Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja Europejska zatwierdziła szarańczę wędrowną jako nową żywność

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska zezwoliła 12 listopada br. na wprowadzenie do obrotu drugiego owada, Locusta migratoria (szarańcza wędrowna), jako środka spożywczego. Termin „szarańcza wędrowna” odnosi się do osobnika dorosłego Locusta migratoria, gatunku owada należącego do rodziny Acrididae.

Rozporządzenie w sprawie nowej żywności dotyczy jedynie zatwierdzenia produktu po rygorystycznej ocenie naukowej dokonanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Urząd weryfikuje, w świetle dostępnych dowodów naukowych, że żywność nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzkiego. 2 lipca br. EFSA opublikowała swoją pozytywną opinię w tej sprawie.

Od teraz szarańcza wędrowna jako „nowa żywność” w postaci mrożonej, suszonej i sproszkowanej może być sprzedawana jako przekąska lub składnik żywności w wielu produktach spożywczych. W postaci mrożonej i suszonej nogi i skrzydełka muszą zostać usunięte przez przedsiębiorcę spożywczego, aby zmniejszyć ryzyko zaparć jelitowych. Na wniosek firmy Fair Insects BV produkt przeszedł rygorystyczną ocenę naukową dokonaną przez EFSA, która stwierdziła, że szarańcza wędrowna jest bezpieczna w przypadku zastosowań i poziomów stosowania proponowanych przez wnioskodawcę.

Dlaczego powinniśmy jeść owady? Czy ich spożycie może wywoływać reakcje alergiczne?

To od konsumentów zależy, czy chcą jeść owady, czy nie. Wykorzystanie owadów jako alternatywnego źródła białka nie jest nowością, a owady są regularnie spożywane w wielu częściach świata.

W swojej ocenie EFSA stwierdziła, że spożycie szarańczy wędrownej może potencjalnie prowadzić do reakcji alergicznych. Może to dotyczyć zwłaszcza osób z wcześniej istniejącą alergią na skorupiaki, roztocza i mięczaki. Dodatkowo alergeny z paszy (np. gluten) mogą znaleźć się w spożywanym owadzie.

W związku z tym zezwolenie na tę nową żywność wyjaśnia tę kwestię i określa szczegółowe wymogi dotyczące etykietowania dotyczące alergenności. Projekt aktu prawnego ustanawia wymogi dotyczące etykietowania środków spożywczych zawierających nową żywność. Odnosi się to dodatkowo do wymagań rozporządzenia w sprawie etykietowania.

Według FAO, owady jako żywność stają się szczególnie istotne w XXI wieku ze względu na rosnące koszty białka zwierzęcego, brak bezpieczeństwa żywnościowego, presję środowiskową, wzrost populacji i rosnące zapotrzebowanie na białko. W związku z tym należy znaleźć alternatywne rozwiązania dla konwencjonalnego inwentarza żywego. Spożywanie owadów ma zatem pozytywny wpływ na środowisko oraz zdrowie i środki do życia. FAO wskazuje również, że owady są bardzo pożywnym i zdrowym źródłem pożywienia o wysokiej zawartości tłuszczu, białka, witamin, błonnika i minerałów. Dlatego są alternatywnym źródłem białka ułatwiającym przejście na zdrową i zrównoważoną dietę.

Niedawno EFSA wydała dwie inne pozytywne opinie na temat gatunku owadów Tenebrio molitor (żółty mącznik) i Acheta domesticus (domowy świerszcz). Zgodnie z przepisami rozporządzenia w sprawie nowej żywności KE przedstawi projekty aktów wykonawczych na kolejnym Stałym Komitecie, który odbędzie się pod koniec listopada 2021 r. Ponadto w tej chwili jest 9 wniosków dotyczących owadów, które podlegają ocena bezpieczeństwa przez EFSA.

Źródło: https://ec.europa.eu/food/safety/novel-food/authorisations/approval-second-insect-novel-food_pl

fot. Jonathan Hornung - Tiermotive, CC BY-SA 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=268838

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.