Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Podstawa prawna
W dniu 4 listopada 2022 roku opublikowano Ustawę z dnia 7 października 2022 roku o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o ochronie roślin przed agrofagami. Ustawa między innym poszerzyła uprawnienia pracowników Inspekcji w zakresie kontroli.
Zakres zmian
Po pierwsze do Ustawy o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych wprowadzono przepisy umożliwiające przeprowadzanie kontroli sprzedaży na odległość. Do tej pory, brak było przepisów umożliwiających skuteczne przeprowadzenie takiej kontroli. Wprowadzono definicję sprzedaży na odległość (wprowadzanie do obrotu artykułów rolno-spożywczych w ramach zorganizowanego systemu zawierania umów na odległość, bez jednoczesnej fizycznej obecności stron, z wyłącznym wykorzystaniem co najmniej jednego środka porozumiewania się na odległość, w tym sprzedaż, o której mowa w art. 36 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniającego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylającego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (Dz.Urz. UE L 95 z 07.04.2017, str. 1, z późn. zm.) a także definicję zakupu kontrolnego (nabycie anonimowo przez pracownika Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych artykułu rolno-spożywczego w celu kontroli w zakresie jakości handlowej tego artykułu).
Uprawnienia pracowników Inspekcji
Obecnie pracownicy Inspekcji mogą dokonywać anonimowo zakupów na odległość posługując się danymi osobowymi (imieniem i nazwiskiem) losowo przydzielonymi im z bazy imion i nazwisk prowadzonej przez Wojewódzkiego Inspektora. Kontrolowanemu podmiotowi zostanie okazane upoważnienie do przeprowadzenia kontroli oraz zostanie mu okazana legitymacje służbowa pracownika w terminie 7 dni od dokonania zakupu, a w przypadku gdy próbka pobrana przez zakup kontrolny została poddana badaniom laboratoryjnym, upoważnienie do przeprowadzenia kontroli oraz legitymacja służbowa są̨ okazywane kontrolowanemu w terminie 7 dni od dnia otrzymania przez organ wyników badań laboratoryjnych jednocześnie z wynikami badań laboratoryjnych. Pracownicy Inspekcji mają możliwość rejestracji audio i video przebiegu zakupu.
Podobne rozwiązanie wprowadzono przy kontroli sprzedaży detalicznej, gdzie pracownik najpierw dokonuje zakupu kontrolnego, a następnie okazuje legitymację służbową i upoważnienie do przeprowadzenia kontroli.
Udział Policji w czynnościach kontrolnych
Bardzo istotną zmianą jest umożliwienie pracownikom Inspekcji korzystania ze wsparcia Policji bądź straży gminnej w trakcie wykonywania czynności kontrolnych. Do ustawy dodano art. 24c., który brzmi: „Organ Inspekcji może zwrócić się o pomoc do Policji lub straży gminnej (miejskiej), jeżeli istnieje uzasadnione przypuszczenie, że w toku kontroli natrafi na opór, który utrudni lub uniemożliwi przeprowadzenie kontroli. Właściwy miejscowo komendant Policji lub straży gminnej (miejskiej) zapewnia pomoc przy przeprowadzeniu kontroli.”;
Konkluzje
Te zmiany należy ocenić pozytywnie, ponieważ do tej pory brak było rozwiązań umożliwiających kontrolę sprzedaży prowadzonej na odległość, a także przepisów umożliwiających anonimowy zakup produktów przez pracowników Inspekcji, co z pewnością ograniczało ich możliwości działania w zakresie kontroli. Przepisy te obowiązują od 18 listopada 2022 roku, gdyż weszły w życie po upływie 14 dniowego vacatio legis.
Przeczytaj także
Dyrektywa Omnibus wprowadziła szereg rozwiązań prawnych mających chronić konsumentów, z których dwa są szczególnie istotne z punktu widzenia producentów i dystrybutorów żywności
Inspiracją do dzisiejszego artykułu była publikacja, która ukazała się na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (...). Z informacji tej wynika, iż w roku 2020 Inspekcja przeprowadziła ponad 67 tysięcy kontroli, a także, że w 2020 r. IJHARS podczas planowych kontroli skontrolowała ponad 1700 podmiotów działających na rynku spożywczym. Zestawiając te dane dochodzimy do wniosku, iż przedsiębiorca działający na rynku spożywczym kontrolowany był średnio 40 razy w ciągu roku, co praktycznie nie jest możliwe, ponieważ kontrola u danego podmiotu musiałaby się odbywać średnio częściej niż co 10 dni.
Tradycyjna hodowla zwierząt spełnia wymagania żywieniowe człowieka w zakresie podaży białka, ale w niedalekiej przyszłości owady prawdopodobnie będą alternatywą w niedoborach białkowych kiedy populacja ludzka osiągnie 10 miliardów w 2050 roku, a środowisko naturalne zostanie zdewastowane pogłębiającymi się zmianami klimatycznymi.