Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Analiza trendów ryzyka zafałszowania produktów żywnościowych - listopad 2019

Analiza trendów ryzyka zafałszowania produktów żywnościowych - listopad 2019

Wstęp

Niniejszy raport jest bezpłatną wersją opracowania, które będzie dostępne odpłatnie w cyklu miesięcznym począwszy od kwietnia tego roku, kiedy to ukaże się analogiczny raport wyjątkowo za IQ. 

Raporty będa dostępne:

- w ramach abonamentu dostępu do Probase360 

- jako niezależne opracowania, które można będzie zakupić indywidualnie lub w dłuższych okresach po bardzo atrakcyjnych cenach.

Raport został przygotowany z myślą i w celu oszczędzenia czasu przez zespoły zarządzania jakością i bezpieczeństwem oraz maksymalnego ułatwienia analizy ryzyka zafałszowań.

Przyjęto miesięczny okres ukazywania się raportu ze względu na bardzo dużą ilość nowych przypadków zafałszowań. Pierwszy raport komercyjny wyjątkowo obejmie IQ.

Raport naszym zdaniem w pełni zastępuje wielogodzinną pracę i z pewnością stanie się podstawowym narzędziem do efektywnego zarządzania analizą ryzyka wystąpienia zafałszowania produktów w firmach produkcyjnych. Informacje zawarte w opracowaniu są zgodne z zaleceniami standardów rodziny GFSI.

Śledzimy codziennie ponad 100 źródeł informacji, na które składają się: rządowe portale instytucji kontrolnych, media fachowe, raporty, portale informacyjne, portale organizacji pozarządowych i social media. Wszystkie przypadki analizujemy i katalogujemy w bazie danych Probase 360, a następnie udostępniamy on-line naszym klientom. Niniejsza analiza została opracowana na podstawie tych danych. Do przygotowania wersji pokazowej wybraliśmy miesiąc listopad ubiegłego roku.

Zawartość raportu i analizy:

  • Definicje, jak czytać raport
  • Kraj pochodzenia; Kraj zgłaszający
  • Analizy trendów – Rodzaj zafałszowania; Czynnik fałszujący; Element zafałszowany
  • Trendy dla poszczególnych grup produktowych
  • Szczegółowa lista wszystkich zgłoszeń danego miesiąca
  • Linki do źródeł bazowych o zafałszowaniach dla każdego produktu 
  • Case study

listopadzie 2019 zgłoszono 99 nowych  przypadków zafałszowań żywności

Przypominamy

Niezbędnymi elementami szacowania ryzyka zafałszowania żywności są:

  • Śledzenie nowych rodzajów zafałszowań w tym ich metod z uwzględnieniem surowców, składników, technologii
  • Śledzenie trendów, zwiększającej lub zmniejszającej się intensywności konkretnych zafałszowań
  • Weryfikacja ryzyka źródeł pochodzenia (rynków z których pochodzą produkty i surowce)

 

Dla prenumeratorów Analiz Food Fraud udostępniane będą sukcesywnie dodatkowe opracowania takie jak:

- zestawienia analiz do wykrywania zafałszowań

- listy działań korygujących 

- analizy potencjalnych zafałszowań dla poszczególnych grup produktowych 

Więcej o Probase360 czytaj tutaj 

      

 

Niniejszy egzemplarz jest wersją darmową i służy do celów informacyjnych.

Materiał udostępniony przez: Probase 360

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn