Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Biofilm na powierzchniach mających kontakt z żywnością stanowi coraz większe zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Tworzenie się biofilmu na powierzchniach mających kontakt z żywnością staje się coraz bardziej poważnym problemem w łańcuchu dostaw żywności, stanowiąc stałe zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności i jakości produktu.

Malezyjscy naukowcy opublikowali w czasopiśmie Food Material Research badania przeglądowe, które dowodzą, że biofilmy zapewniają środowisko do rozwoju szkodliwych bakterii, przyczyniając się do chorób przenoszonych przez żywność, psucia się żywności i znacznych strat ekonomicznych w całym przemyśle spożywczym.

Badania podkreślają poważne konsekwencje skażenia biofilmem

W samym przemyśle mięsnym około 90% mikroorganizmów tworzy biofilm, przyczyniając się do rocznych strat finansowych sięgających nawet 150 mln USD. Podobnie, przetwórstwo mleczarskie jest szczególnie podatne, ponieważ warunki sprzyjają wzrostowi biofilmu, co ostatecznie wpływa na bezpieczeństwo i okres przydatności do spożycia produktów mlecznych. Jednym z kluczowych ustaleń malezyjskich naukowców jest to, że laktoza mleczna może wzmacniać rozwój biofilmu w Bacillus subtilis, poprzez mechanizm znany jako wykrywanie kworum, który reguluje ekspresję genów bakteryjnych na podstawie gęstości komórek.

Tradycyjne techniki czyszczenia często nie radzą sobie z biofilmami. Wiadomo, że bakterie w biofilmach są do 1000 razy bardziej odporne na biocydy w porównaniu do ich planktonicznych odpowiedników, co sprawia, że obecne praktyki higieniczne są niewystarczające, aby zapobiec zanieczyszczeniu. Doprowadziło to do pilnego wezwania do innowacyjnych rozwiązań w celu lepszego zarządzania i łagodzenia ryzyka związanego z biofilmem.

Innowacyjne rozwiązania do zarządzania ryzykiem biofilmu

Wśród nowych strategii omawianych w artykule opublikowanym w Food Material Research znajdują się powłoki jadalne i powierzchnie pokryte antybiofilmem.

Powłoki jadalne, zazwyczaj wykonane z naturalnych materiałów, takich jak alginian i chitozan, działają jako bariery dla wilgoci, tlenu i zanieczyszczeń mikrobiologicznych, pomagając wydłużyć okres przydatności żywności do spożycia i zapobiegać jej psuciu się.

Tymczasem powłoki antybiofilmowe, które uwalniają środki przeciwdrobnoustrojowe, działają poprzez zapobieganie przyleganiu bakterii do powierzchni, ograniczając w ten sposób tworzenie się biofilmu i poprawiając ogólne bezpieczeństwo żywności.

Badanie podkreśla również wykorzystanie zaawansowanych technologii, takich jak nanotechnologia, jako potencjalnie kluczowego obszaru innowacji, który pomoże przyspieszyć wykrywanie biofilmu w przemyśle spożywczym. Nanosensory, które umożliwiają wykrywanie biofilmu w czasie rzeczywistym, oferują obiecujące rozwiązanie do szybkiej interwencji, zapewniając producentom żywności narzędzia do lepszego monitorowania ryzyka skażenia i podejmowania natychmiastowych działań w celu zapobiegania wybuchom epidemii.

Naukowcy wzywają do dalszych badań nad tymi powstającymi technologiami w celu optymalizacji ich zastosowania w całym przemyśle spożywczym, zapewniając, że standardy bezpieczeństwa żywności dotrzymują kroku złożoności nowoczesnej produkcji żywności. Przyjmując innowacyjne podejścia, takie jak powłoki jadalne, powierzchnie antybiofilmowe i technologia nanosensorów, przemysł ma potencjał, aby znacznie zmniejszyć ryzyko skażenia, chronić konsumentów i zminimalizować obciążenie finansowe związane z tworzeniem się biofilmu.

Źródło: https://www.maxapress.com/article/doi/10.48130/fmr-0024-0016

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.