Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Szanowny Rolniku!
Główny Lekarz Weterynarii apeluje - chroń swoje gospodarstwo przed wirusem Afrykańskiego Pomoru Świń i przestrzegaj zasad bioasekuracji.
Poniżej link do filmu z udziałem Głownego Lekarza Weteryanrii dra Mirosława Welza oraz Dyrektora Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.
Źródło: GIW
Przeczytaj także
Prognozuje się, że do 2028 r. globalny rynek mięsa hodowlanego osiągnie 352,4 mln USD. Rosnąca świadomość w zakresie dobrostanu zwierząt, rosnący popyt na produkty mięsne, potrzeba większego bezpieczeństwa żywności i rosnący dochód rozporządzalny to tylko niektóre z czynników stymulujących wzrost rynku.
30 czerwca 2021 r. Komisja Europejska zobowiązała się do opracowania odpowiednich regulacji zmierzających do wprowadzenia zakazu chowu klatkowego w UE jeszcze przed 2023 rokiem.
Izraelska firma Future Meat Technologies Ltd. właśnie otworzyła pierwszy na świecie przemysłowy zakład produkcji mięsa komórkowego, który będzie w stanie wyprodukować 500 kg ‘mięsa’ dziennie. Firma prowadzi rozmowy z amerykańskimi organami nadzoru, aby do końca przyszłego roku rozpocząć sprzedaż swoich produktów w restauracjach.