Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy prebiotyki mogą wpływać na komunikację między jelitami a mózgiem?

Kategoria: Składniki Żywności

Nowe  badania sugerują, że prebiotyki mogą wpływać na skład mikrobioty jelitowej w sposób, który zmienia funkcjonowanie mózgu.

Błonnik z produktów roślinnych

Prebiotyki należą do błonnika pokarmowego i występują w szerokiej gamie produktów roślinnych, takich jak cebula, por, karczochy, pszenica, banany czy cykoria. Wspierają one funkcjonowanie jelit poprzez stymulacją wzrostu i aktywności korzystnych mikroorganizmów. Jak się okazuje, mogą one również poprawić komunikację między mikrobiotą przewodu pokarmowego a mózgiem.

Odpowiedź na wysokokaloryczne jedzenie

Badanie interwencyjne przeprowadzone przez naukowców z niemieckiego Uniwersytetu w Lipsku pokazuje, że spożywanie wysokich dawek prebiotyków skutkuje zmniejszeniem aktywności regionów mózgu związanych z nagrodą w odpowiedzi na bodziec w postaci wysokokalorycznego jedzenia. „Nasze wyniki wskazują na związek między zdrowiem jelit a funkcjonowaniem mózgu – w tym przypadku w kontekście wyborów żywieniowych”, mówi współautorka publikacji, dr Veronica Witte.

30 gramów przez 14 dni

W doświadczeniu wzięło udział 59 ochotników, którzy przez okres 14 dni spożywali 30 gramów inuliny – prebiotyku pochodzącego z cykorii – bądź placebo. Następnie uczestników poddawano badaniu rezonansem magnetycznym, w trakcie którego pokazywano im różne dania i pytano jak chętnie by je zjedli. W próbkach pobranych od osób badanych oznaczano też stężenie szeregu różnych metabolitów.

Zmiany w składzie mikrobioty

Jak się okazało, po interwencji w postaci spożywania prebiotyków u ochotników stwierdzono mniejszą aktywację obszarów mózgu związanych z nagrodą w odpowiedzi na bardziej kaloryczne potrawy. Równocześnie odnotowano u nich zmiany w składzie mikrobioty, co sugeruje, że bakterie jelitowe mogą mieć wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.

Prewencja otyłości?

„Potrzebne są kolejne badania, które pozwolą określić czy interwencje zmieniające skład mikrobioty można rozważać jako mniej inwazyjną metodę prewencji lub leczenia otyłości. Lepsze zrozumienie mechanizmów, które leżą u podstaw komunikacji między bakteriami w przewodzie pokarmowym, jelitami oraz mózgiem, może pomóc w opracowywaniu nowych strategii wspierania zdrowych nawyków żywieniowych u osób z grup wysokiego ryzyka”, podsumowuje dr Witte.

Źródła:

  1. https://gut.bmj.com/content/early/2023/10/04/gutjnl-2023-330365
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231010133552.htm?fbclid=IwAR38cyXmUa5YFamxGXbfhV7Y0XhI3pCli1QVduVaLDtAWvtk3_PTuL0UNok

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.