Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Suplement na bazie inuliny może pomóc w leczeniu alergii pokarmowych

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy z Uniwersytetu Michigan w Stanach Zjednoczonych stworzyli suplement na bazie inuliny, który może odegrać istotną rolę w leczeniu alergii pokarmowych.

Naturalny błonnik pokarmowy

Inulina to naturalnie występujący rodzaj błonnika pokarmowego, powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym w charakterze prebiotyku, a także zamiennika substancji słodzących. Według ekspertów z Uniwersytetu Michigan wyniki ich nowego badania „mogą okazać się przełomem, który przyniesie ulgę osobom cierpiącym z powodu alergii pokarmowych na całym świecie”.

Żel z inuliną

Naukowcy opracowali rodzaj doustnej immunoterapii opartej na inulinowym żelu, którego korzystne efekty udało się potwierdzić w doświadczeniu na zwierzętach. Suplement okazał się skuteczny w prewencji alergii oddziaływując m.in. na bakterie jelitowe. Zapobiegał on występowaniu poważnych reakcji alergicznych na orzeszki ziemne, białko jaja czy mleko zarówno „w trakcie, jak i po jego podawaniu”. Badacze są przekonani, że żel z inuliną nie tylko pozwala uniknąć symptomów alergii, ale działa u samego jej źródła.

Długotrwała ochrona przed alergią

Naukowcy odkryli, że inulinowy żel wpływał na normalizację mikrobioty jelitowej u badanych zwierząt. Przekładało się to na wytworzenie specyficznej dla danego alergenu tolerancji, hamując reakcję alergiczną. „Nasza terapia gwarantowała długotrwałą ochronę, nawet po zaprzestaniu leczenia. Wskazuje to na jej duży potencjał w długofalowym łagodzeniu problemów związanych z alergią pokarmową”, podkreśla współautor badania, Fang Xie z Uniwersytetu Michigan.

Rola mikrobioty jelitowej

„Inulina jest powszechnie spożywanym rodzajem błonnika pokarmowego, uznawanym za bezpieczny przez amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA). Stanowi ona bazę naszego żelu, co sprawia, że można łatwo zaadaptować go na potrzeby zastosowań klinicznych”, dodaje dr James J. Moon z Uniwersytetu Michigan. Autorzy publikacji zaznaczają, że konieczne są dalsze doświadczenia, w tym badania kliniczne, które potwierdzą otrzymane przez zespół rezultaty. Naukowcy są jednak przekonani, że rola mikrobioty jelitowej w leczeniu alergii pokarmowych otwiera „potencjalnie przełomowe perspektywy w kontekście interwencji terapeutycznych”.

Źródła:

  1. https://www.nature.com/articles/s41563-024-01909-w
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/233624/could-this-supplement-support-those-living-with-food-hypersensitivity/
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.