Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Badania potwierdzają – produkty z surowego mleka powodują nieproporcjonalnie więcej zatruć

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Amerykańskie biuro Centers for Disease Control and Prevention (Centrum kontroli i zapobiegania chorobom) potwierdza, że chociaż surowe mleko i ser spożywane są przez mniej niż 5% ludności Stanów Zjednoczonych, to według raportu (CDC), te niepasteryzowane produkty wywołują aż 96% chorób spowodowanych zakażonymi produktami mlecznymi. Obliczono, że niepasteryzowane produkty mleczne powodują 840 razy więcej zachorowań i 45 razy więcej przypadków hospitalizacji, niż produkty pasteryzowane.

Rosnąca popularność surowych produktów mlecznych - obawy

Wraz z rosnącą popularnością produktów organicznych i naturalnych (jak najmniej przetworzonych), wzrasta popularność mleka niepasteryzowanego, wzbudzając jednocześnie obawy o zdrowie publiczne. Wynika to z faktu, że wbrew wielu przekonaniom, produkty naturalne wcale nie musza być bezpieczniejsze. Dowodem tego, są wyższe wskaźniki występowania chorób pokarmowych, związanych ze spożyciem niepasteryzowanych produktów mlecznych.

Źródła zakażeń

Naukowcy twierdzą, że choroby, związane ze spożyciem surowego mleka krowiego i serów, spowodowane są zanieczyszczeniem E.coli w tym toksyną Shiga, bakteriami  Salmonella spp., Listeria monocytogenes i Campylobacter spp. Do potwierdzenia tego wykorzystano publicznie dostępne dane. W Stanach Zjednoczonych ze spożyciem mleka powiązano około 760 przypadków zachorowań rocznie i 22 hospitalizacje, przeważnie wynikające z zanieczyszczenia Salmonella spp. i Campylobacter spp. Wraz ze wzrostem spożycia niepasteryzowanych produktów mlecznych, zauważono stały wzrost występowania zachorowań.

Niepokojący trend

Konsumpcja produktów z mleka niepasteryzowanego stale rośnie i pomimo spadku spożycia mleka w Stanach Zjednoczonych łacznie, ostatnie badania wskazują, że w ciągu ostatnich 15 lat liczba zachorowań związanych z niepasteryzowanymi produktami mleczarskimi wzrosła. Biorąc pod uwagę, że mniej stanów zabrania sprzedaży mleka niepasteryzowanego, niż w przeszłości oraz jest zwiększona dostępność tych produktów, wzbudza to obawy związane ze zdrowiem publicznym, szczególnie dlatego, że konsumentami surowego mleka są również dzieci.

Po przeanalizowaniu wszystkich tych czynników, autorzy stwierdzili, że częstość występowania tych chorób wzrasta stale wraz ze wzrostem spożycia niepasteryzowanego mleka, co prawdopodobnie wiąże się z salmonellozą i kampylobakteriozą.

Źródła:

Quality Assurance & Food Safety; Study proves raw milk, cheese unsafe: cause extreme proportion of foodborne illnesses

 

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.