Co to są ostrzeżenia publiczne i jaki jest ich cel?
Co jakiś czas pojawiają się w środkach masowego przekazu informacje o wycofaniu poszczególnych partii jakiegoś produktu z uwagi na wykrycie podwyższonego poziomu danej substancji, czy też ostrzeżenia o możliwej obecności ciała obcego w produkcie. W tym artykule przybliżę Państwu ten temat.
Pełna treść dostępna po zalogowaniu się na darmowym koncie Czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
-
16.12.2022
Nowe kompetencje pracowników IJHARS
Znowelizowano przepisy stawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o ochronie roślin przed agrofagami. Zmiana m.in. poszerzyła uprawnienia pracowników Inspekcji w zakresie kontroli
-
28.11.2022
Od kiedy w Polsce będą obowiązywać przepisy Dyrektywy Omnibus?
Dyrektywa Omnibus wprowadziła szereg rozwiązań prawnych mających chronić konsumentów, z których dwa są szczególnie istotne z punktu widzenia producentów i dystrybutorów żywności
-
18.07.2022
Dlaczego (czasami) warto się odwoływać - Abstrakt artykułu
Inspiracją do dzisiejszego artykułu była publikacja, która ukazała się na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (...). Z informacji tej wynika, iż w roku 2020 Inspekcja przeprowadziła ponad 67 tysięcy kontroli, a także, że w 2020 r. IJHARS podczas planowych kontroli skontrolowała ponad 1700 podmiotów działających na rynku spożywczym. Zestawiając te dane dochodzimy do wniosku, iż przedsiębiorca działający na rynku spożywczym kontrolowany był średnio 40 razy w ciągu roku, co praktycznie nie jest możliwe, ponieważ kontrola u danego podmiotu musiałaby się odbywać średnio częściej niż co 10 dni.
Artykuł opublikowany dzięki firmie:
-
Paweł Borek
40