Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Cytometria fazy stałej i sztuczna Inteligencja: innowacyjna detekcja mikroorganizmów w 15 minut

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Cytometria fazy stałej jest wykorzystywana do szybkiego wykrywania mikroorganizmów w próbkach wody, powietrza czy żywności. Oprócz tego, że jest bardziej czuła niż konwencjonalne metody hodowli bakterii, jest znacznie bardziej efektywną czasowo alternatywą dla tradycyjnych metod, które mogą zająć kilka dni. Cytometria w fazie stałej jest w stanie wykryć mikroorganizmy chorobotwórcze nawet wtedy, gdy są one obecne w bardzo małych ilościach, które normalnie pozostałyby niewykryte. Jest to bardzo skuteczna metoda wykrywania szkodliwych organizmów w wodzie i innych płynach, np. mleku. Jego szybkość i wydajność pozwala na monitorowanie w czasie rzeczywistym, co pozwala na natychmiastowe działanie i podejmowanie decyzji.

Aby zwiększyć produktywność laboratorium kontroli jakości, Microbs wprowadził na rynek system IAN® - ultraszybką metodę mikrobiologiczną umożliwiającą dokładne zliczenie bakterii, drożdży i pleśni w ciągu kilku minut, a nie dni!

W pełni zautomatyzowane rozwiązanie

Dzięki IAN® możesz przeprojektować swoją kontrolę jakości - nie musisz czekać całymi dniami, aby sprawdzić jakość mikrobiologiczną produkcji. IAN® umożliwia ilościowy pomiar zanieczyszczenia przy użyciu innowacyjnej metody bezpośredniego wykrywania braku wzrostu – kombinacja cytometrii w fazie stałej oraz sztucznej inteligencji pozwala na uzyskanie wyniku jakościowego i ilościowego w zaledwie 15 minut, bez potrzeby wzbogacania czy inkubacji. Otrzymane wyniki są całkowicie obiektywne – nie wymagają dogłębnej analizy i interpretacji, dlatego też nie jest wymagana żadna specjalistyczna wiedza z zakresu mikrobiologii. 

Analiza TVC, tj. całkowitej liczby żywych organizmów - to test, który szacuje całkowitą liczbę mikroorganizmów, takich jak bakterie, drożdże lub gatunki pleśni, obecnych w próbce. Aby analizować TVC przy pomocy IAN®, nie ma potrzeby posiadania ani używania dodatkowych odczynników - gotowa do użycia nasadka została zaprojektowana tak, aby ułatwić życie użytkownikowi i przenieść próbkę bezpośrednio na membranę.

Rys. Membrana gdzie aplikowana jest płynna próbka

Cechy charakterystyczne:

  • Nie ma potrzeby wzbogacania próbki na podłożu.
  • Matryce płynne, które są możliwe do przefiltrowania.
  • Całkowita flora tlenowa i beztlenowa.
  • LOD: 1 mikroorganizm/próbka.
  • Identyfikowalność i integralność danych: zgodność z 21 CFR część 11.

Proces obejmuje 5 etapów, które są automatycznie wykonywane przez aparat:  

1. FILTRACJA, gdzie przebiega zasysanie próbki do środka. Tutaj następuje zatrzymanie mikroorganizmów na membranie.

2. ZNAKOWANIE, gdzie poprzez unikalną formułę polegającą na analizie kwasów nukleinowych, aktywności transkryptomicznej i mitochondrialnej czy elementów konstrukcyjnych, całość podlega sekwencyjnemu oznakowaniu rozróżniając żywe i martwe mikroorganizmy (raportowaniu podlegają tylko żywe).

3. DETEKCJA odbywa się dzięki fluorescencji i wielu czujnikom, które zbierają sygnały w różnych momentach odczytu.

4. ANALIZA danych za pomocą sztucznej inteligencji, która została zaprogramowana tak, aby uwzględniała >100 kryteriów, przeszkolona na 40 milionów zdarzeń, eliminująca szumy tła i rozróżniająca żywe od martwych mikroorganizmów.

5. WYNIK, gdzie uzyskujemy wyliczenie tylko żywych mikroorganizmów. Dzięki możliwości generowania certyfikatu jakości, możemy mieć pełną kontrolę nad wydawanym wynikiem. Możliwe jest również eksportowanie danych poprzez USB lub LIMS.

Rys. Przykładowy raport wygenerowany przez system IAN®

IAN® oferuje szybką metodę wykrywania potencjalnie szkodliwych, wolno rosnących mikroorganizmów, które w innym przypadku mogłyby pozostać niewykryte ze względu na ich małą liczbę. Szybkość, dokładność i granica wykrywalności sprawiają, że jest to niezwykle skuteczna metoda wykrywania szkodliwych patogenów w wodzie i potencjalnie próbkach żywności czy napojów, aby zapewnić ich bezpieczeństwo do spożycia przez ludzi.

Jeżeli są Państwo zainteresowani technologią IAN® - zapraszamy do kontaktu poprzez formularz FoodFakty lub bezpośrednio do naszego biura office@bmgrp.pl.

 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Biomedica Poland Sp. z o.o.

Biomedica Poland Sp. z o.o.

Magdalena Rogoza-Gołba: kierownik sprzedaży Działów Żywności | Life&Science | Przemysłu w firmie Biomedica Poland Sp. z o.o.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.