Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Szczecinie polecił wszystkim Państwowym Powiatowym Inspektorom Sanitarnym z terenu województwa zachodniopomorskiego przeprowadzenie wyrywkowych kontroli automatów do lodów wraz z poborem próbek do badań laboratoryjnych. Do kontroli wytypowano 39 obiektów zlokalizowanych w miejscach zwiększonej obecności turystów.
Do badań mikrobiologicznych pobrano łącznie 195 próbek z 39 partii lodów z automatu.
Próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.: Salmonella (obecność w 25 g) oraz Listeria monocytogenes (liczba w 1g), natomiast 105 próbek z 21 partii zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae (liczba w 1g), będących mikroorganizmami wskaźnikowymi, świadczącymi o braku zachowania należytej higieny w procesie produkcji.
Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej.
Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe.
W zależności od poziomu zanieczyszczenia jak również wyników wcześniejszych kontroli u danego przedsiębiorcy podejmowane były różne działania nadzorowe:
Za zakwestionowane wyniki badań przedsiębiorcy zostaną obciążeni ich kosztami oraz kosztami kontroli sprawdzających.
Kontrole sprawdzające będą przeprowadzane sukcesywnie, a ich wyniki zostaną uwzględnione w kolejnych planach urzędowych kontroli.
Zestawienie wyników badań mikrobiologicznych próbek lodów z automatu pobranych w dniach 29-30.06.2020r.:
Lp. | Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna | Liczba pobranych próbek | Liczba próbek zakwestionowanych |
1. | PSSE Białogard | 10 (2 x 5) |
0 |
2. | PSSE Choszczno | 5 (1 x 5) |
0 |
3. | PSSE Drawsko Pom. | 10 (2 x 5) |
0 |
4. | PSSE Goleniów | 5 (1 x 5) |
5 (1 x 5) |
5. | PSSE Gryfice | 10 (2 x 5) |
5 (1 x 5) |
6. | PSSE Gryfino | 10 (2 x 5) |
0 |
7. | PSSE Kamień Pom | 10 (2 x 5) |
5 (1 x 5) |
8. | PSSE Kołobrzeg | 15 (3 x 5) |
0 |
9. | PSSE Koszalin | 20 (4 x 5) |
15 (3 x 5) |
10. | PSSE Łobez | 5 (1 x 5) |
5 (1 x 5) |
11. | PSSE Myślibórz | 10 (2 x 5) |
0 |
12. | PSSE Police | 10 (2 x 5) |
10 (2 x 5) |
13. | PSSE Pyrzyce | 5 (1 x 5) |
0 |
14. | PSSE Sławno | 10 (2 x 5) |
10 (2 x 5) |
15. | PSSE Stargard | 5 (1 x 5) |
0 |
16. | PSSE Szczecin | 15 (3 x 5) |
10 (2 x 5) |
17. | PSSE Szczecinek | 15 (3 x 5) |
15 (3 x 5) |
18. | PSSE Świdwin | 5 (1 x 5) |
5 (1 x 5) |
19. | PSSE Świnoujście | 15 (3 x 5) |
15 (3 x 5) |
20. | PSSE Wałcz | 5 (1 x 5) |
5 (1 x 5) |
Źródło: Państwowa Inspekcja Sanitarna
Przeczytaj także
W marcu i kwietniu 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej jaj. Objęto nią 66 podmiotów zajmujących się sortowaniem, znakowaniem i pakowaniem jaj.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała podsumowania kontroli z I kwartału 2020 roku – świeżych owoców i warzyw, piwa oraz napojów bezalkoholowych.
W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej produktów rybołówstwa (w tym marynat i konserw rybnych, ryb mrożonych i wędzonych). Objęto nią 73 podmioty.