Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Pestycydy w żywności ekologicznej - wykrywanie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie

Pestycydy w żywności organicznej

Żywność ekologiczna jest coraz bardziej popularna, a tym samym coraz droższa. Organiczne owoce i warzywa uprawiane są bez syntetycznych pestycydów, dlatego często są postrzegane jako zdrowsze niż te uprawiane przy wykorzystaniu tych substancji. Jednak nie wszystkie produkty z etykietą "eko" są całkowicie wolne od pestycydów, a wykrycie niewielkich ilości substancji może być trudne. W czasopiśmie naukowym Journal of Agricultural and Food Chemistry naukowcy donoszą o nowej strategii określania autentyczności żywności organicznej.

Możliwe zafałszowania

Wysoki koszt i popularność żywności ekologicznej może być zachętą do próby sprzedaży żywności traktowanej pestycydami jako ekologicznej. Wykrywanie pestycydów może być trudne, a nawet niemożliwe, szczególnie dlatego, że niektóre z tych substancji szybko rozkładaja się po zastosowaniu, co prowadzi do fałszywego wrażenia, że ​​żywność nie została poddana obróbce. Z drugiej strony niewielka ilość pestycydów na powierzchni owocu niekoniecznie sygnalizuje celowe oszustwo. Związek mógł przedostać się z sąsiedniego pola. Aby poprawić praktykę weryfikacji żywności ekologicznej, naukowcy opracowali metodę analizy metabolitów wytwarzanych w roślinach, podczas rozpadu pestycydów, wykorzystując eksperymentalną winnicę jako poligon doświadczalny.

Metoda badania

Naukowcy skorzystali z połączenia metody HPLC i spektrometrii masowej o wysokiej rozdzielczości do identyfikacji i badania metabolitów siedmiu poszechnie wykorzystywanych pestycydów. Następnie zespół zastosował metodę na liściach i owocach winorośli poddanych działaniu środka w różnych odstępach czasu między sadzeniem, a zbiorami. Zbadano również wina z przetworzonych owoców. Dzięki tej technice zespół zaobserwował obniżenie poziomu początkowych pestycydów w miarę degradacji. Grupa wykryła także metabolity tych substancji, ponieważ ich poziomy zmieniały się w czasie. W winie wytworzonym z przetworzonych owoców wiele metabolitów było nadal wykrywalnych na wyższych poziomach niż stosowany związek pestycydowy, co oznacza, że nie tylko owoce i liście, ale również że ​​wina ekologiczne mogłyby potencjalnie zostać zweryfikowane przy użyciu tej metody. Naukowcy twierdzą, że ich metodologia, z pewnym udoskonaleniem, powinna pomóc w wysiłkach regulatorów żywności w celu zwalczania nielegalnych praktyk w rolnictwie ekologicznym.

Źródło:

  • American Chemical Society. Dana Schusterova, Marie Suchanova, Jana Pulkrabova, Vladimir Kocourek, Jiri Urban, Jana Hajslova. Can Occurrence of Pesticide Metabolites Detected in Crops Provide the Evidence on Illegal Practices in Organic Farming? Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2019; DOI: 10.1021/acs.jafc.8b06999

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn