Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Przejęcie rozszerza zasięg grupy w Polsce, uzupełniając łańcuch wartości Azelis w segmencie żywności i żywienia. Azelis jest aktywny na tym rynku dzięki swojemu Regionalnemu Centrum Kompetencji Mięsa i Alternatyw Mięsnych z siedzibą w Poznaniu, podczas gdy Hortimex jest dobrze ugruntowanym dystrybutorem składników żywności ze szczególnym uwzględnieniem zastosowań bezmięsnych, takich jak żywienie człowieka, preparaty funkcjonalne, wyroby cukiernicze i piekarnicze. Przejęcie stanowi wyjątkową okazję do lepszej obsługi lokalnych klientów i przyspieszenia wzrostu w Polsce dzięki szerokiej gamie produktów, doświadczonym zespołom sprzedaży i technicznym oraz długotrwałym relacjom biznesowym z dyrektorami.
Założona w 1988 roku przez rodzinę Kowalewskich i mająca siedzibę w Koninie, firma Hortimex stała się liderem w dziedzinie składników zdrowotnych i produktów specjalistycznych dla firm produkujących żywność w Polsce. Firmę wspiera zespół 35 pracowników, w tym doświadczonych specjalistów ds. sprzedaży i techniki, obsługujących ponad 800 klientów.
Transakcja ma zostać zamknięta w czwartym kwartale, po spełnieniu zwyczajowych warunków transakcji.
Mateusz Kowalewski, dyrektor generalny Hortimex, komentuje: „Po 36 latach rozwijania naszego rodzinnego biznesu, z radością dołączamy do Azelis i otwieramy drzwi nowym możliwościom. Jesteśmy w pełni zgodni z wizją Azelis „innowacji poprzez formułę” i z radością wykorzystujemy nasze połączone możliwości, aby przyspieszyć nasz wzrost na polskim rynku żywności i nutraceutyków”.
Małgorzata Makówka, dyrektor zarządzająca Azelis Polska i Ukraina, dodaje: „Z przyjemnością witamy w zespole Azelis firmę Hortimex, uznaną w branży, która ma ugruntowaną pozycję w zakresie doskonałości i zadowolenia klientów. Oferta i kompetencje Hortimex doskonale uzupełniają lokalną działalność Azelis, tworząc atrakcyjną propozycję zarówno dla klientów, jak i zleceniodawców na rynku żywności i nutraceutyków.”
Przeczytaj także
Stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej i koreańskiej korzeń żeń-szenia znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Nowe badanie wskazuje, że może on być szczególnie korzystny w regeneracji mięśni po treningu.
Władze Austrii przeprowadziły inspekcję zamawianych internetowo suplementów diety, a jej celem był przegląd produktów wysyłanych z krajów spoza Unii Europejskiej. Stwierdzono wysoki wskaźnik niezgodności.
24 października – po raz pierwszy w nowym miejscu – w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie odbędzie się siódma edycja konferencji Plant-Powered Perspectives organizowanej przez kampanię RoślinnieJemy