Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy mięso in vitro zdominuje rynek spożywczy?

Kategoria: Biznes , Procesy i Technologie

Czym jest mięso in vitro? Jest to produkt mięsa zwierzęcego, który nigdy nie był częścią żywego, kompletnego zwierzęcia. Inne znane nazwy to: mięso hydroponiczne, mięso bezofiarne, czy vitro mięso.

Wytwarzanie mięsa in vitro jest obecnie możliwe jedynie w skali laboratoryjnej. Produkcja przemysłowa jest wciąż zbyt kosztowna jednak zgodnie z doniesieniami GFI (Good Food Institute) technika wytwarzania mięsa in vitro wciąż się rozwija, a koszty stają się coraz mniejsze.

Na uniwersytecie North Carolina State University Marie Gibbons i dr Paul Mozdziak wykorzystując technikę ciągłej linii komórkowej (ang. immortal cell line), z powodzeniem stworzyli małe kawałki mięsa indyka. Dzięki użyciu linii ciągłej proces ten zajmuje około 2 tygodni. Dla porównania wyhodowanie indyka od pisklaka do dorosłego osobnika zajmuje 6 miesięcy i pochłania więcej niż 90%  kalorii otrzymanych z wyhodowanego mięsa.

Producenci już teraz powinni zastanowić się w jaki sposób zainteresować konsumenta tym szczególnym produktem. Prawdopodobnie będą musieli zmierzyć się z podobnymi problemami jak w przypadku produkcji białka opartej na owadach, które są doskonałym źródłem protein, jednak wciąż pozostają słabo wykorzystywane ze względu na niechęć konsumentów. Czy taki sam los może spotkać producentów mięsa in vitro? W tym przypadku dochodzą także kwestie związane z etyką. Ważne jest więc aby już teraz, oprócz pracy włożonej przez naukowców w rozwój metody tworzenia mięsa in vitro, dołączyły również osoby związane z marketingiem produktu. Jeśli producenci nie będą potrafili odpowiednio zaprezentować produktu, nie zachęcą do niego konsumentów. Kluczowym zdaje się być oparcie strategii promocji na korzyściach środowiskowych jakie niesie ze sobą mięso in vitro (wysoki zużycie wody, dużo odpadów, zanieczyszczenie środowiska).

Źródła:

  1. http://www.fooddive.com/news/how-can-producers-make-cultured-meat-marketable/431967/

  2. http://www.gfi.org/clean-meats-path-to-commercialization

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.