Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Niniejsza opinia dotyczy ponownej oceny erytrytolu (E 968) stosowanego jako dodatek do żywności oraz oceny wniosku o zwolnienie go z wymogu dotyczącego etykiety środka przeczyszczającego ustanowionego na mocy rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.
Erytrytol (E 968) jest dopuszczony jako dodatek do żywności w Unii Europejskiej (UE) w 66 różnych kategoriach żywności (reprezentujących 83 zastosowania) zgodnie z załącznikiem II część E do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 przy MPL równym quantum satis (QS) jako dodatek grupy I (do celów innych niż słodzenie). Ponadto erytrytol (E 968) należy do funkcjonalnej klasy substancji słodzących i jako 4-węglowy alkohol cukrowy zaliczany jest do grupy polioli (grupa IV) określonej w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008.
Substancja została wcześniej oceniona przez Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) w 2003 r. W swojej opinii, po ocenie szeregu danych dotyczących ludzi i zwierząt, SCF uznał za niewłaściwe ustalenie liczbowego dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) erytrytolu, zgodnie z wcześniejszymi opiniami wydanymi na temat innych polioli. SCF uznał również, że ma on działanie przeczyszczające, ale w większych dawkach niż inne poliole, i stwierdził, że poziom, przy którym nie obserwuje się szkodliwych skutków (NOAEL) dla tego działania u ludzi, wynosi 0,5 g/kg masy ciała dla pojedynczej dawki.
Stosowanie erytrytolu jako dodatku do żywności uznano za dopuszczalne, jednakże SCF wyraził obawy, że próg przeczyszczający może zostać przekroczony, szczególnie przez młodych konsumentów w wyniku spożycia erytrytolu w napojach. W 2010 r. Panel Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ds. dodatków do żywności i źródeł składników odżywczych dodawanych do żywności (ANS) wydał opinię w następstwie wniosku o zezwolenie na stosowanie substancji do celów innych niż słodzenie na maksymalnym poziomie 2,5%. w napojach.
Wraz z ponowną oceną bezpieczeństwa erytrytolu (E 968) w jego dozwolonych zastosowaniach jako dodatku do żywności Komisja Europejska zwróciła się do Panelu o ocenę wniosku na poparcie ewentualnego wyłączenia tego dodatku do żywności z obecnego wymóg dotyczący etykiety ostrzegawczej o środkach przeczyszczających, mający zastosowanie do wszystkich środków spożywczych zawierających więcej niż 10% dodatku polioli, co w przypadku erytrytolu zostało uznane przez wnioskodawcę za nieuzasadnione. Ponieważ biegunkę wybrano jako krytyczny punkt końcowy do ustalenia dopuszczalnego dziennego spożycia w przypadku erytrytolu, panel uznał, że obecne ostrzeżenie „ nadmierne spożycie może powodować skutki przeczyszczające ” pozostaje właściwe i stwierdził, że dostępne dane nie potwierdzają propozycji wnioskodawcy dotyczącej wyłączenie erytrytolu z obecnego wymogu ostrzeżenia dotyczącego środków przeczyszczających na mocy rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w przypadku żywności zawierającej więcej niż 10% erytrytolu (100 000 mg/l lub mg/kg).
Oszacowano między innymi zarówno chroniczną, jak i ostrą ekspozycję (w ciągu posiłku) na erytrytol (E 968). Jeśli chodzi o przewlekłe narażenie na E 968, w przypadku regulacyjnego scenariusza oceny narażenia na maksymalny poziom najwyższe średnie narażenie na erytrytol (E 968) stwierdzono u małych dzieci (798 mg/kg masy ciała na dzień), a najwyższe 95. percentyl (P95) u dzieci (1638 mg/kg mc. dziennie). W udoskonalonym scenariuszu oceny narażenia w oparciu o lojalność wobec marki najwyższe średnie narażenie na erytrytol (E 968) stwierdzono u małych dzieci (742 mg/kg masy ciała na dzień), a najwyższe na P95 u dzieci (1532 mg/kg masy ciała na dzień). Ostra ekspozycja (na posiłek) na erytrytol (E 968) u dzieci wynosiła maksymalnie 3531 mg/kg masy ciała na posiłek w 99. percentylu (P99).
Ogólnie rzecz biorąc, panel uznał, że udoskonalone scenariusze oceny lojalności wobec marki i regulacyjne maksymalnego poziomu narażenia w przypadku narażenia przewlekłego, a także scenariusz oceny ostrego narażenia na posiłek zawyżają narażenie z dietą na erytrytol.
Panel zaleca Komisji Europejskiej rozważenie:
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Wartość odżywcza artykułów żywnościowych jest zależna przede wszystkim od rodzaju produktu, natomiast w danej grupie asortymentowej jest uwarunkowana technologią wytworzenia, doborem odmian roślin i ras zwierząt, sposobem ich uprawy bądź hodowli, a także metodami przetwarzania i przechowywania. Nie możemy zapominać, iż służy do pokrycia potrzeb człowieka związanych z przemianami metabolicznymi i nie tylko
WHO wydała nowe wytyczne dotyczące niecukrowych substancji słodzących (NSS), w których odradza się stosowanie NSS w celu kontrolowania masy ciała lub zmniejszania ryzyka chorób niezakaźnych (NCD).
Choć zarówno cukier, jak i słodziki, charakteryzują się intensywnie słodkim smakiem, organizmy ssaków, w tym ludzi i szczurów, zostały w toku ewolucji wyposażone w zaskakująco skuteczny mechanizm rozróżniania tych substancji. Takie wnioski płyną z opublikowanego niedawno badania, w którym opisano wyspecjalizowane komórki odpowiedzialne za identyfikację źródła słodkiego smaku.