Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Górny tolerowany poziom spożycia kwasu foliowego – opinia naukowa EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Na wniosek Komisji Europejskiej (KE) Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej w sprawie zmiany górnego tolerowanego poziomu spożycia (UL) dla kwas foliowy/foliany. Przeprowadzono systematyczne przeglądy literatury w celu oceny dowodów na priorytetowe niekorzystne skutki zdrowotne nadmiernego spożycia kwasu foliowego, a mianowicie ryzyko neuropatii zależnej od kobalaminy, pogorszenia funkcji poznawczych u osób z niskim poziomem kobalaminy oraz raka jelita grubego i raka prostaty.

Dowody są niewystarczające, aby stwierdzić pozytywny i przyczynowy związek pomiędzy spożyciem kwasu foliowego w diecie a zaburzeniami funkcji poznawczych, ryzykiem raka jelita grubego i prostaty. Ryzyko progresji objawów neurologicznych u pacjentów z niedoborem kobalaminy uważa się za czynnik krytyczny przy ustalaniu UL kwasu foliowego. Nie opublikowano żadnych nowych dowodów, które mogłyby poprawić charakterystykę zależności dawka-odpowiedź pomiędzy spożyciem kwasu foliowego a ustąpieniem niedokrwistości megaloblastycznej u osób z niedoborem kobalaminy.

Ustalono następujące maksymalne dopuszczalne spożycie folianów (tj. kwasu foliowego, 5-MTHF-glukozaminy i L-5-MTHF-Ca) ze wzbogaconej żywności i suplementów diety:

Grupa wiekowa

UL samce i samice (µg/dzień)

4–6  miesięcy

200

7–11  miesięcy

200

1–3 lata

200

4–6 lat

300

7–10 lat

400

11–14 lat

600

15–17 lat

800

Dorośli ludzie

1000

Kobiety w ciąży

1000

Kobiety w okresie laktacji

1000

  • Skrót: UL: tolerowany górny poziom spożycia.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Joanna Markwas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.