Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Jak wynika z informacji udzielonej przez hiszpańską Krajową Agencję ds. Konsumentów, Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (La Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN)) wybuch zachorwań spowodowanych pojawieniem się norowirusa w małżach naraził w Hiszpanii 39 osób.
Agencja AECOSAN podaje, że wykryte w regionie Galicji zakażone małże pochodziły z Walencji. Sprawa dotyczy głównie marki Estrella Polar "Mejillón media concha súper" , a dokładnie partii 010DOP-18 oraz 015-DOP-18, jak również partii z datą spożycia do stycznia 2020 i datą produkcji 19-01-18. Obecnie produkt jest usuwany z rynku. Władze Galicji potwierdziły, że dystrybucja partii 010DOP-18 obejmowała regiony takie jak: Andaluzja, Baleary, Katalonia, Kastylia–La Mancha, Kastylia–León, Kraj Basków, Estremadura, Galicja, Madryt, Murcję, a także Włochy i Portugalię.
Hiszpania korzysta systemu zarządzania krajową siecią powiadamiania o żywności „Sistema Coordinado de Intercambio Rápido de Información (SCIRI)”. Norowirus został wykryty w 3 próbkach kału. Próbka podejrzanego produktu w której stwierdzono obecność norowirusa GI i GII została pobrana z tej samej partii, tego samego dostawcy.
Objawy ekspozycji na wirusa pojawiają się zwykle po 24-48 godzinach. Większość ludzi wraca do zdrowiaw ciągu jednego do trzech dni.
Większy problem?
Nie jest to jednak pierwszy przypadek w tym roku, kiedy norowirus jest odpowiedzialny za wybuch epidemii żywności w Europie. Po koniec marca Dania zgłosiła do systemu RASFF prawdopodobne wystąpienie zachorowań po spożyciu żywych ostryg z Francji spowodowanie przez norowirusa (GI i GII / 2g).
Podobne przypadki dla tego samego rodzaju produktu iz tego samego kraju w połowie marca zgłosiła Szwecja, pod koniec lutego Finlandia, a także na początku lutego Holandia. Dwa ostrzeżenia zostały również zgłoszone w połowie lutego przez Francję w związku z wystąpieniem ogniska epidemii wywołanymi przez norowirusy (GI, GII / 25g) w żywych ostrygach.
W sumie w systemie RASFF w pierwszym kwartale roku 2018 pojawiło się 18 zgłoszeń dotyczących norowirusa (zarówno szczepów GI jak i GII). Żadno ze zgłoszeń nie dotyczyło Polski.
Źródło
FOODnavigator; Norovirus sickens 39 in Spain with link to musse
Przeczytaj także
Jako że odporność drobnoustrojów na antybiotyki staje się globalnym problemem, naukowcy stale poszukują nowych metod zwalczania mikroorganizmów patogennych w żywności...
Według raportu za rok 2016 opublikowanego 13 grudnia przez EFSA oraz ECDC ustabilizował się spadkowy trend przypadków występowania salmonellozy...
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...