Alergeny w produktach spożywczych - raport tygodniowy RASFF (18-24.03.2019)
System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.
Poniżej przedstawiamy przegląd systemu RASFF z ostatniego tygodnia (18-24.03.2019) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, listą polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz listą produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.
Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - III KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - IV KWARTAŁ 2018
PRODUKTY ZGŁOSZONE PRZEZ POLSKĘ W SYSTEMIE RASFF
| Produkt: | naczynia z żywicy melaminowej |
| Kraj pochodzenia: | Chiny |
| Ryzyko: | migracja formaldehydu (26.1 mg/kg - ppm) |
| Ocena ryzyka: | nieokreślone |
| Status dystrybucji: | produkt (jeszcze) nie pojawił się na rynku |
| Podjęte działania: | odesłanie do nadawcy |
| Rodzaj powiadomienia: | materiał przeznaczony do kontaktu z żywnością - odrzucenie produktu na granicy - kontrola graniczna - partia towaru wstrzymana |
| Produkt: | chłodzone mięso z kurczaka |
| Kraj pochodzenia: | Słowacja |
| Ryzyko: | Salmonella (obecność / 25 g) |
| Ocena ryzyka: | nie groźne |
| Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostepny na rynku |
| Podjęte działania: | poinformowanie nadawcy |
| Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
| Produkt: | chłodzone parówki |
| Kraj pochodzenia: | Polska |
| Ryzyko: | Salmonella (obecność / 25 g) |
| Ocena ryzyka: | poważne |
| Status dystrybucji: | dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich |
| Podjęte działania: | poinformowanie odbiorcy |
| Rodzaj powiadomienia: | żywność - ostrzeżenie - kontrola własnej firmy |
POLSKIE PRODUKTY ZGŁOSZONE DO SYSTEMU RASFF
| Produkt: | chłodzony kurczak |
| Kraj zgłaszający: | Czechy |
| Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g) |
| Ocena ryzyka: | poważne |
| Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
| Podjęte działania: | brak |
| Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
| Produkt: | chłodzone mięso wołowe |
| Kraj zgłaszający: | Słowacja |
| Ryzyko: | STEC Escherichia coli (O113, vtx2+) |
| Ocena ryzyka: | nieokreślone |
| Status dystrybucji: | dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich |
| Podjęte działania: | |
| Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
| Produkt: | głęboko mrożone piersi z gęsi |
| Kraj zgłaszający: | Niemcy |
| Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Typhimurium (obecność /25g) |
| Ocena ryzyka: | niekreślone |
| Status dystrybucji: | brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego |
| Podjęte działania: | poinformowanie władz |
| Rodzaj powiadomienia: | żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku |
| Produkt: | chłodzona pieczeń wołowa |
| Kraj zgłaszający: | Czechy |
| Ryzyko: | niedeklarowana obecność selera |
| Ocena ryzyka: | poważne |
| Status dystrybucji: | brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego |
| Podjęte działania: | wycofanie od konsumentów |
| Rodzaj powiadomienia: | żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku |
| Produkt: | chłodzone parówki |
| Kraj zgłaszający: | Polska |
| Ryzyko: | Salmonella (obecność / 25 g) |
| Ocena ryzyka: | poważne |
| Status dystrybucji: | dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich |
| Podjęte działania: | poinformowanie odbiorcy |
| Rodzaj powiadomienia: | żywność - ostrzeżenie - kontrola własnej firmy |
PRODUKTY ZGŁOSZONE DO RASFF MOGĄCE POTENCJALNIE POJAWIĆ SIĘ NA RYNKU POLSKIM
| Produkt: | suszony słodki ziemniak |
| Kraj pochodzenia: | Chiny, przez Holandię |
| Ryzyko: | zbyt wysoka zawartość siarczynów (80 mg/kg - ppm) |
| Ocena ryzyka: | poważne |
| Status dystrybucji: | dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich |
| Podjęte działania: | brak |
| Rodzaj powiadomienia: | żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku |
| Produkt: | chłodzone mięso z kurczaka |
| Kraj pochodzenia: | Słowacja |
| Ryzyko: | Salmonella (obecność / 25 g) |
| Ocena ryzyka: | nie groźne |
| Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostepny na rynku |
| Podjęte działania: | poinformowanie nadawcy |
| Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
| Produkt: | chłodzone parówki |
| Kraj pochodzenia: | Polska |
| Ryzyko: | Salmonella (obecność / 25 g) |
| Ocena ryzyka: | poważne |
| Status dystrybucji: | dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich |
| Podjęte działania: | poinformowanie odbiorcy |
| Rodzaj powiadomienia: | żywność - ostrzeżenie - kontrola własnej firmy |
Przeczytaj także
-
20.03.2019
Ciało obce i alergeny w produktach spożywczych dostępnych na rynku polskim - raport tygodniowy RASFF (11-17.03.2019)
Czytaj więcejSystem RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
12.03.2019
Benzo(a)piren i WWA w szprotach w oleju - raport tygodniowy RASFF (04-10.03.2019)
Czytaj więcejSystem RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
05.03.2019
Salmonella w produktach z Polski - raport tygodniowy RASFF (25.02-03.03.2019)
Czytaj więcejSystem RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
17.07.2018
Najważniejsze alergeny pokarmowe – co warto o nich wiedzieć?
Czytaj więcejAlergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych. Do najczęściej występujących zalicza się zaburzenia:żołądkowo-jelitowe (kolki, przewlekłe biegunki, zaparcia), skórne (pokrzywki, liszaje)...
-
07.02.2018
Alergeny w żywności - zarządzanie alergenami
Czytaj więcejZgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. wyróżnia się 14 substancji alergennych, które objęte są obowiązkiem znakowania – gluten, mleko, soja, musztarda, seler, orzeszki...




