Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

39 przypadków zachorowań spowodowanych norowirusem pochodzącym z małż

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak wynika z informacji udzielonej przez hiszpańską Krajową Agencję ds. Konsumentów, Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (La Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN)) wybuch zachorwań spowodowanych pojawieniem się norowirusa w małżach naraził w Hiszpanii 39 osób.

Agencja AECOSAN podaje, że wykryte w regionie Galicji zakażone małże pochodziły z Walencji. Sprawa dotyczy głównie marki Estrella Polar "Mejillón media concha súper" , a dokładnie partii 010DOP-18 oraz 015-DOP-18, jak również partii z datą spożycia do stycznia 2020 i datą produkcji 19-01-18. Obecnie produkt jest usuwany z rynku. Władze Galicji potwierdziły, że dystrybucja partii 010DOP-18 obejmowała regiony takie jak: Andaluzja, Baleary, Katalonia, Kastylia–La Mancha, Kastylia–León, Kraj Basków, Estremadura, Galicja, Madryt, Murcję, a także Włochy i Portugalię.

Hiszpania korzysta systemu zarządzania krajową siecią powiadamiania o żywności „Sistema Coordinado de Intercambio Rápido de Información (SCIRI)”. Norowirus został wykryty w 3 próbkach kału. Próbka podejrzanego produktu w której stwierdzono obecność norowirusa GI i GII została pobrana z tej samej partii, tego samego dostawcy.

Objawy ekspozycji na wirusa pojawiają się zwykle po 24-48 godzinach. Większość ludzi wraca do zdrowiaw ciągu jednego do trzech dni.

Większy problem?

Nie jest to jednak pierwszy przypadek w tym roku, kiedy norowirus jest odpowiedzialny za wybuch epidemii żywności w Europie. Po koniec marca Dania zgłosiła do systemu RASFF prawdopodobne  wystąpienie zachorowań po spożyciu żywych ostryg z Francji spowodowanie przez norowirusa (GI i GII / 2g).

Podobne przypadki dla tego samego rodzaju produktu iz tego samego kraju w połowie marca zgłosiła Szwecja, pod koniec lutego Finlandia, a także na początku lutego Holandia. Dwa ostrzeżenia zostały również zgłoszone w połowie lutego przez Francję w związku z wystąpieniem ogniska epidemii wywołanymi przez norowirusy (GI, GII / 25g) w żywych ostrygach.

W sumie w systemie RASFF w pierwszym kwartale roku 2018 pojawiło się 18 zgłoszeń dotyczących norowirusa (zarówno szczepów GI jak i GII). Żadno ze zgłoszeń nie dotyczyło Polski.

Źródło

FOODnavigator; Norovirus sickens 39 in Spain with link to musse

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.