Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pestycydy w żywności ekologicznej - wykrywanie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Procesy i Technologie

Pestycydy w żywności organicznej

Żywność ekologiczna jest coraz bardziej popularna, a tym samym coraz droższa. Organiczne owoce i warzywa uprawiane są bez syntetycznych pestycydów, dlatego często są postrzegane jako zdrowsze niż te uprawiane przy wykorzystaniu tych substancji. Jednak nie wszystkie produkty z etykietą "eko" są całkowicie wolne od pestycydów, a wykrycie niewielkich ilości substancji może być trudne. W czasopiśmie naukowym Journal of Agricultural and Food Chemistry naukowcy donoszą o nowej strategii określania autentyczności żywności organicznej.

Możliwe zafałszowania

Wysoki koszt i popularność żywności ekologicznej może być zachętą do próby sprzedaży żywności traktowanej pestycydami jako ekologicznej. Wykrywanie pestycydów może być trudne, a nawet niemożliwe, szczególnie dlatego, że niektóre z tych substancji szybko rozkładaja się po zastosowaniu, co prowadzi do fałszywego wrażenia, że ​​żywność nie została poddana obróbce. Z drugiej strony niewielka ilość pestycydów na powierzchni owocu niekoniecznie sygnalizuje celowe oszustwo. Związek mógł przedostać się z sąsiedniego pola. Aby poprawić praktykę weryfikacji żywności ekologicznej, naukowcy opracowali metodę analizy metabolitów wytwarzanych w roślinach, podczas rozpadu pestycydów, wykorzystując eksperymentalną winnicę jako poligon doświadczalny.

Metoda badania

Naukowcy skorzystali z połączenia metody HPLC i spektrometrii masowej o wysokiej rozdzielczości do identyfikacji i badania metabolitów siedmiu poszechnie wykorzystywanych pestycydów. Następnie zespół zastosował metodę na liściach i owocach winorośli poddanych działaniu środka w różnych odstępach czasu między sadzeniem, a zbiorami. Zbadano również wina z przetworzonych owoców. Dzięki tej technice zespół zaobserwował obniżenie poziomu początkowych pestycydów w miarę degradacji. Grupa wykryła także metabolity tych substancji, ponieważ ich poziomy zmieniały się w czasie. W winie wytworzonym z przetworzonych owoców wiele metabolitów było nadal wykrywalnych na wyższych poziomach niż stosowany związek pestycydowy, co oznacza, że nie tylko owoce i liście, ale również że ​​wina ekologiczne mogłyby potencjalnie zostać zweryfikowane przy użyciu tej metody. Naukowcy twierdzą, że ich metodologia, z pewnym udoskonaleniem, powinna pomóc w wysiłkach regulatorów żywności w celu zwalczania nielegalnych praktyk w rolnictwie ekologicznym.

Źródło:

  • American Chemical Society. Dana Schusterova, Marie Suchanova, Jana Pulkrabova, Vladimir Kocourek, Jiri Urban, Jana Hajslova. Can Occurrence of Pesticide Metabolites Detected in Crops Provide the Evidence on Illegal Practices in Organic Farming? Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2019; DOI: 10.1021/acs.jafc.8b06999
Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 11.06.2019

    Bezpieczeństwo żywności w UE - ankieta EFSA

    Dwóch na pięciu Europejczyków interesuje się bezpieczeństwem żywności, a tylko 1 na 5 osób uważa, że ​​jest to główny problem przy wyborze żywności. Dla większości Europejczyków jest to jeden z kilku czynników - łącznie z ceną, smakiem, odżywianiem i pochodzeniem żywności - które wpływają na ich nawyki i wybory żywieniowe.

    Czytaj więcej
  • 22.01.2019

    Baza pestycydów stosowanych w UE

    Komisja Europejska stale prowadzi działania mające na celu zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności we wszystkich krajach Wspólnoty. Istotną częścią tej strategii jest rozpowszechnianie informacji na temat procesów produkcji, kontroli jakości i wartości odżywczej dostępnych na europejskim rynku artykułów spożywczych...

    Czytaj więcej
  • 15.11.2017

    Pestycydy w produkcji żywności – jak ugryźć ten temat?

    Pestycydy to szerokie pojęcie oznaczające wszystkie substancje lub preparaty służące do zwalczania niepożądanych organizmów. Pestycydy stosowane podczas uprawy roślin nazywamy środkami ochrony roślin. Zatem pojęcie pestycydy... 

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.