Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na wniosek Komisji Europejskiej (KE) Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej w sprawie zmiany górnego tolerowanego poziomu spożycia (UL) dla kwas foliowy/foliany. Przeprowadzono systematyczne przeglądy literatury w celu oceny dowodów na priorytetowe niekorzystne skutki zdrowotne nadmiernego spożycia kwasu foliowego, a mianowicie ryzyko neuropatii zależnej od kobalaminy, pogorszenia funkcji poznawczych u osób z niskim poziomem kobalaminy oraz raka jelita grubego i raka prostaty.
Dowody są niewystarczające, aby stwierdzić pozytywny i przyczynowy związek pomiędzy spożyciem kwasu foliowego w diecie a zaburzeniami funkcji poznawczych, ryzykiem raka jelita grubego i prostaty. Ryzyko progresji objawów neurologicznych u pacjentów z niedoborem kobalaminy uważa się za czynnik krytyczny przy ustalaniu UL kwasu foliowego. Nie opublikowano żadnych nowych dowodów, które mogłyby poprawić charakterystykę zależności dawka-odpowiedź pomiędzy spożyciem kwasu foliowego a ustąpieniem niedokrwistości megaloblastycznej u osób z niedoborem kobalaminy.
Ustalono następujące maksymalne dopuszczalne spożycie folianów (tj. kwasu foliowego, 5-MTHF-glukozaminy i L-5-MTHF-Ca) ze wzbogaconej żywności i suplementów diety:
Grupa wiekowa |
UL samce i samice (µg/dzień) |
4–6 miesięcy |
200 |
7–11 miesięcy |
200 |
1–3 lata |
200 |
4–6 lat |
300 |
7–10 lat |
400 |
11–14 lat |
600 |
15–17 lat |
800 |
Dorośli ludzie |
1000 |
Kobiety w ciąży |
1000 |
Kobiety w okresie laktacji |
1000 |
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Przewodniczący grupy roboczej EFSA ds. środków aromatyzujących wyjaśnia co ustalono i jakie są kolejne kroki.
Suplementacja kwasem foliowym niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych, jednak naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Chin zwracają uwagę, że nadmierna podaż tego składnika może być niebezpieczna.
Na podstawie przeglądu systematycznego oraz analizy randomizowanych badań klinicznych zbadano wpływ suplementacji witaminą D na pierwotne bolesne miesiączkowanie.