Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 30 kwietnia 2018 r. firma Evonik Creavis GmbH złożyła do Komisji Europejskiej wniosek zgodnie z art. 10 rozporządzenia (UE) nr 2015/2283 o wprowadzenie na rynek unijny syropu izomaltulozowego (suszonego) jako nowej żywności. Nowa żywność jest przeznaczona do stosowania w żywności przeznaczonej dla ogółu populacji.
Zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 Komisja Europejska zwraca się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności o wydanie opinii naukowej dotyczącej Syropu izomaltulozowego (suszonego).
Novel Food będącym przedmiotem wniosku jest syrop izomaltulozowy (suszony), mieszanina węglowodanów złożona głównie z izomaltulozy (≥ 75% suchej masy). NF wytwarza się w drodze enzymatycznej izomeryzacji sacharozy i jest białym krystalicznym proszkiem, który proponuje się stosować jako zamiennik sacharozy w produktach dostępnych na rynku przeznaczonych dla ogółu społeczeństwa.
Zgodnie z dostarczonymi informacjami, NF jest produkowany zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) oraz zasadami analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP). Wytwarza się go w drodze enzymatycznej izomeryzacji sacharozy prowadzonej przez wewnątrzkomórkowy enzym izomerazę sacharozy. Po izomeryzacji następują etapy oczyszczania i zatężania.
Proponuje się stosowanie NF jako zamiennika sacharozy w produktach istniejących na rynku skierowanych do ogółu społeczeństwa. Panel zakłada, że gdyby wszystkie dodane cukry zostały zastąpione przez NF, dzienne spożycie NF byłoby równoważne spożyciu dodanych cukrów zgodnie z raportem EFSA, w którym obliczono najwyższe szacunkowe spożycie dla młodych u nastolatków płci męskiej przy masie ciała 178 g dziennie na 95. percentylu.
Panel EFSA stwierdził, że NF, syrop izomaltulozowy (suszony), jest tak samo bezpieczny jak sacharoza.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Niniejsza opinia dotyczy ponownej oceny erytrytolu (E 968) stosowanego jako dodatek do żywności oraz oceny wniosku o zwolnienie erytrytolu (E 968) z wymogu dotyczącego etykiety środka przeczyszczającego ustanowionego na mocy rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.
Na wniosek Komisji Europejskiej (KE) Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej w sprawie zmiany górnego tolerowanego poziomu spożycia (UL) dla kwas foliowy/foliany.
Na wniosek Komisji Europejskiej Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Żywnościowych został poproszony o wydanie opinii w sprawie częściowo hydrolizowanego białka z młóta jęczmiennego jako nową żywność (NF) zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.