Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Górny tolerowany poziom spożycia kwasu foliowego – opinia naukowa EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Na wniosek Komisji Europejskiej (KE) Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej w sprawie zmiany górnego tolerowanego poziomu spożycia (UL) dla kwas foliowy/foliany. Przeprowadzono systematyczne przeglądy literatury w celu oceny dowodów na priorytetowe niekorzystne skutki zdrowotne nadmiernego spożycia kwasu foliowego, a mianowicie ryzyko neuropatii zależnej od kobalaminy, pogorszenia funkcji poznawczych u osób z niskim poziomem kobalaminy oraz raka jelita grubego i raka prostaty.

Dowody są niewystarczające, aby stwierdzić pozytywny i przyczynowy związek pomiędzy spożyciem kwasu foliowego w diecie a zaburzeniami funkcji poznawczych, ryzykiem raka jelita grubego i prostaty. Ryzyko progresji objawów neurologicznych u pacjentów z niedoborem kobalaminy uważa się za czynnik krytyczny przy ustalaniu UL kwasu foliowego. Nie opublikowano żadnych nowych dowodów, które mogłyby poprawić charakterystykę zależności dawka-odpowiedź pomiędzy spożyciem kwasu foliowego a ustąpieniem niedokrwistości megaloblastycznej u osób z niedoborem kobalaminy.

Ustalono następujące maksymalne dopuszczalne spożycie folianów (tj. kwasu foliowego, 5-MTHF-glukozaminy i L-5-MTHF-Ca) ze wzbogaconej żywności i suplementów diety:

Grupa wiekowa

UL samce i samice (µg/dzień)

4–6  miesięcy

200

7–11  miesięcy

200

1–3 lata

200

4–6 lat

300

7–10 lat

400

11–14 lat

600

15–17 lat

800

Dorośli ludzie

1000

Kobiety w ciąży

1000

Kobiety w okresie laktacji

1000

  • Skrót: UL: tolerowany górny poziom spożycia.

Źródło: EFSA

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Joanna Markwas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.