Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Pestycydy w żywności organicznej
Żywność ekologiczna jest coraz bardziej popularna, a tym samym coraz droższa. Organiczne owoce i warzywa uprawiane są bez syntetycznych pestycydów, dlatego często są postrzegane jako zdrowsze niż te uprawiane przy wykorzystaniu tych substancji. Jednak nie wszystkie produkty z etykietą "eko" są całkowicie wolne od pestycydów, a wykrycie niewielkich ilości substancji może być trudne. W czasopiśmie naukowym Journal of Agricultural and Food Chemistry naukowcy donoszą o nowej strategii określania autentyczności żywności organicznej.
Możliwe zafałszowania
Wysoki koszt i popularność żywności ekologicznej może być zachętą do próby sprzedaży żywności traktowanej pestycydami jako ekologicznej. Wykrywanie pestycydów może być trudne, a nawet niemożliwe, szczególnie dlatego, że niektóre z tych substancji szybko rozkładaja się po zastosowaniu, co prowadzi do fałszywego wrażenia, że żywność nie została poddana obróbce. Z drugiej strony niewielka ilość pestycydów na powierzchni owocu niekoniecznie sygnalizuje celowe oszustwo. Związek mógł przedostać się z sąsiedniego pola. Aby poprawić praktykę weryfikacji żywności ekologicznej, naukowcy opracowali metodę analizy metabolitów wytwarzanych w roślinach, podczas rozpadu pestycydów, wykorzystując eksperymentalną winnicę jako poligon doświadczalny.
Metoda badania
Naukowcy skorzystali z połączenia metody HPLC i spektrometrii masowej o wysokiej rozdzielczości do identyfikacji i badania metabolitów siedmiu poszechnie wykorzystywanych pestycydów. Następnie zespół zastosował metodę na liściach i owocach winorośli poddanych działaniu środka w różnych odstępach czasu między sadzeniem, a zbiorami. Zbadano również wina z przetworzonych owoców. Dzięki tej technice zespół zaobserwował obniżenie poziomu początkowych pestycydów w miarę degradacji. Grupa wykryła także metabolity tych substancji, ponieważ ich poziomy zmieniały się w czasie. W winie wytworzonym z przetworzonych owoców wiele metabolitów było nadal wykrywalnych na wyższych poziomach niż stosowany związek pestycydowy, co oznacza, że nie tylko owoce i liście, ale również że wina ekologiczne mogłyby potencjalnie zostać zweryfikowane przy użyciu tej metody. Naukowcy twierdzą, że ich metodologia, z pewnym udoskonaleniem, powinna pomóc w wysiłkach regulatorów żywności w celu zwalczania nielegalnych praktyk w rolnictwie ekologicznym.
Źródło:
Przeczytaj także
Dwóch na pięciu Europejczyków interesuje się bezpieczeństwem żywności, a tylko 1 na 5 osób uważa, że jest to główny problem przy wyborze żywności. Dla większości Europejczyków jest to jeden z kilku czynników - łącznie z ceną, smakiem, odżywianiem i pochodzeniem żywności - które wpływają na ich nawyki i wybory żywieniowe.
Komisja Europejska stale prowadzi działania mające na celu zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności we wszystkich krajach Wspólnoty. Istotną częścią tej strategii jest rozpowszechnianie informacji na temat procesów produkcji, kontroli jakości i wartości odżywczej dostępnych na europejskim rynku artykułów spożywczych...
Pestycydy to szerokie pojęcie oznaczające wszystkie substancje lub preparaty służące do zwalczania niepożądanych organizmów. Pestycydy stosowane podczas uprawy roślin nazywamy środkami ochrony roślin. Zatem pojęcie pestycydy...