Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ceny żywności osiągnęły najwyższe wartości od 1990 roku – nowy raport FAO

Kategoria: Biznes

Konsekwencje wojny w Ukrainie

Światowe ceny żywności osiągnęły w marcu 2022 najwyższy poziom od 32 lat, podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). „W dużej mierze” jest to konsekwencja wojny w Ukrainie, która przyczyniła się do wzrostu cen olejów roślinnych i zbóż. Wartość opracowywanego przez FAO indeksu cen żywności wyniosła w trzecim miesiącu 2022 r. 159,3 punkty, czyli o 12,6% więcej w stosunku do lutego i najwięcej od początku powstania indeksu w 1990 r.

Oleje roślinne, zboża i mięso

FAO wyjaśnia, że „ogromny skok” cen żywności spowodowany jest przede wszystkim zdrożeniem olejów roślinnych, mięsa i zbóż, ale również cukru oraz produktów mlecznych, których ceny „znacząco” wzrosły. Na szczególną uwagę zasługuje sytuacja na rynku zbóż, której pogorszenie w dużej mierze wynika z inwazji Rosji na Ukrainę 24 lutego br. Obydwa te kraje należą do największych światowych eksporterów pszenicy, jęczmienia czy kukurydzy, łącznie odpowiadają także za 52% globalnej sprzedaży oleju słonecznikowego. Indeks cen zbóż FAO wyniósł w marcu 2022 średnio 170,1 punktów, co oznacza wzrost o 17,1% względem poprzedniego miesiąca i stanowi historyczny rekord.

Niepokojąca sytuacja na rynku pszenicy

Perturbacje spowodowane wojną wpłynęły negatywnie na eksport ukraiński, a w mniejszym stopniu także rosyjski. Przełożyło się to na „nagły” skok światowych cen pszenicy i innych zbóż. „Prawdopodobne” przerwanie eksportu w regionie Morza Czarnego dodatkowo pogłębiło już istniejący problem „niewielkiej dostępności pszenicy na rynku globalnym”, związany z „niepokojącym” stanem upraw w Stanach Zjednoczonych – procesy te nieuchronnie doprowadzić musiały do obserwowanego wzrostu cen.

Rekordowe ceny olejów i mięsa

Nowy rekord padł także w odniesieniu do wartości olejów roślinnych, które zdrożały o 23,2%. Dotyczy to przede wszystkim oleju słonecznikowego, palmowego, sojowego i rzepakowego. Wojna w Ukrainie odbiła się ponadto na cenach mięsa, które wzrosły w marcu o 4,8% i również osiągnęły historycznie rekordowe wartości. Wzrost międzynarodowych cen drobiu wywołało ograniczenie dostaw z krajów będących głównymi eksporterami ze względu na ogniska ptasiej grypy, a zarazem przerwanie eksportu z Ukrainy. Z kolei w przypadku cen wieprzowiny odnotowano największy wzrost z miesiąca na miesiąc od 1995 r., co spowodowane było zmniejszeniem podaży surowca w Europie Zachodniej przy równoczesnym gwałtownym wzroście wewnętrznego popytu związanym z nadchodzącym okresem Wielkanocy.

Źródła:

  1. https://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/
  2. https://www.efeagro.com/noticia/los-precios-de-los-alimentos-alcanzan-su-mayor-nivel-desde-1990-segun-la-fao/?fbclid=IwAR1J1QSYiCnWQHKVVKMFUwc5SpUxI_OWL9ZSXhbNobmFoS1upUSL3kygth0

Wybierz temat: Owoce i warzywa Przemysł mięsny Przemysł mleczarski Przemysł piekarski

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.