Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naukowcy z Japonii odkryli powiązanie między mikrobiotą jelitową a efektywnością doustnej immunoterapii stosowanej w leczeniu alergii na białka mleka krowiego.
Uczulenie na białka mleka
Badacze z kilku japońskich ośrodków naukowych postanowili sprawdzić czy bakterie jelitowe mogą pomóc w łagodzeniu alergii pokarmowej. Przeprowadzili w tym celu badanie z udziałem 32 uczulonych na mleko krowie dzieci w wieku szkolnym, które poddano doustnej immunoterapii.
Zmiany w układzie odpornościowym i mikrobiocie
Naukowcy skupili się przede wszystkim na analizie zmian w układzie odpornościowym oraz w mikrobiocie badanych dzieci, poszukując związku między skutecznością leczenia a mikroorganizmami bytującymi w przewodzie pokarmowym. Okazało się, że w tracie terapii markery immunologiczne uległy poprawie, a równocześnie odnotowano wpływ interwencji na drobnoustroje jelitowe.
Czynniki kliniczne
Końcowa próba prowokacji pokarmowej zakończyła się jednak powodzeniem tylko u 7 pacjentów. Aby zrozumieć dlaczego dzieci te zareagowały inaczej od pozostałych, badacze przyjrzeli się odróżniającym je czynnikom klinicznym oraz kompozycji mikrobioty. Brak powodzenia terapii okazał się być bardziej prawdopodobny wśród pacjentów leczonych równocześnie na egzemę bądź astmę, a także u dzieci, które na początku interwencji charakteryzowały się najwyższym poziomem przeciwciał przeciwko białkom mleka.
Rola bakterii jelitowych
Jeżeli chodzi o skład mikrobioty jelitowej, zaobserwowano natomiast powiązanie między obecnością bakterii z rodzaju Bifidobacterium a skutecznością immunoterapii. Tylko u dzieci, które z powodzeniem przeszły końcową próbę prowokacji, stwierdzono tendencję do wzrostu poziomu tych drobnoustrojów przez okres trwania badania. Jak twierdzą autorzy, to dobra wiadomość w kontekście poprawy efektywności leczenia alergii. Na czynniki kliniczne najczęściej nie ma się bowiem wpływu, podczas gdy kompozycję mikrobioty można modyfikować.
Poprawa efektów leczenia
„W naszym badaniu udało się wychwycić czynniki związane ze środowiskiem przewodu pokarmowego, które mogą pomóc w wytworzeniu tolerancji na mleko krowie poprzez doustną immunoterapię”, mówi współautor publikacji, dr Hiroshi Ohno z japońskiego Centrum Zintegrowanych Nauk Medycznych RIKEN. „Następnym krokiem jest przeanalizowanie mechanizmów, które stoją za tym zjawiskiem, i opracowanie metod zwiększających skuteczność immunoterapii, takich jak suplementacja probiotykami”, podsumowuje naukowiec.
Źródła:
Przeczytaj także
Nowe badania sugerują, że prebiotyki mogą wpływać na skład mikrobioty jelitowej w sposób, który zmienia funkcjonowanie mózgu.
W nowym wydaniu czasopisma EFSA Supporting Publications Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) z lutego br. ukazały się dwa raporty dotyczące włączenia do prowadzonej przez Urząd oceny ryzyka danych związanych z mikrobiotą jelitową ludzi i zwierząt, a także mikroorganizmami występującymi w środowisku.
W dzisiejszej szybko zmieniającej się rzeczywistości, pełnej różnorodnych produktów spożywczych, jesteśmy stawiani przed licznymi wyzwaniami dotyczącymi naszych nawyków żywieniowych.