Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Suplementacja żeń-szeniem może poprawiać regenerację po treningu

Kategoria: Składniki Żywności

Stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej i koreańskiej korzeń żeń-szenia znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Nowe badanie wskazuje, że może on być szczególnie korzystny w regeneracji mięśni po treningu.

Naprawa mięśni i regeneracja potreningowa

W publikacji naukowców z Hiszpanii poddano analizie rezultaty 12 randomizowanych, podwójnie zaślepionych badań, w których oceniano wpływ żeń-szenia na parametry związane z wysiłkiem fizycznym, takie jak naprawa uszkodzeń mięśni występujących w wyniku ćwiczeń czy proces regeneracji potreningowej.

Łagodzenie stanu zapalnego

„Nasze najważniejsze obserwacje to skuteczność żeń-szenia w obniżaniu poziomu kinazy kreatynowej – enzymu powstającego wskutek uszkodzeń mięśni – oraz białka interleukiny 6, której stężenie rośnie wraz z nasileniem stanu zapalnego w mięśniach”, mówią współautorzy pracy, Borja Muñoz i Patricia Martínez z Otwartego Uniwersytetu Katalonii w Hiszpanii. „W czterech z przeanalizowanych przez nas badań oceniano efekt dwumiesięcznego spożycia żeń-szenia, co uznawane jest za długotrwały okres. We wszystkich z nich odnotowano redukcję uszkodzeń mięśni, a w większości również ograniczenie zmęczenia oraz obniżenie wyniku na skali RPE (ang. Rate of Perceived Exertion)”, która służy do subiektywnej oceny trudności treningu.

Żeń-szeń żeń-szeniowi nie równy

Autorzy zwracają ponadto uwagę, że nie wszystkie rodzaje żeń-szenia działają jednakowo –  szczególnie efektywny wydaje się być żeń-szeń koreański, zwany również czerwonym. „Różnice te sprowadzają się do składu i zawartości ginsenozydów, z których najdokładniej przebadane są typy Rb1, Rg1 oraz Rg3, o najlepiej potwierdzonych efektach, takich jak działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, anaboliczne, immunostymulujące czy pobudzające mózg”.

Jakie dawkowanie?

„W większości badań, które analizowaliśmy, stosowano suplementację wynoszącą od 1 do 5 g żeń-szenia dziennie. Oznacza to, że na chwilę obecną taka ilość może służyć jako orientacyjna dawka zapewniająca pożądane korzyści fizjologiczne. Konieczne są jednak kolejne badania, które pozwolą na precyzyjne planowanie indywidualnego dawkowania.”, podsumowują naukowcy.

Źródła:

  1. https://www.mdpi.com/2072-6643/16/1/90
  2. https://www.foodingredientsfirst.com/news/the-power-of-ginseng-enhancing-muscle-recovery-post-workout.html

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.