Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kluczowe cechy systemów odwodnień - rozwiązania ACO dla posadzek w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym

Kategoria: Procesy i Technologie

Jako światowy lider w dziedzinie systemów odwodnienia obszarów produkcji spożywczej, w tym artykule podzielimy się wiedzą o podstawowych czynnikach, na które należy zwrócić uwagę, aby w sposób optymalny dobrać system odwadniania do pracy w strefach wysokiej higieny.

Higieniczne odwodnienia kluczowe dla producentów żywności

Higienicznie zaprojektowane odwodnienie ma kluczowe znaczenie dla firm związanych z żywnością. Przy prawidłowo dobranych systemach odwodnienie staje się praktycznie niewidoczne, ale w przypadku nietrafionego doboru straty generowane przez nieplanowany przestój produkcji, czy skażenie gotowego produktu są niewspółmiernie duże do wartości odwodnienia, a uszczerbek na marce jest wręcz nie do oszacowania.

Niskiej lub nieprawidłowej jakości systemy odwodnienia stają się świetnym inkubatorem dla bakterii i innych mikroorganizmów, i nawet najdoskonalsze metody czyszczenia nie są w stanie zniwelować złego wpływu.

Higienicznie zaprojektowany system odwadniający zminimalizuje ryzyko zakażenia bakteryjnego i zapobiegnie zakażeniu krzyżowemu w całym zakładzie przetwórstwa żywności. Należy również nadmienić że właściwe zaprojektowany system zmniejszy również koszty i czas potrzebne dla jego konserwacji.

Co ważne, dobrze zaprojektowany, wysokiej jakości system odwadniający – wykonany ze stali nierdzewnej w pełni pasywowanej przez trawienie – zapewni również bezpieczeństwo pracownikom, zapobiegając urazom w miejscu pracy związanym z poślizgiem i minimalizując koszty operacyjne, zapewniając szybkie, łatwe i ciągłe czyszczenie.

Higieniczne rozwiązania

Więc jakich kluczowych cech należy szukać podczas oceny różnych systemów odwadniających?

Jako absolutne minimum zalecamy:

  1. System odwadniania został zaprojektowany zgodnie z najlepszymi praktykami-zasadami higienicznymi projektowania określonymi przez European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG). Oznacza to np., że narożniki takie zaokrągla się minimalnym promieniem 3 mm, spoiny muszą być ciągłe i nie mogą być wykonywane na rogach ani na zakład, a powierzchnia odwodnienia musi być gładka ze współczynnikiem chropowatości od 0,3 do 0,5 mikro-metrów.
  2. Odwodnienie jest wykonane ze stali nierdzewnej w gatunku minimum AISI304, AISI316. Dla bezpieczeństwa produkcji żywności, jedyną realną opcją przy wyborze rozwiązania odwadniającego jest konstrukcja wykonana ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna jest łatwiejsza do czyszczenia i utrzymania w czystości niż systemy wykonane z innych materiałów, takich jak: tworzywo, beton czy żeliwo. O wyborze gatunku stali decydować powinny warunki pracy, czynniki takie jak: kwasowość i temperatura, ale także metodologia czyszczenia, która jest stosowana na zakładzie.
  3. Twój system odwadniający ze stali nierdzewnej powinien być w pełni pasywowany przez trawienie w zanurzeniu, co pozwala na stworzenie właściwej warstwy ochronnej w całej objętości, minimalizując możliwość powstania korozji i wżerów. Jest to kluczowe zalecenie EHEDG, a producenci, którzy nie poddają w pełni pasywacji swoich produktów, a tylko punktowo, np. spawy, niespełnianą tego wymagania, co może skutkować problemami z użytkowaniem.

Higieniczne odwodnienia ze stali nierdzewnej

 Więcej informacji o systemach odwodnień obszarów produkcji spożywczej można znaleźć na stronie internetowej - https://www.aco.pl/


Artykuł jest częścią opracowania - WODA I HIGIENA W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM


 

Autor:ACO
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.