Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności aktualizuje wytyczne dotyczące alergenów pokarmowych
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) zaktualizowała swoje wytyczne dotyczące oznaczania alergenów po konsultacjach przeprowadzonych na początku tego roku. Nowe wytyczne wyjaśniają, kiedy należy stosować zapobiegawcze etykiety alergenów (PAL) i jak należy je sformułować.
Co zawierają nowe wytyczne?
Zgodnie z wytycznymi, PAL należy stosować wyłącznie wtedy, gdy istnieje nieuniknione ryzyko kontaktu krzyżowego z alergenami, którego nie można w wystarczającym stopniu kontrolować poprzez segregację i czyszczenie. Firmy proszone są o określenie, który z 14 głównych alergenów odnosi się do PAL, na przykład „może zawierać orzeszki ziemne”, a nie ogólne stwierdzenie „może zawierać orzechy”.
Oświadczenia PAL nie powinny być używane w połączeniu z oświadczeniem „wolny od” dla tego samego alergenu, ponieważ oświadczenie „wolny od” gwarantuje, że żywność jest odpowiednia dla osób z nadwrażliwością pokarmową na ten alergen.
Wytyczne wyjaśniają również różnicę między oświadczeniem „wegańskie” a oświadczeniem „wolnym od”. Etykieta „wegańskie” przekazuje inne informacje niż oświadczenie „wolne od”, czyli informację o bezpieczeństwie żywności skierowaną do różnych grup konsumentów. Oświadczenie „wolne od” alergenu powinno gwarantować brak określonego alergenu. Aby móc zastosować takie oświadczenie, firma spożywcza musi wdrożyć rygorystyczne kontrole w celu wyeliminowania ryzyka obecności alergenu, w tym kontaktu krzyżowego. Z kolei oświadczenie wegańskie nie dotyczy bezpieczeństwa żywności i dlatego FSA zaleca, aby PAL można było stosować w połączeniu z etykietą wegańską, jeśli zidentyfikowano ryzyko kontaktu krzyżowego z alergenem.
FSA zaleca również, aby przedsiębiorstwa spożywcze udostępniały jasne informacje o tym, jak można się z nimi skontaktować, takie jak adres e-mail lub numer telefonu, aby konsumenci mogli łatwo uzyskać dalsze wyjaśnienia lub informacje.
Najnowsze aktualizacje wytycznych mają zastosowanie do przedsiębiorstw spożywczych w Anglii, Walii i Irlandii Północnej, a FSA dokona przeglądu aktualnych wytycznych do grudnia 2024 r.
Wytyczne w formacie PDF – pobierz tutaj
Przeczytaj także
-
28.08.2023
Międzynarodowy przegląd literatury i wskazówki dotyczące procesu czyszczenia pozostałości alergenów pokarmowych
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) przeprowadziła badanie, którego celem było przeglądanie międzynarodowej literatury oraz wytycznych dotyczących metod oczyszczania w celu eliminacji alergenów pokarmowych z powierzchni. Badanie ma wspomóc prace nad profilaktycznym oznaczaniem alergenów (PAL- precautionary allergen labelling).
-
23.08.2023
Wykaz EFSA: Najpopularniejsze alergeny i ich występowanie w składnikach
Jak unikać alergii pokarmowych bazując na dokładnym czytaniu etykiet? Sprawdzone rady Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności staną się podręczną listą alergików (których liczba z roku na rok niestety rośnie).
-
05.05.2023
FDA ostrzega producentów białek roślinnych odnośnie alergenów
Oprócz zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności, może dojść do przedostania się do żywności nieoczekiwanych i nieoznakowanych alergenów, co może mieć inne konsekwencje dla producentów żywności, takie jak konieczność wycofania produktów, których to dotyczy.