Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA ostrzega producentów białek roślinnych odnośnie alergenów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

FDA wystosowała list do szkółkarzy tworzących nowe odmiany roślin i producentów białek roślinnych, aby byli świadomi wymagań prawnych dotyczących takich produktów. Oprócz zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności, może dojść do przedostania się do żywności nieoczekiwanych i nieoznakowanych alergenów, co może mieć inne konsekwencje dla producentów żywności, takie jak konieczność wycofania produktów, których to dotyczy.

List jest działaniem prewencyjnym FDA

FDA jest świadoma, że niektóre firmy rozwijają transfer genów białek będących alergenami pokarmowymi do nowych odmian roślin. Na przykład, aby zapewnić niezwierzęce źródło białka do wykorzystania jako składnik innej żywności. To mogłoby spowodować obecność nieoczekiwanego alergenu w tej żywności. Ponieważ niepożądane reakcje na alergeny pokarmowe mogą być ciężkie lub nawet zagrażające życiu, w tym, gdy alergen jest obecny na niskim poziomie, to FDA uważa że należy dotrzeć do producentów tych odmian roślin i białek już teraz, kiedy takie odmiany roślin są jeszcze na wczesnym etapie badań i rozwoju.

Podobnie jak wszyscy producenci żywności, twórcy nowych odmian roślin zawierających nieoczekiwane alergeny mają obowiązek zapewnić, że sprzedawane przez nich produkty są bezpieczne i zgodne z prawem.

Podobne, wcześniejsze działania FDA

Odkąd FDA opublikowała w 1992 r. swoją politykę dotyczącą żywności z nowych odmian roślin, wydarzył się jeden przypadek, w którym firma przeniosła gen z głównego alergenu pokarmowego do rośliny uprawnej - gen białka orzecha brazylijskiego do odmiany soi w celu poprawy jej profilu żywieniowego w paszach dla zwierząt. Po odkryciu, że przeniesione białko orzechów brazylijskich jest alergenem, twórcy dobrowolnie zaprzestali produkcji opracowanej przez nich nowej odmiany ze względu na zagrożenie bezpieczeństwa żywności dla osób uczulonych na orzechy brazylijskie. Nie można było wykluczyć, że zmodyfikowana soja nie będzie mogła nieumyślnie dostać się do żywności dla ludzi, mimo że przeznaczono ją wyłącznie do stosowania w paszach dla zwierząt.

Źródło: https://www.fda.gov/media/167098/download

eKONFERENCJA ALERGENY W ŻYWNOŚCI


 

Wybierz temat: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Plant-based

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.