Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Badania potwierdzają – produkty z surowego mleka powodują nieproporcjonalnie więcej zatruć

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Amerykańskie biuro Centers for Disease Control and Prevention (Centrum kontroli i zapobiegania chorobom) potwierdza, że chociaż surowe mleko i ser spożywane są przez mniej niż 5% ludności Stanów Zjednoczonych, to według raportu (CDC), te niepasteryzowane produkty wywołują aż 96% chorób spowodowanych zakażonymi produktami mlecznymi. Obliczono, że niepasteryzowane produkty mleczne powodują 840 razy więcej zachorowań i 45 razy więcej przypadków hospitalizacji, niż produkty pasteryzowane.

Rosnąca popularność surowych produktów mlecznych - obawy

Wraz z rosnącą popularnością produktów organicznych i naturalnych (jak najmniej przetworzonych), wzrasta popularność mleka niepasteryzowanego, wzbudzając jednocześnie obawy o zdrowie publiczne. Wynika to z faktu, że wbrew wielu przekonaniom, produkty naturalne wcale nie musza być bezpieczniejsze. Dowodem tego, są wyższe wskaźniki występowania chorób pokarmowych, związanych ze spożyciem niepasteryzowanych produktów mlecznych.

Źródła zakażeń

Naukowcy twierdzą, że choroby, związane ze spożyciem surowego mleka krowiego i serów, spowodowane są zanieczyszczeniem E.coli w tym toksyną Shiga, bakteriami  Salmonella spp., Listeria monocytogenes i Campylobacter spp. Do potwierdzenia tego wykorzystano publicznie dostępne dane. W Stanach Zjednoczonych ze spożyciem mleka powiązano około 760 przypadków zachorowań rocznie i 22 hospitalizacje, przeważnie wynikające z zanieczyszczenia Salmonella spp. i Campylobacter spp. Wraz ze wzrostem spożycia niepasteryzowanych produktów mlecznych, zauważono stały wzrost występowania zachorowań.

Niepokojący trend

Konsumpcja produktów z mleka niepasteryzowanego stale rośnie i pomimo spadku spożycia mleka w Stanach Zjednoczonych łacznie, ostatnie badania wskazują, że w ciągu ostatnich 15 lat liczba zachorowań związanych z niepasteryzowanymi produktami mleczarskimi wzrosła. Biorąc pod uwagę, że mniej stanów zabrania sprzedaży mleka niepasteryzowanego, niż w przeszłości oraz jest zwiększona dostępność tych produktów, wzbudza to obawy związane ze zdrowiem publicznym, szczególnie dlatego, że konsumentami surowego mleka są również dzieci.

Po przeanalizowaniu wszystkich tych czynników, autorzy stwierdzili, że częstość występowania tych chorób wzrasta stale wraz ze wzrostem spożycia niepasteryzowanego mleka, co prawdopodobnie wiąże się z salmonellozą i kampylobakteriozą.

Źródła:

Quality Assurance & Food Safety; Study proves raw milk, cheese unsafe: cause extreme proportion of foodborne illnesses

 

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.