Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kluczowe cechy systemów odwodnień - rozwiązania ACO dla posadzek w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym

Kategoria: Procesy i Technologie

Jako światowy lider w dziedzinie systemów odwodnienia obszarów produkcji spożywczej, w tym artykule podzielimy się wiedzą o podstawowych czynnikach, na które należy zwrócić uwagę, aby w sposób optymalny dobrać system odwadniania do pracy w strefach wysokiej higieny.

Higieniczne odwodnienia kluczowe dla producentów żywności

Higienicznie zaprojektowane odwodnienie ma kluczowe znaczenie dla firm związanych z żywnością. Przy prawidłowo dobranych systemach odwodnienie staje się praktycznie niewidoczne, ale w przypadku nietrafionego doboru straty generowane przez nieplanowany przestój produkcji, czy skażenie gotowego produktu są niewspółmiernie duże do wartości odwodnienia, a uszczerbek na marce jest wręcz nie do oszacowania.

Niskiej lub nieprawidłowej jakości systemy odwodnienia stają się świetnym inkubatorem dla bakterii i innych mikroorganizmów, i nawet najdoskonalsze metody czyszczenia nie są w stanie zniwelować złego wpływu.

Higienicznie zaprojektowany system odwadniający zminimalizuje ryzyko zakażenia bakteryjnego i zapobiegnie zakażeniu krzyżowemu w całym zakładzie przetwórstwa żywności. Należy również nadmienić że właściwe zaprojektowany system zmniejszy również koszty i czas potrzebne dla jego konserwacji.

Co ważne, dobrze zaprojektowany, wysokiej jakości system odwadniający – wykonany ze stali nierdzewnej w pełni pasywowanej przez trawienie – zapewni również bezpieczeństwo pracownikom, zapobiegając urazom w miejscu pracy związanym z poślizgiem i minimalizując koszty operacyjne, zapewniając szybkie, łatwe i ciągłe czyszczenie.

Higieniczne rozwiązania

Więc jakich kluczowych cech należy szukać podczas oceny różnych systemów odwadniających?

Jako absolutne minimum zalecamy:

  1. System odwadniania został zaprojektowany zgodnie z najlepszymi praktykami-zasadami higienicznymi projektowania określonymi przez European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG). Oznacza to np., że narożniki takie zaokrągla się minimalnym promieniem 3 mm, spoiny muszą być ciągłe i nie mogą być wykonywane na rogach ani na zakład, a powierzchnia odwodnienia musi być gładka ze współczynnikiem chropowatości od 0,3 do 0,5 mikro-metrów.
  2. Odwodnienie jest wykonane ze stali nierdzewnej w gatunku minimum AISI304, AISI316. Dla bezpieczeństwa produkcji żywności, jedyną realną opcją przy wyborze rozwiązania odwadniającego jest konstrukcja wykonana ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna jest łatwiejsza do czyszczenia i utrzymania w czystości niż systemy wykonane z innych materiałów, takich jak: tworzywo, beton czy żeliwo. O wyborze gatunku stali decydować powinny warunki pracy, czynniki takie jak: kwasowość i temperatura, ale także metodologia czyszczenia, która jest stosowana na zakładzie.
  3. Twój system odwadniający ze stali nierdzewnej powinien być w pełni pasywowany przez trawienie w zanurzeniu, co pozwala na stworzenie właściwej warstwy ochronnej w całej objętości, minimalizując możliwość powstania korozji i wżerów. Jest to kluczowe zalecenie EHEDG, a producenci, którzy nie poddają w pełni pasywacji swoich produktów, a tylko punktowo, np. spawy, niespełnianą tego wymagania, co może skutkować problemami z użytkowaniem.

Higieniczne odwodnienia ze stali nierdzewnej

 Więcej informacji o systemach odwodnień obszarów produkcji spożywczej można znaleźć na stronie internetowej - https://www.aco.pl/


Artykuł jest częścią opracowania - WODA I HIGIENA W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM


 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie

Autor: ACO

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.