Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bakterie jelitowe mogą pomóc w leczeniu alergii pokarmowej

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy z Japonii odkryli powiązanie między mikrobiotą jelitową a efektywnością doustnej immunoterapii stosowanej w leczeniu alergii na białka mleka krowiego.

Uczulenie na białka mleka

Badacze z kilku japońskich ośrodków naukowych postanowili sprawdzić czy bakterie jelitowe mogą pomóc w łagodzeniu alergii pokarmowej. Przeprowadzili w tym celu badanie z udziałem 32 uczulonych na mleko krowie dzieci w wieku szkolnym, które poddano doustnej immunoterapii.

Zmiany w układzie odpornościowym i mikrobiocie

Naukowcy skupili się przede wszystkim na analizie zmian w układzie odpornościowym oraz w mikrobiocie badanych dzieci, poszukując związku między skutecznością leczenia a mikroorganizmami bytującymi w przewodzie pokarmowym. Okazało się, że w tracie terapii markery immunologiczne uległy poprawie, a równocześnie odnotowano wpływ interwencji na drobnoustroje jelitowe.

Czynniki kliniczne

Końcowa próba prowokacji pokarmowej zakończyła się jednak powodzeniem tylko u 7 pacjentów. Aby zrozumieć dlaczego dzieci te zareagowały inaczej od pozostałych, badacze przyjrzeli się odróżniającym je czynnikom klinicznym oraz kompozycji mikrobioty. Brak powodzenia terapii okazał się być bardziej prawdopodobny wśród pacjentów leczonych równocześnie na egzemę bądź astmę, a także u dzieci, które na początku interwencji charakteryzowały się najwyższym poziomem przeciwciał przeciwko białkom mleka.

Rola bakterii jelitowych

Jeżeli chodzi o skład mikrobioty jelitowej, zaobserwowano natomiast powiązanie między obecnością bakterii z rodzaju Bifidobacterium a skutecznością immunoterapii. Tylko u dzieci, które z powodzeniem przeszły końcową próbę prowokacji, stwierdzono tendencję do wzrostu poziomu tych drobnoustrojów przez okres trwania badania. Jak twierdzą autorzy, to dobra wiadomość w kontekście poprawy efektywności leczenia alergii. Na czynniki kliniczne najczęściej nie ma się bowiem wpływu, podczas gdy kompozycję mikrobioty można modyfikować.

Poprawa efektów leczenia

„W naszym badaniu udało się wychwycić czynniki związane ze środowiskiem przewodu pokarmowego, które mogą pomóc w wytworzeniu tolerancji na mleko krowie poprzez doustną immunoterapię”, mówi współautor publikacji, dr Hiroshi Ohno z japońskiego Centrum Zintegrowanych Nauk Medycznych RIKEN. „Następnym krokiem jest przeanalizowanie mechanizmów, które stoją za tym zjawiskiem, i opracowanie metod zwiększających skuteczność immunoterapii, takich jak suplementacja probiotykami”, podsumowuje naukowiec.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1323893023001053
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/224601/gut-bacteria-could-help-treat-milk-allergies/
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.