Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jaja skażone fipronilem – ocena zagrożenia według ANSES

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

20 lipca br. do Komisji Europejskiej wpłynęło zgłoszenie dotyczące skażenia jaj i mięsa drobiowego, pochodzących z hodowli z Holandii i Belgii, związkiem o nazwie fipronil.

Substancja ta wykorzystywana jest jako środek przeciwpasożytniczy w profilaktyce zwierząt domowych. Charakteryzuje się działaniem owadobójczym i roztoczobójczym. Fipronil nie został dopuszczony do stosowania u zwierząt gospodarskich, których produkty są przeznaczone do spożycia. Obecność tego związku w jajach i mięsie drobiowym jest następstwem niedozwolonego użycia fipronilu i podania go kurom w celu wyeliminowania z kurników czerwonej wszy.

ANSES - francuska Narodowa Agencja Bezpieczeństwa Żywności, Środowiska
i Pracy, na wniosek francuskich Ministerstw Rolnictwa, Zdrowia i Konsumentów, przeprowadziła ocenę zagrożeń zdrowotnych związanych ze spożywaniem żywności skażonej fipronilem.

Toksyczność fipronilu

Fipronil należy do substancji o umiarkowanej toksyczności. Objawy występujące u ludzi narażonych na wysoką ekspozycję na ten związek są na ogół łagodne.

Fipronil charakteryzuje się przede wszystkim działaniem neurotoksycznym. Po spożyciu tej substancji mogą pojawić się zaburzenia układu nerwowego, a w szczególności konwulsje. Objawów tych nie zaobserwowano jednak u ludzi, którzy spożywali produkty skażone niewielką ilością fipronilu. W literaturze naukowej pojawiają się doniesienia o drgawkach, jednak dotyczą one jedynie przypadków spożycia dużej ilości związku.

Dziesięciokrotność ostrej dawki referencyjnej wyznaczonej dla fipronilu powodowała jedynie, również u dzieci, łagodne i odwracalne objawy, w tym przede wszystkim zaburzenia trawiennie. Nie zaobserwowano, aby długotrwałe narażenie na fipronil, dawało jakiekolwiek niepokojące objawy poza łagodnymi, przemijającymi dolegliwościami.

Ocena ryzyka dotycząca spożywania skażonych jaj

Zebrane przez ANSES dane pozwoliły na wyznaczenie maksymalnej ilości skażonych jaj, które mogłyby być spożyte jednorazowo, nie stwarzając poważnego ryzyka dla zdrowia człowieka. W ocenie uwzględniono różne grupy wiekowe. W zależności od wieku maksymalna ilość jaj, które mogą być spożytewaha się od jednego dziennie w przypadku dzieci w wieku od 1 do 3 roku życia do dziesięciu dziennie dla dorosłego człowieka. Maksymalna ilość skażonych jaj, którą można spożyć bez narażenia zdrowotnego została wyznaczona w oparciu o dane dotyczące odnotowanego maksymalnego poziomu fipronilu w jajach, które trafiły na rynki europejskie, wynosił 1,2 mg substancji/1 kg jaj.

Wyznaczona ilość jaj, która może być spożyta z zachowaniem przyjętej dawki fipronilu poniżej ostrej dawki referencyjnej (ARfD 0,009 mg/kg masy ciała)

 

Grupa wiekowa

Średnia masa ciała [kg]

Maksymalne stężenie fipronilu [mg/kg jaj]

Ilość jaj [szt]

Dorośli

70

1,2

≤ 10

Dzieci pomiędzy 11 a 17 rokiem życia

54

1,2

≤ 8

Dzieci pomiędzy 4 a 10 rokiem życia

25

1,2

≤ 3

Dzieci w wieku 3 lat

14,5

1,2

≤ 2

Dzieci pomiędzy 1 a 3 rokiem życia

12,4

1,2

≤ 1

Ocena koncentruje się wyłącznie na spożyciu zanieczyszczonych jaj. Na szczeblu europejskim przeprowadzono również analizę skażenia fipronilem mięśni kur niosek. Maksymalne stężenie tego związku w próbkach wyniosło 0,175 mg/kg mięśnia. Biorąc pod uwagę wyznaczoną dla fipronilu ostrą dawkę referencyjną mięso kur niosek zanieczyszczone tym związkiem nie stanowi zagrożenia zdrowotnego – aby doszło do jej przekroczenia należałoby spożyć jednorazowo kilka kilogramów zanieczyszczonego mięsa w przypadku osoby dorosłej (około kilogram w przypadku dziecka).

Zdecydowanie trudniejsze jest przeprowadzenie oceny ryzyka przewlekłego narażenia na działanie fipronilu. W tym przypadku zebrane dane nie są wystarczające do wyznaczenia dawki skażonych jaj, bądź mięsa, która może być przyjmowana przez organizm regularnie, dzień w dzień.

Podsumowując, nie można wykluczyć ryzyka negatywnego oddziaływania fipronilu na organizm człowieka przy jego regularnym wchłanianiu, niemniej sporadyczne spożywanie żywności zanieczyszczonej tym związkiem w ilościach nieprzekraczających wyznaczonych w przeprowadzonej analizie nie powinno wpływać ujemnie na stan zdrowia człowieka.

ANSES przypomina jednak, iż zgodnie z obowiązującym prawodawstwem produkty skażone fipronilem nie powinny być dopuszczone do obrotu.

Źródło:

ANSES: Evaluation des risques liés à la consommation d’œufs contaminés au fipronil

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Aleksandra Zawadzka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.