Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

39 przypadków zachorowań spowodowanych norowirusem pochodzącym z małż

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak wynika z informacji udzielonej przez hiszpańską Krajową Agencję ds. Konsumentów, Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (La Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN)) wybuch zachorwań spowodowanych pojawieniem się norowirusa w małżach naraził w Hiszpanii 39 osób.

Agencja AECOSAN podaje, że wykryte w regionie Galicji zakażone małże pochodziły z Walencji. Sprawa dotyczy głównie marki Estrella Polar "Mejillón media concha súper" , a dokładnie partii 010DOP-18 oraz 015-DOP-18, jak również partii z datą spożycia do stycznia 2020 i datą produkcji 19-01-18. Obecnie produkt jest usuwany z rynku. Władze Galicji potwierdziły, że dystrybucja partii 010DOP-18 obejmowała regiony takie jak: Andaluzja, Baleary, Katalonia, Kastylia–La Mancha, Kastylia–León, Kraj Basków, Estremadura, Galicja, Madryt, Murcję, a także Włochy i Portugalię.

Hiszpania korzysta systemu zarządzania krajową siecią powiadamiania o żywności „Sistema Coordinado de Intercambio Rápido de Información (SCIRI)”. Norowirus został wykryty w 3 próbkach kału. Próbka podejrzanego produktu w której stwierdzono obecność norowirusa GI i GII została pobrana z tej samej partii, tego samego dostawcy.

Objawy ekspozycji na wirusa pojawiają się zwykle po 24-48 godzinach. Większość ludzi wraca do zdrowiaw ciągu jednego do trzech dni.

Większy problem?

Nie jest to jednak pierwszy przypadek w tym roku, kiedy norowirus jest odpowiedzialny za wybuch epidemii żywności w Europie. Po koniec marca Dania zgłosiła do systemu RASFF prawdopodobne  wystąpienie zachorowań po spożyciu żywych ostryg z Francji spowodowanie przez norowirusa (GI i GII / 2g).

Podobne przypadki dla tego samego rodzaju produktu iz tego samego kraju w połowie marca zgłosiła Szwecja, pod koniec lutego Finlandia, a także na początku lutego Holandia. Dwa ostrzeżenia zostały również zgłoszone w połowie lutego przez Francję w związku z wystąpieniem ogniska epidemii wywołanymi przez norowirusy (GI, GII / 25g) w żywych ostrygach.

W sumie w systemie RASFF w pierwszym kwartale roku 2018 pojawiło się 18 zgłoszeń dotyczących norowirusa (zarówno szczepów GI jak i GII). Żadno ze zgłoszeń nie dotyczyło Polski.

Źródło

FOODnavigator; Norovirus sickens 39 in Spain with link to musse

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Bądź na bieżąco!

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn