Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Smak i cena żywności ważniejsze niż jej bezpieczeństwo?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Tylko 33 proc. Polaków interesuje się tematem bezpieczeństwa żywności – tak wynika z najnowszego raportu EFSA.

W pierwszy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności poznaliśmy stosunek Europejczyków do tematu bezpieczeństwa żywności. Opublikowane 7 czerwca br. wyniki Eurobarometru wskazują, że jest to co prawda jeden z czynników wpływający na decyzje zakupowe, ale nie najważniejszy.

To smak (58 proc.), cena (53 proc.) i zawartość składników odżywczych (53 proc.) są najważniejszymi kryteriami, które wpływają na wybory Polaków. Sięgając po swoje ulubione produkty, nasze obawy budzi przede wszystkim pozostałość antybiotyków i sterydów w mięsie (49 proc.), a także konserwantów i dodatków (45 proc). Prawie ¼ Polaków obawia się pozostałości środków ochrony roślin.

 – Wyniki Eurobarometru EFSA pokazują, że o połowę zmniejszyły się obawy Polaków w kontekście pozostałości pestycydów w żywności – z blisko 80 proc. w 2010 roku do 45 proc. obecnie. Oznacza to, że mimo negatywnego nastawienia rośnie świadomość społeczna roli, jaką w produkcji żywności odgrywają środki ochrony roślin. My jako Stowarzyszenie również swoimi działaniami staramy się rozwiewać wszelkie lęki dotyczące bezpieczeństwa żywności. Od 5 lat w ramach prowadzonej przez nas kampanii „Pryskane? Nie szkodzi” edukujemy konsumentów pokazując, że to właśnie dzięki lekom dla roślin na nasze stoły trafia zdrowa i bezpieczna żywność. – mówi Aleksandra Mrowiec, Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin.

Badanie przeprowadzone zostało przy wykorzystaniu bezpośrednich wywiadów w 20 państwach UE, w tym również w Polsce.

Raport EFSA dostępny na stronie:

https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/190607

Autor: Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.