Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Żywność zanieczyszczona olejami mineralnymi – zalecenia dotyczące ich ograniczenia według ANSES

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

ANSES – francuska Narodowa Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia, Żywności, Środowiska i Pracy, po niepokojących doniesieniach dotyczących obecności olejów mineralnych w żywności, przeprowadziła ekspertyzę na temat zagrożeń związanych z ich migracją z opakowań do produktów żywnościowych.

Ekspertyza obejmowała ocenę ryzyka MOAH - mineralnych olejów, składających się z aromatycznych węglowodorów oraz MOSH - mineralnych olejów, będących mieszaninami węglowodorów nasyconych. Substancje te, w świetle dostępnych badań, migrują do żywności z farb drukarskich, klejów i kartonów stosowanych do wytwarzania opakowań.

Problem obecności olejów mineralnych w żywności pojawił się po raz pierwszy jako rezultat badań przeprowadzonych w laboratorium w Zurychu, które wykazały obecność pewnych typów olejów mineralnych w suchej żywności przechowywanej w opakowaniach wykonanych z papieru i tektury. Ponadto, w 2012 roku EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) wydała opinię, w której uznała ekspozycję na MOSH za niepokojącą, a narażenie na MOAH za szczególnie niepokojące. Zgodnie z jej opinią celowe jest prowadzenie dalszych badań dotyczących migracji tych związków do żywności. EFSA podkreśliła również potrzebę wprowadzenia nowych wartości limitów toksykologicznych odnoszących się do poszczególnych olejów mineralnych.

Przeprowadzona przez ANSES ekspertyza pozwoliła dokładniej scharakteryzować skład mieszanin olejów mineralnych. Agencja, na podstawie zebranych danych, wydała oficjalne zalecenia dotyczące ograniczenia migracji tych substancji z opakowań do produktów żywnościowych. Ponadto ANSES podkreśliła, iż problem obecności olejów mineralnych w żywności, ze względu na charakter genotoksyczny i mutagenny niektórych z nich powinien być traktowany jako kwestia priorytetowa.

Zgodnie z zaleceniami agencji ANSES w pierwszej kolejności należy ustanowić analityczną metodę oznaczania składu mieszanin olejów mineralnych. Lepsza znajomość składu mieszanin jest, według agencji, niezbędna do zaproponowania wartości limitów toksykologicznych oraz pozwoli na przeprowadzenie dokładnych badań toksykologicznych z wykorzystaniem mieszanin reprezentatywnych o składzie zbliżonym do tego, na który narażeni są konsumenci.

Ze względu na doniesienia dotyczące genotoksyczności i mutagenności, którą wykazują niektóre oleje mineralne, a w szczególności MOAH zaleca się natychmiastowe podjęcie wszelkich wysiłków mających na celu eliminację zagrożenia związanego z ich migracją do żywności. Działania te mają dotyczyć w szczególności wyłączenia stosowania substancji, które mogą być ich źródłem. Zaleca się, aby w opakowalnictwie żywności wykorzystywane były jedynie farby drukarskie, kleje i inne dodatki niezbędne w tworzeniu opakowań, wolne od MOAH.

Ponadto, według ekspertyzy przeprowadzonej przez ANSES, ważne jest, aby również w innych gałęziach przemysłu, w miarę możliwości, stosowane były farby drukarskie, kleje i inne dodatki pozbawione MOAH. Zaleca się przeprowadzenie badań dotyczących możliwości ich wykorzystywania w przemyśle drukarskim. Obecnie gazety i inne druki poddawane recyklingowi identyfikowane są jako główne źródło obecności olejów mineralnych w papierze makulaturowym czy tekturze, będącej surowcem do produkcji opakowań, w tym również opakowań przeznaczonych do żywności.

W swoim raporcie ANSES podkreśla również rolę stosowania powłok barierowych, które mają, zgodnie z opracowaniami naukowymi, ograniczyć migrację zanieczyszczeń, w tym także olejów mineralnych, z opakowań do żywności. Jako powłoki stanowiące barierę wykorzystuje się obecnie PET, akrylan oraz poliamid. Skuteczność innych substancji m.in. skrobi, które mogłyby być stosowane jako powłoki barierowe po umieszczeniu ich na opakowaniach żywności jest ciągle przedmiotem badań.

Źródło:

ANSES; L’Anses émet des recommandations pour réduire la contamination des denrées alimentaires par les huiles minerals

 

Wybierz temat: Opakowania

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.