Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Bezpieczeństwo syropu izomaltulozowego (suszonego) jako nowej żywności – ocena EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

W dniu 30 kwietnia 2018 r. firma Evonik Creavis GmbH złożyła do Komisji Europejskiej wniosek zgodnie z art. 10 rozporządzenia (UE) nr 2015/2283 o wprowadzenie na rynek unijny syropu izomaltulozowego (suszonego) jako nowej żywności. Nowa żywność jest przeznaczona do stosowania w żywności przeznaczonej dla ogółu populacji.

Zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 Komisja Europejska zwraca się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności o wydanie opinii naukowej dotyczącej Syropu izomaltulozowego (suszonego).

Novel Food będącym przedmiotem wniosku jest syrop izomaltulozowy (suszony), mieszanina węglowodanów złożona głównie z izomaltulozy (≥ 75% suchej masy). NF wytwarza się w drodze enzymatycznej izomeryzacji sacharozy i jest białym krystalicznym proszkiem, który proponuje się stosować jako zamiennik sacharozy w produktach dostępnych na rynku przeznaczonych dla ogółu społeczeństwa.

Zgodnie z dostarczonymi informacjami, NF jest produkowany zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) oraz zasadami analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP). Wytwarza się go w drodze enzymatycznej izomeryzacji sacharozy prowadzonej przez wewnątrzkomórkowy enzym izomerazę sacharozy. Po izomeryzacji następują etapy oczyszczania i zatężania.

Proponuje się stosowanie NF jako zamiennika sacharozy w produktach istniejących na rynku skierowanych do ogółu społeczeństwa. Panel zakłada, że ​​gdyby wszystkie dodane cukry zostały zastąpione przez NF, dzienne spożycie NF byłoby równoważne spożyciu dodanych cukrów zgodnie z raportem EFSA, w którym obliczono najwyższe szacunkowe spożycie dla młodych u nastolatków płci męskiej przy masie ciała 178 g dziennie na 95. percentylu.

Panel EFSA stwierdził, że NF, syrop izomaltulozowy (suszony), jest tak samo bezpieczny jak sacharoza.

Źródło: EFSA

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Joanna Markwas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.