Badania lodów z automatów
Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Szczecinie polecił wszystkim Państwowym Powiatowym Inspektorom Sanitarnym z terenu województwa zachodniopomorskiego przeprowadzenie wyrywkowych kontroli automatów do lodów wraz z poborem próbek do badań laboratoryjnych. Do kontroli wytypowano 39 obiektów zlokalizowanych w miejscach zwiększonej obecności turystów.
Do badań mikrobiologicznych pobrano łącznie 195 próbek z 39 partii lodów z automatu.
Próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.: Salmonella (obecność w 25 g) oraz Listeria monocytogenes (liczba w 1g), natomiast 105 próbek z 21 partii zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae (liczba w 1g), będących mikroorganizmami wskaźnikowymi, świadczącymi o braku zachowania należytej higieny w procesie produkcji.
Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej.
Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe.
W zależności od poziomu zanieczyszczenia jak również wyników wcześniejszych kontroli u danego przedsiębiorcy podejmowane były różne działania nadzorowe:
- wydano 10 decyzji administracyjnych z rygorem natychmiastowej wykonalności nakazujących przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność, zakazujących produkcji i wprowadzania do obrotu lodów do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań, bądź nakazujących przeprowadzenie ponownych szkoleń personelu.
 - poinformowano 11 przedsiębiorców o wynikach badań oraz o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego w celu wyeliminowania wszelkich zanieczyszczeń.
 
Za zakwestionowane wyniki badań przedsiębiorcy zostaną obciążeni ich kosztami oraz kosztami kontroli sprawdzających.
Kontrole sprawdzające będą przeprowadzane sukcesywnie, a ich wyniki zostaną uwzględnione w kolejnych planach urzędowych kontroli.
Zestawienie wyników badań mikrobiologicznych próbek lodów z automatu pobranych w dniach 29-30.06.2020r.:
| Lp. | Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna | Liczba pobranych próbek | Liczba próbek zakwestionowanych | 
| 1. | PSSE Białogard | 10 (2 x 5)  | 
0 | 
| 2. | PSSE Choszczno | 5 (1 x 5)  | 
0 | 
| 3. | PSSE Drawsko Pom. | 10 (2 x 5)  | 
0 | 
| 4. | PSSE Goleniów | 5 (1 x 5)  | 
5 (1 x 5)  | 
| 5. | PSSE Gryfice | 10 (2 x 5)  | 
5 (1 x 5)  | 
| 6. | PSSE Gryfino | 10 (2 x 5)  | 
0 | 
| 7. | PSSE Kamień Pom | 10 (2 x 5)  | 
5 (1 x 5)  | 
| 8. | PSSE Kołobrzeg | 15 (3 x 5)  | 
0 | 
| 9. | PSSE Koszalin | 20 (4 x 5)  | 
15 (3 x 5)  | 
| 10. | PSSE Łobez | 5 (1 x 5)  | 
5 (1 x 5)  | 
| 11. | PSSE Myślibórz | 10 (2 x 5)  | 
0 | 
| 12. | PSSE Police | 10 (2 x 5)  | 
10 (2 x 5)  | 
| 13. | PSSE Pyrzyce | 5 (1 x 5)  | 
0 | 
| 14. | PSSE Sławno | 10 (2 x 5)  | 
10 (2 x 5)  | 
| 15. | PSSE Stargard | 5 (1 x 5)  | 
0 | 
| 16. | PSSE Szczecin | 15 (3 x 5)  | 
10 (2 x 5)  | 
| 17. | PSSE Szczecinek | 15 (3 x 5)  | 
15 (3 x 5)  | 
| 18. | PSSE Świdwin | 5 (1 x 5)  | 
5 (1 x 5)  | 
| 19. | PSSE Świnoujście | 15 (3 x 5)  | 
15 (3 x 5)  | 
| 20. | PSSE Wałcz | 5 (1 x 5)  | 
5 (1 x 5)  | 
Źródło: Państwowa Inspekcja Sanitarna
Przeczytaj także
- 
        
          
          14.07.2020
        
        Jakość handlowa jaj - kontrola IJHARS
Czytaj więcejW marcu i kwietniu 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej jaj. Objęto nią 66 podmiotów zajmujących się sortowaniem, znakowaniem i pakowaniem jaj.
 - 
        
          
          03.06.2020
        
        Kontrole IJHARS - Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw, piwa oraz napojów bezalkoholowych
Czytaj więcejInspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała podsumowania kontroli z I kwartału 2020 roku – świeżych owoców i warzyw, piwa oraz napojów bezalkoholowych.
 - 
        
          
          04.03.2020
        
        IJHARS - Jakość handlowa produktów rybołówstwa
Czytaj więcejW IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej produktów rybołówstwa (w tym marynat i konserw rybnych, ryb mrożonych i wędzonych). Objęto nią 73 podmioty.
 
  
  
  
      


        
