Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności aktualizuje wytyczne dotyczące alergenów pokarmowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) zaktualizowała swoje wytyczne dotyczące oznaczania alergenów po konsultacjach przeprowadzonych na początku tego roku. Nowe wytyczne wyjaśniają, kiedy należy stosować zapobiegawcze etykiety alergenów (PAL) i jak należy je sformułować.

Co zawierają nowe wytyczne?

Zgodnie z wytycznymi, PAL należy stosować wyłącznie wtedy, gdy istnieje nieuniknione ryzyko kontaktu krzyżowego z alergenami, którego nie można w wystarczającym stopniu kontrolować poprzez segregację i czyszczenie. Firmy proszone są o określenie, który z 14 głównych alergenów odnosi się do PAL, na przykład „może zawierać orzeszki ziemne”, a nie ogólne stwierdzenie „może zawierać orzechy”.

Oświadczenia PAL nie powinny być używane w połączeniu z oświadczeniem „wolny od” dla tego samego alergenu, ponieważ oświadczenie „wolny od” gwarantuje, że żywność jest odpowiednia dla osób z nadwrażliwością pokarmową na ten alergen.

Wytyczne wyjaśniają również różnicę między oświadczeniem „wegańskie” a oświadczeniem „wolnym od”. Etykieta „wegańskie” przekazuje inne informacje niż oświadczenie „wolne od”, czyli informację o bezpieczeństwie żywności skierowaną do różnych grup konsumentów. Oświadczenie „wolne od” alergenu powinno gwarantować brak określonego alergenu. Aby móc zastosować takie oświadczenie, firma spożywcza musi wdrożyć rygorystyczne kontrole w celu wyeliminowania ryzyka obecności alergenu, w tym kontaktu krzyżowego. Z kolei oświadczenie wegańskie nie dotyczy bezpieczeństwa żywności i dlatego FSA zaleca, aby PAL można było stosować w połączeniu z etykietą wegańską, jeśli zidentyfikowano ryzyko kontaktu krzyżowego z alergenem.

FSA zaleca również, aby przedsiębiorstwa spożywcze udostępniały jasne informacje o tym, jak można się z nimi skontaktować, takie jak adres e-mail lub numer telefonu, aby konsumenci mogli łatwo uzyskać dalsze wyjaśnienia lub informacje.

Najnowsze aktualizacje wytycznych mają zastosowanie do przedsiębiorstw spożywczych w Anglii, Walii i Irlandii Północnej, a FSA dokona przeglądu aktualnych wytycznych do grudnia 2024 r.

Wytyczne w formacie PDFpobierz tutaj

Źródło: https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/fsa-publishes-updates-to-best-practice-guidance-on-food-allergen-labelling

Wybierz temat: Alergeny Znakowanie żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.