Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Odżywcze właściwości białka w proszku ze świerszczy, szarańczy i poczwarek jedwabników

Kategoria: Procesy i Technologie , Składniki Żywności

Prognozy pokazują, że  populacja ludzka wzrośnie do przewidywanych 10 miliardów do 2050 r., a ogólna powierzchnia gruntów rolnych pozostanie na stałym poziomie więc tradycyjna hodowla zwierząt może stać się mniej opłacalną metodą produkcji żywności lub będzie niewystarczająca.

Tradycyjna hodowla zwierząt spełnia wymagania żywieniowe człowieka w zakresie podaży pełnowartościowego białka, ale w niedalekiej przyszłości to owady będą jego alternatywnym źródłem dla ludzi.

Naukowcy z West Virginia University USA określili wartości odżywcze i funkcjonalne właściwości białka w proszku z poczwarek świerszcza, szarańczy i jedwabnika, co stanowiło podstawę do opracowania skutecznych technik ich izolacji. Opatentowali  technikę izolowania białka, która pozwala na oczyszczenie i zatężenie z różnych źródeł  jego pozyskiwania. Według naukowców świetnie radzimy sobie z pozyskiwaniem węglowodanów ze źródeł alternatywnych, natomiast z białkiem już nie jest tak prosto. Naukowcy mają nadzieję, że ich praca przyczyni się do zmniejszenia głodu, niedożywienia i trudnych problemów społecznych związanych z brakiem wartościowego pożywienia.

Jadalne owady i mąki z owadów są obiecującą alternatywą dla mięsa, ponieważ są bogate w białko i zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, a dodatkowo odpowiadają na globalne zapotrzebowanie na zrównoważone źródła białka. Aby jedzenie owadów było bardziej atrakcyjne, naukowcy sugerują formę sproszkowaną. Jest to podobny proces do przetwarzania ziarna zbóż na mąkę, tak aby forma kulinarna była bardziej atrakcyjna. Zasadniczo sproszkowane owady są bardzo podobne do mąki zbożowej lub innych proszków pochodzenia roślinnego.

Praktyka jedzenia owadów lądowych jest powszechnie akceptowana na całym świecie. Jednak w kulturach zachodnich to źródło pożywienia  jest postrzegane w negatywnym świetle, aczkolwiek większość jadalnych owadów lądowych jest czystsza niż kraby, homary i krewetki, ponieważ nie żywią się padliną, ale świeżymi roślinami i drewnem.

Przyjmuje się, że 80% światowej populacji ludzkiej już spożywa owady, a kultury zachodnie stanowią 20%, które tego nie robią.

W miarę wzrostu populacji będziemy musieli wyżywić wszystkich. Zaletą białka pochodzącego z  owadów  jest to, że może być zebrane znacznie szybciej niż wyhodowanie krowy lub świni i wymaga również mniejszego zużycia gruntów rolnych i wody. Owady mają krótką żywotność oraz bardzo szybko się rozmnażają więc nie wymagają skomplikowanych warunków siedliskowych i żywieniowych. Cykl zbioru owadów wynosi na ogół 45 dni, czyli znacznie krócej w porywaniu do tradycyjnych hodowli zwierząt gospodarskich, które wymagają od  4 do 36 miesięcy. Dla przykładu podano również, że pewien rodzaj konika polnego wytwarza te same białka, które występują u świń i krów, zwane aktyną i miozyną.

Do tej pory zidentyfikowano ponad 2000 gatunków owadów, jako bezpieczne do spożywania przez ludzi. Wśród nich mącznik mączny i świerszcze są najbardziej popularne, ponieważ są bardzo łatwe do masowej produkcji. Owady jako żywność dla ludzi i pasza dla zwierząt musi spełniać warunki  produkcji masowej aby koszty ich wytwarzania były niskie.

 

 

Źródło:

https://wvutoday.wvu.edu/stories/2022/01/11/wvu-researchers-determine-nutritional-properties-of-protein-in-cricket-locust-and-silkworm-pupae-insect-powders

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643821014675?via%3Dihub

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Eko Procesy i Technologie Przemysł mięsny

Autor: Trzos-Błądek Elżbieta

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.