Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności aktualizuje wytyczne dotyczące alergenów pokarmowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) zaktualizowała swoje wytyczne dotyczące oznaczania alergenów po konsultacjach przeprowadzonych na początku tego roku. Nowe wytyczne wyjaśniają, kiedy należy stosować zapobiegawcze etykiety alergenów (PAL) i jak należy je sformułować.

Co zawierają nowe wytyczne?

Zgodnie z wytycznymi, PAL należy stosować wyłącznie wtedy, gdy istnieje nieuniknione ryzyko kontaktu krzyżowego z alergenami, którego nie można w wystarczającym stopniu kontrolować poprzez segregację i czyszczenie. Firmy proszone są o określenie, który z 14 głównych alergenów odnosi się do PAL, na przykład „może zawierać orzeszki ziemne”, a nie ogólne stwierdzenie „może zawierać orzechy”.

Oświadczenia PAL nie powinny być używane w połączeniu z oświadczeniem „wolny od” dla tego samego alergenu, ponieważ oświadczenie „wolny od” gwarantuje, że żywność jest odpowiednia dla osób z nadwrażliwością pokarmową na ten alergen.

Wytyczne wyjaśniają również różnicę między oświadczeniem „wegańskie” a oświadczeniem „wolnym od”. Etykieta „wegańskie” przekazuje inne informacje niż oświadczenie „wolne od”, czyli informację o bezpieczeństwie żywności skierowaną do różnych grup konsumentów. Oświadczenie „wolne od” alergenu powinno gwarantować brak określonego alergenu. Aby móc zastosować takie oświadczenie, firma spożywcza musi wdrożyć rygorystyczne kontrole w celu wyeliminowania ryzyka obecności alergenu, w tym kontaktu krzyżowego. Z kolei oświadczenie wegańskie nie dotyczy bezpieczeństwa żywności i dlatego FSA zaleca, aby PAL można było stosować w połączeniu z etykietą wegańską, jeśli zidentyfikowano ryzyko kontaktu krzyżowego z alergenem.

FSA zaleca również, aby przedsiębiorstwa spożywcze udostępniały jasne informacje o tym, jak można się z nimi skontaktować, takie jak adres e-mail lub numer telefonu, aby konsumenci mogli łatwo uzyskać dalsze wyjaśnienia lub informacje.

Najnowsze aktualizacje wytycznych mają zastosowanie do przedsiębiorstw spożywczych w Anglii, Walii i Irlandii Północnej, a FSA dokona przeglądu aktualnych wytycznych do grudnia 2024 r.

Wytyczne w formacie PDFpobierz tutaj

Źródło: https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/fsa-publishes-updates-to-best-practice-guidance-on-food-allergen-labelling

Wybierz obszar: Alergeny Znakowanie żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.