Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bioróżnorodność ważna dla bezpieczeństwa żywnościowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Bioróżnorodność to nie tylko rozmaitość gatunków roślin i zwierząt, ale również bogactwo wielogatunkowych układów przyrodniczych, czyli krajobrazów i ekosystemów. Rośliny przetwarzają energię słoneczną, udostępniając ją innym formom życia. Bakterie i inne żywe organizmy rozkładają materię organiczną na składniki odżywcze, zapewniając roślinom zdrową glebę do wzrostu. Zapylacze są niezbędne dla rozmnażania roślin, gwarantując produkcję żywności. Rośliny i oceany to ważne pochłaniacze dwutlenku węgla. Cykl wodny w dużej mierze polega na żywych organizmach. Dlatego utrata różnorodności biologicznej jest największym zagrożeniem dla prawidłowego funkcjonowania życia na Ziemi.

W skali światowej różnorodność owadów zapylających spada, czego powodem jest działalność człowieka. Obszary, które dla dzikich gatunków zwierząt i roślin są miejscem schronienia i poszukiwania pokarmu, kurczą się kosztem m.in.: rozbudowy miast, budowy dróg, linii kolejowych, regulacji rzek, nadmiernej wycinki lasów, ale też wielkoobszarowych upraw polowych. Z tego względu ważne jest, aby danym obszarem ziemi gospodarować w sposób zrównoważony. Odpowiedzią na te zapotrzebowanie jest rolnictwo zrównoważone.

Zachowanie różnorodności biologicznej jest bowiem kluczowe dla rolnictwa. Jednym z jej elementów jest wielość gatunków owadów tzw. zapylaczy, które uczestniczą w zapylaniu roślin uprawnych. To właśnie dzięki aktywności owadów zapylających rolnicy otrzymują wyższe plony owoców, warzyw oraz roślin oleistych i białkowych. 264 gatunki roślin uprawianych na świecie jest całkowicie lub częściowo uzależnionych od zapylania, a około 1/10 masy żywności na świecie pochodzi z roślin zapylanych przez owady. W Polsce jest to około 60 najważniejszych gatunków roślin uprawnych – są wśród nich zarówno rośliny w pewnym stopniu samopylne, jak rzepak, gorczyca, mak czy groch siewny, ale także te wyłącznie uzależnione od owadów jak gryka, słonecznik czy drzewa owocowe. Liczne badania wskazują, że nawet w przypadku roślin samopylnych, zapylenie przez owady poprawia wielkość i jakości plonu. Dobrym przykładem są tu kapusta i rzepak, u których bez udziału pszczół liczba nasion w łuszczynach jest 20-40% mniejsza, natomiast liczba zawiązanych łuszczyn jest taka sama jak przy udziale pszczół. Tak więc rolnicy i osoby odpowiedzialne za krajobraz rolny mają do odegrania ważną rolę. Kluczowe jest więc, aby prowadzili swoje gospodarstwa w sposób zrównoważony, zwłaszcza w obszarze nawożenia i ochrony roślin.  Ponadto mogą tworzyć obszary przyjazne zapylaczom na swoich polach uprawnych i w ich pobliżu. Aby uprawę odwiedzały różne gatunki pożytecznych owadów trzeba zapewnić im bazę pożytkową dostępną przez cały sezon – tworząc pasy kwietne roślin nektaro- i pyłkodajnych, które są bazą pokarmową dla dzikich zapylaczy. Warto zaplanować pasy tak, by tworzyły sieć naturalnych i półnaturalnych obszarów wokół gruntów rolnych. Należy także pamiętać, by wysiewać połączenie mieszanek roślin jednorocznych, zimotrwałych oraz wieloletnich kwitnących w różnych terminach – w ten sposób owady mają zapewniony pożytek i schronienie przez cały rok.

Jednak wspierać różnorodność biologiczną może każdy z nas, poprzez:

  • ograniczenie konsumpcji
  • kupowanie jak największej ilości produktów lokalnych
  • zrezygnowanie z przystrzyżonego trawnika i zielonych krzewów na rzecz różnorodnych roślin kwitnących, np. gotowych mieszanek łąk kwietnych
  • korzystanie z lokalnych środków transportu zamiast samochodu
  • zbieranie deszczówki, którą można wykorzystać np. do nawadniania ogrodu
  • zmniejszenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych i ich odpowiednia segregacja
  • założenia kompostownika.

Jak widać każdy z nas może zrobić coś dobrego dla odbudowy lub zachowania różnorodności biologicznej.

Zapraszamy do dołączenia do akcji PSOR pod hasłem Pomagamy Pszczołom bez Lipy 2020 i podzielenia się działaniami na rzecz wspierania bioróżnorodności oraz oznaczenie  hashtagiem #PomagamyPszczołomBezLipy. Sprawdź dedykowane wydarzenie na Facebooku „Pomagamy Pszczołom bez Lipy 2020”.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Aleksandra Mrowiec

Aleksandra Mrowiec

Aleksandra Mrowiec, Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin – Zawodowo od 10 lat związana z rolnictwem. Prowadzi szkolenia na temat odpowiedzialnego zakupu środków ochrony roślin oraz gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Ekspertka w obszarze zrównoważonego rolnictwa. W ramach podejmowanych inicjatyw w PSOR współtworzy dialog z interesariuszami w obszarze bezpieczeństwa żywności podczas licznych wydarzeń oraz w mediach społecznościowych.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.