Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bruksela ostrzega - Skandal jaj może obejmować już siedem krajów.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

Władze Holandii pod koniec lipca oświadczyły, że zamknęły farmy drobiu po znalezieniu wysokiego poziomu Fipronilu - środka owadobójczego zakazanego do użycia na zwierzętach gospodarskich ze względu na jego ryzyko występowania i niebezpieczeństwo dla zdrowia ludzkiego w partiach jaj.

Belgijska firma jest w trakcie dochodzenia jak powstał nielegalny środek zawierający Fipronil. Belgia wszczęła dochodzenie w czerwcu, ale jego wyniki nie zostały jeszce przekazane do EU. Niemcy, kóre importowały holenderskie jaja, rozpoczęły w lipcu własne dochodzenie.

Rzeczniczka Komisji Europejskiej Anna-Kaisa Itkonen powiedziała dziś, że Holandia, Belgia i Niemcy ostrzegały inne kraje poprzez europejski system ostrzegania o bezpieczeńtwie żywności, że mogły wyeksportować do nich zanieczyszczone jaja.

Holandia ostrzegła Szwecję 4 sierpnia, a 6 sierpnia wysłała podobne ostrzeżenie do Szwajcarii. Miemcy ostrzegły 5 sierpnia Francję i UK.

"Sprawdzenie tego należy do decyzji szweckich, szwajcarskich i francuskich władz, ponieważ wszystkie te jaja można "śledzić" , powiedziała Itkonen.

W Holandii rolnicy ostrzegli, że narastający skandal może stać się jeszcze bardziej szkodliwy.

Reuters poinformował dzisiaj, że rzecznik holenderskiego lobby farmerów LTO powiedział, że skandal może zmusić władze do zlikwidowania milionów kurcząt.

 

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.