Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) zaktualizowała swoje wytyczne dotyczące oznaczania alergenów po konsultacjach przeprowadzonych na początku tego roku. Nowe wytyczne wyjaśniają, kiedy należy stosować zapobiegawcze etykiety alergenów (PAL) i jak należy je sformułować.
Co zawierają nowe wytyczne?
Zgodnie z wytycznymi, PAL należy stosować wyłącznie wtedy, gdy istnieje nieuniknione ryzyko kontaktu krzyżowego z alergenami, którego nie można w wystarczającym stopniu kontrolować poprzez segregację i czyszczenie. Firmy proszone są o określenie, który z 14 głównych alergenów odnosi się do PAL, na przykład „może zawierać orzeszki ziemne”, a nie ogólne stwierdzenie „może zawierać orzechy”.
Oświadczenia PAL nie powinny być używane w połączeniu z oświadczeniem „wolny od” dla tego samego alergenu, ponieważ oświadczenie „wolny od” gwarantuje, że żywność jest odpowiednia dla osób z nadwrażliwością pokarmową na ten alergen.
Wytyczne wyjaśniają również różnicę między oświadczeniem „wegańskie” a oświadczeniem „wolnym od”. Etykieta „wegańskie” przekazuje inne informacje niż oświadczenie „wolne od”, czyli informację o bezpieczeństwie żywności skierowaną do różnych grup konsumentów. Oświadczenie „wolne od” alergenu powinno gwarantować brak określonego alergenu. Aby móc zastosować takie oświadczenie, firma spożywcza musi wdrożyć rygorystyczne kontrole w celu wyeliminowania ryzyka obecności alergenu, w tym kontaktu krzyżowego. Z kolei oświadczenie wegańskie nie dotyczy bezpieczeństwa żywności i dlatego FSA zaleca, aby PAL można było stosować w połączeniu z etykietą wegańską, jeśli zidentyfikowano ryzyko kontaktu krzyżowego z alergenem.
FSA zaleca również, aby przedsiębiorstwa spożywcze udostępniały jasne informacje o tym, jak można się z nimi skontaktować, takie jak adres e-mail lub numer telefonu, aby konsumenci mogli łatwo uzyskać dalsze wyjaśnienia lub informacje.
Najnowsze aktualizacje wytycznych mają zastosowanie do przedsiębiorstw spożywczych w Anglii, Walii i Irlandii Północnej, a FSA dokona przeglądu aktualnych wytycznych do grudnia 2024 r.
Wytyczne w formacie PDF – pobierz tutaj
Przeczytaj także
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) przeprowadziła badanie, którego celem było przeglądanie międzynarodowej literatury oraz wytycznych dotyczących metod oczyszczania w celu eliminacji alergenów pokarmowych z powierzchni. Badanie ma wspomóc prace nad profilaktycznym oznaczaniem alergenów (PAL- precautionary allergen labelling).
Jak unikać alergii pokarmowych bazując na dokładnym czytaniu etykiet? Sprawdzone rady Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności staną się podręczną listą alergików (których liczba z roku na rok niestety rośnie).
Oprócz zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności, może dojść do przedostania się do żywności nieoczekiwanych i nieoznakowanych alergenów, co może mieć inne konsekwencje dla producentów żywności, takie jak konieczność wycofania produktów, których to dotyczy.