etykietą "eko" są całkowicie wolne od pestycydów, a wykrycie niewielkich ilości substancji może być trudne.