Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczeństwo syropu izomaltulozowego (suszonego) jako nowej żywności – ocena EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

W dniu 30 kwietnia 2018 r. firma Evonik Creavis GmbH złożyła do Komisji Europejskiej wniosek zgodnie z art. 10 rozporządzenia (UE) nr 2015/2283 o wprowadzenie na rynek unijny syropu izomaltulozowego (suszonego) jako nowej żywności. Nowa żywność jest przeznaczona do stosowania w żywności przeznaczonej dla ogółu populacji.

Zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 Komisja Europejska zwraca się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności o wydanie opinii naukowej dotyczącej Syropu izomaltulozowego (suszonego).

Novel Food będącym przedmiotem wniosku jest syrop izomaltulozowy (suszony), mieszanina węglowodanów złożona głównie z izomaltulozy (≥ 75% suchej masy). NF wytwarza się w drodze enzymatycznej izomeryzacji sacharozy i jest białym krystalicznym proszkiem, który proponuje się stosować jako zamiennik sacharozy w produktach dostępnych na rynku przeznaczonych dla ogółu społeczeństwa.

Zgodnie z dostarczonymi informacjami, NF jest produkowany zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) oraz zasadami analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP). Wytwarza się go w drodze enzymatycznej izomeryzacji sacharozy prowadzonej przez wewnątrzkomórkowy enzym izomerazę sacharozy. Po izomeryzacji następują etapy oczyszczania i zatężania.

Proponuje się stosowanie NF jako zamiennika sacharozy w produktach istniejących na rynku skierowanych do ogółu społeczeństwa. Panel zakłada, że ​​gdyby wszystkie dodane cukry zostały zastąpione przez NF, dzienne spożycie NF byłoby równoważne spożyciu dodanych cukrów zgodnie z raportem EFSA, w którym obliczono najwyższe szacunkowe spożycie dla młodych u nastolatków płci męskiej przy masie ciała 178 g dziennie na 95. percentylu.

Panel EFSA stwierdził, że NF, syrop izomaltulozowy (suszony), jest tak samo bezpieczny jak sacharoza.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Joanna Markwas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.