Kluczowe cechy systemów odwodnień - rozwiązania ACO dla posadzek w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym
Jako światowy lider w dziedzinie systemów odwodnienia obszarów produkcji spożywczej, w tym artykule podzielimy się wiedzą o podstawowych czynnikach, na które należy zwrócić uwagę, aby w sposób optymalny dobrać system odwadniania do pracy w strefach wysokiej higieny.
Higieniczne odwodnienia kluczowe dla producentów żywności
Higienicznie zaprojektowane odwodnienie ma kluczowe znaczenie dla firm związanych z żywnością. Przy prawidłowo dobranych systemach odwodnienie staje się praktycznie niewidoczne, ale w przypadku nietrafionego doboru straty generowane przez nieplanowany przestój produkcji, czy skażenie gotowego produktu są niewspółmiernie duże do wartości odwodnienia, a uszczerbek na marce jest wręcz nie do oszacowania.
Niskiej lub nieprawidłowej jakości systemy odwodnienia stają się świetnym inkubatorem dla bakterii i innych mikroorganizmów, i nawet najdoskonalsze metody czyszczenia nie są w stanie zniwelować złego wpływu.
Higienicznie zaprojektowany system odwadniający zminimalizuje ryzyko zakażenia bakteryjnego i zapobiegnie zakażeniu krzyżowemu w całym zakładzie przetwórstwa żywności. Należy również nadmienić że właściwe zaprojektowany system zmniejszy również koszty i czas potrzebne dla jego konserwacji.
Co ważne, dobrze zaprojektowany, wysokiej jakości system odwadniający – wykonany ze stali nierdzewnej w pełni pasywowanej przez trawienie – zapewni również bezpieczeństwo pracownikom, zapobiegając urazom w miejscu pracy związanym z poślizgiem i minimalizując koszty operacyjne, zapewniając szybkie, łatwe i ciągłe czyszczenie.
Higieniczne rozwiązania
Więc jakich kluczowych cech należy szukać podczas oceny różnych systemów odwadniających?
Jako absolutne minimum zalecamy:
- System odwadniania został zaprojektowany zgodnie z najlepszymi praktykami-zasadami higienicznymi projektowania określonymi przez European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG). Oznacza to np., że narożniki takie zaokrągla się minimalnym promieniem 3 mm, spoiny muszą być ciągłe i nie mogą być wykonywane na rogach ani na zakład, a powierzchnia odwodnienia musi być gładka ze współczynnikiem chropowatości od 0,3 do 0,5 mikro-metrów.
- Odwodnienie jest wykonane ze stali nierdzewnej w gatunku minimum AISI304, AISI316. Dla bezpieczeństwa produkcji żywności, jedyną realną opcją przy wyborze rozwiązania odwadniającego jest konstrukcja wykonana ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna jest łatwiejsza do czyszczenia i utrzymania w czystości niż systemy wykonane z innych materiałów, takich jak: tworzywo, beton czy żeliwo. O wyborze gatunku stali decydować powinny warunki pracy, czynniki takie jak: kwasowość i temperatura, ale także metodologia czyszczenia, która jest stosowana na zakładzie.
- Twój system odwadniający ze stali nierdzewnej powinien być w pełni pasywowany przez trawienie w zanurzeniu, co pozwala na stworzenie właściwej warstwy ochronnej w całej objętości, minimalizując możliwość powstania korozji i wżerów. Jest to kluczowe zalecenie EHEDG, a producenci, którzy nie poddają w pełni pasywacji swoich produktów, a tylko punktowo, np. spawy, niespełnianą tego wymagania, co może skutkować problemami z użytkowaniem.
Higieniczne odwodnienia ze stali nierdzewnej
Więcej informacji o systemach odwodnień obszarów produkcji spożywczej można znaleźć na stronie internetowej - https://www.aco.pl/
Artykuł jest częścią opracowania - WODA I HIGIENA W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM