Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Charakterystyka i skuteczność bakteriobójcza diod UVC na powierzchniach poddanych naświetleniu

Kategoria: Procesy i Technologie

Wstęp

Naświetlanie UVC LED skutecznie inaktywowało patogeny na różnych powierzchniach poddawanych naświetleniu. Właściwości powierzchniowe, zwłaszcza hydrofobowość, wpłynęły na skuteczność inaktywacji. Połączenie ogrzewania i UVC LED pozwoliło uzyskać lepszy efekt bakteriobójczy.

Podsumowanie

Lampy UVC LED zyskały zainteresowanie jako możliwa technologia zastępująca stosowanie niskociśnieniowych lamp rtęciowych UV dzięki konwencji Minamata, która jest umową międzynarodową wprowadzoną w celu wyeliminowania stosowania rtęci. W badaniu autorzy zbadali wpływ na właściwości powierzchni i skuteczność inaktywacji patogenów przenoszonych przez żywność (E. coli O157: H7, S. Typhimurium i L. monocytogenes) na różnych powierzchniach mających kontakt z żywnością, w tym na szkle, PCW, stali nierdzewnej (SUS) , teflon i silikonu przy użyciu promieniowania UVC z diodą elektroluminescencyjną (LED).  W tym celu zbudowano zoptymalizowaną komorę testową, w której zastosowano promieniowanie UVC LED skierowane na powierzchnie, na które wcześniej naniesiono punktowo bakterie. Ponadto, w celu osiągnięcia zwiększonej inaktywacji patogenów, zastosowano połączoną interwencję łagodnego ogrzewania do  60 ° C i naświetlania LED UVC. Zaobserwowano różne poziomy inaktywacji patogenów przenoszonych przez żywność na poszczególnych powierzchniach; efekt bakteriobójczy zmniejszał się w kolejności: szkło, PCW, SUS, Teflon i silikon (różnice w redukcji 0,5–1 log), a kolejność ta była ściśle związana z hydrofobowością i szorstkością powierzchni.

Ze względu na różną hydrofobowość powierzchni opracowano różne metody nakładania na nie bakterii oraz wytwarzano niepożądane efekty zacienienia, negujące kolimowane promieniowanie UVC LED na patogeny znajdujących się pod górną warstwą. Połączenie UVC LED z działaniem łagodnego ciepła 60 ° C pozwoliło uzyskać dodatkowy lub synergistyczny efekt inaktywacji (redukcja do 1 log) dla E. coli O157: H7, S. Typhimurium i L. monocytogenes. Połączone działanie może zrekompensować niższą penetrację i inne ograniczenia promieniowania UV, dzięki czemu może wystąpić skuteczna kontrola bakterii na powierzchniach przetwórstwa spożywczego.

Zródło:

https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.106869

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.