Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dzisiejszych czasach informacja jest kluczowym elementem w procesach biznesowych. Bez niej jakakolwiek działalność z góry skazana jest na porażkę. Dlatego też na rynku pojawia się coraz więcej firm oferujących dane o produktach spożywczych dostępnych na rynku.
Jednym z ciekawszych rozwiązań jest rozwiązanie naszych południowych sąsiadów NutridataBaze - baza produktów i ich profili żywieniowych stworzona przez czeski Instytut Rolniczo Ekonomiczno Informacyjny (IAEI). Aplikacja umożliwia wyszukiwanie produktów dostępnych zarówno na rynku czeskim jak i zagranicznym. Baza pozwala użytkownikowi, przyjrzeć się bliżej produktowi, poznać jego właściwości takie jak np. wartości odżywcze, bardzo dokładną listę substancji znajdujących się w poszczególnych produktach określoną metodą zgodną z wytycznymi organizacji EuroFIR. Dostępna jest również dokumentacja fotograficzna produktów znajdujących się w bazie.
Polską alternatywą, ale funkcjonalnie innym narzędziem jest baza produktów stworzona przez firmę Prokonsument - ProBaza. Aplikacja ta odmiennie od bazy czeskiej skupia się na wybranych poszczególnych kategoriach produktowych i śledzi te kategorie w dużo większym zakresie, włączając w to również pełny monitoring rynku wykonywany regularnie w określonych odstępach czasu. W ramach dostępu do bazy użytkownik może przeglądać, segmentować i porównywać ze sobą produkty dostępne na rynku. Baza dostarcza narzędzia do analizy porównawczej i statystycznej składów, profili wartości odżywczych, jak również zawiera szczegółową dokumentację fotograficzną.
Oba narzędzia dają możliwość pracy on-line, zachęcamy do zapoznania się z opisanymi aplikacjami - jesteśmy pewni, że ułatwią one realizację celów w Państwa przedsiębiorstwie. Zachęcamy również do pobrania materiałów dostępnych pod artykułem.
Przeczytaj także
Na rynku spożywczym w sposób nieustający pojawiają się nowe wyzwania prawne i techniczne. Dotyczą one składników, oznakowania, kontroli zanieczyszczeń, jakości opakowań i wszystko to na ogół w opcji obowiązkowej dla producentów.
W ramach każdego produktu możemy wyróżnić kilka kluczowych cech, które decydują o jego unikalności. W przypadku kabanosów na pewno są to: opakowanie, smak czy gatunek stosowanego mięsa.