Czy możemy ufać żywności?
Wartość rynku wykrywania zafałszowań
Według raportu opublikowanego przez Allied Market Research ( "Food Authenticity Market by Target Testing, Technology, and Food Tested: Global Opportunity Analysis and Industry Forecast, 2018-2025) światowy rynek wykrywania zafałszowań żywności wyceniony został na 5,3 mld dolarów w 2017 roku i szacuje się, że osiągnie 9,8 mld dolarów do 2025 r., tym samym roczny wskaźnik wzrostu (CAGR) zmieni się 8.1% od 2018 do 2025. Segment PCR stanowi ponad jedną trzecią udziału całkowitego na rynku żywności autentycznej.
Rodzaje oszustw
Zafałoszowanie następuje, gdy żywność zostaje zmieniona w celu uzyskania korzyści finansowych oraz zwodzenia konsumentów lub klientów. FSA (Food Standards Agency) określa dwa główne rodzaje oszustw w branży spożywczej:
-sprzedaż produktów niezdatnych do spożycia i potencjalnie szkodliwych,
-umyślny, niewłaściwy opis żywności
Produkty zafałszowane w Polsce i Uropie
Zapraszamy do zapoznania się z co miesięcznym zestawieniem zafałszowań wykrytych i opublikowanych przez Komisję Europejską oraz IJHARS:
Link: Zafałszowania żywności - przegląd maj 2018
Link: Zafałszowania żywnosci - przegląd czerwiec 2018
Większe możliwości
W dzisiejszych czasach badania autentyczności żywności są nie tylko narzędziem do identyfikacji oczywistych zafałszowań w takich produktach jak: whisky, konina czy oliwa z oliwek. Obecnie możliwe jest wykrycie różnic między walijską lub szkocką jagnięciną, łososiem hodowlanym lub dzikim czy czystym lub słodzonym sokiem owocowym.
W krajach wysoko rozwiniętych, ze względu na dużą konkurencję wśród producentów żywności coraz więcej regulacji prawnych dotyczących bezpieczeństwa żywności, skupia się na tematyce zafałszowań żywności oraz zafałszowań ekonomicznych (ang. Economically Motivated Adulterations), co silnie napędza rynek do kontroli autentyczności żywności.
Jednak wysokie koszty utrzymania autentyczności żywności, dostępność tańszych zamienników oraz prawo antydumpingowe (zakazujące sprzedaży towarów nadwyżkowych na rynkach zagranicznych po cenach niższych, niż na rodzimym rynku producenta) mogą hamować rozwój tego trendu.
W 2017 r. segment żywności przetworzonej był głównym źródłem przychodów dla światowego rynku wykrywania zafałszowań żywności. Żywność przetworzona obejmuje bardzo liczną grupę produktó, takich jak np. mieszanki dla niemowląt, żywność pakowana, wino, wypieki i słodycze oraz inne produkty. Ilość produktów przetworzonych przekłada sie na zwiększenie szansy na oszustwa w danej branży.
Kluczowe wnioski z raportu:
- W 2017 r. Europa zdominowała światowy rynek wykrywania zafałszowań żywności;
- Szacuje się, że w regionie Azji i Pacyfiku najwyższy wzrost nastąpi w okresie prognozowanym (2018-2025);
- Szacuje się, że segment badań PCR odnotuje najwyższy wskaźnik wzrostu pod względem przychodów;
- Szacuje się, że segment wykrywania zafałszowań w braży mięsnej odnotuje najwyższy wzrost pod względem przychodów;
- W 2017 r. przetworzona żywność była wiodącym segmentem, który zajmował około jedną trzecią udziału w rynku wykrywania zafałszowań
Zapraszamy także do zapoznania się z co miesięcznym zestawieniem zafałszowań wykrytych i opublikowanych przez Komisję Europejską oraz IJHARS:
Źródło: https://www.alliedmarketresearch.com/
Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud
Przeczytaj także
-
11.07.2018
Zafałszowania żywności – wyzwanie dla branży spożywczej (Food Fraud)
Minęło już 5 lat od czasu, gdy skandal związany z fałszowaniem mięsa wołowego koniną wstrząsnął przemysłem spożywczym. W styczniu 2013 roku europejską prasę obiegła wieść, że w mrożonych burgerach sprzedawanych jako...
-
03.07.2018
Zafałszowania żywności - narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności (Food Fraud)
Nie masz pewności jak dokładnie zdefiniować pojęcie fałszowania żywności? W przypadku tego typu zagrożenia, należy wziąć pod uwagę dwie główne kategorie: celowe fałszerstwo oraz zafałszowanie motywowane czynnikami finansowymi...
-
21.11.2017
Badania żywności - Przełom w wykrywaniu zafałszowania żywności ?
Skuteczne pobieranie oraz analiza próbek są bardzo ważnym aspektem urzędowych kontroli żywności. Istnieje wiele metod fizyko-chemicznych i biologicznych dostępnych do monitorowania żywności oraz pasz, jednak wiele...