Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Otyłość w Polsce – nowy raport NIK

Kategoria: Składniki Żywności

29 lutego br. ukazał się nowy raport Najwyższej Izby Kontroli (NIK) dotyczący profilaktyki i leczenia otyłości w Polsce. Wyniki wskazują, że choroba ta niezmiennie stanowi w naszym kraju istotny problem – zarówno zdrowotny, jak i ekonomiczny.

9 milionów dorosłych z otyłością

Nowy raport NIK – „Profilaktyka i leczenie otyłości u osób dorosłych” – obejmuje kontrole przeprowadzone w latach 2020-2022 r. W okresie tym liczba dorosłych cierpiących na otyłość sięgała ponad 9 milionów, czyli blisko 24% wszystkich mieszkańców Polski. Jednocześnie związane z tą chorobą wydatki wyniosły 9 miliardów złotych. Najwięcej osób z nadmierną masą ciała odnotowano w województwie śląskim (69,2%), najmniej natomiast w województwie małopolskim (59,2%).

Zagrożenie zdrowotne

Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) otyłość to „nieprawidłowe lub nadmierne nagromadzenie tłuszczu, które stanowi zagrożenie dla zdrowia”. Przy braku leczenia może ona prowadzić do rozwoju innych niebezpiecznych schorzeń, wśród których wymienia się cukrzycę typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego, zaburzenia psychiczne czy nowotwory. Znajduje to potwierdzenie w raporcie NIK, z którego wynika, że „trzech na czterech pacjentów ze zdiagnozowaną otyłością leczyło się również na inne współistniejące z otyłością choroby”.

Skutki ekonomiczne

Otyłość powoduje negatywne skutki nie tylko natury zdrowotnej, ale również ekonomicznej i społecznej. Pośrednie koszty jej leczenia w 2022 r. oszacowano na blisko 27 miliardów złotych, co stanowi ok. 20% całkowitego budżetu Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ) przeznaczonego na ochronę zdrowia. Autorzy raportu alarmują, że „według danych OECD Polacy przez choroby związane z otyłością będą żyć średnio o 3 lata i 10 miesięcy krócej niż mogliby, gdyby nie wykazywali nadmiernej masy ciała”.

Wnioski z raportu

Wnioski płynące z kontroli NIK to przede wszystkim potrzeba przygotowania ogólnokrajowego planu zorientowanego na działania profilaktyczne, które pozwolą w większym stopniu zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości, a także wdrożenie odpowiedniej strategii postępowania z pacjentami, u których problemy te już występują. Autorzy zwracają przy tym uwagę, że wciąż aktualne są wnioski przedstawione w poprzednim raporcie z 2021 r. pt. „Dostępność profilaktyki i leczenia dla dzieci i młodzieży z zaburzeniami metabolicznymi wynikającymi z otyłości i chorób cywilizacyjnych”.

Źródła:

  1. https://www.nik.gov.pl/plik/id,28874,vp,31705.pdf
  2. https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/coraz-wiecej-osob-z-choroba-otylosciowa-coraz-dluzsze-kolejki.html
  3. https://www.who.int/health-topics/obesity#tab=tab_1
  4. https://igifoodlaw.com/profilaktyka-i-leczenie-otylosci-wyniki-kontroli-nik/

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.