Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy spożycie ryb może pomóc w prewencji bólu?

Kategoria: Składniki Żywności

Blisko 1,5 miliarda osób na całym świecie zmaga się z przewlekłymi dolegliwościami bólowymi. Liczba ta rośnie z roku na rok, jednak nadal nie dysponujemy skutecznymi metodami prewencji bólu. Nowe badania wskazują, że potencjalnie efektywne może być w tym kontekście większe spożycie ryb.

Alternatywne rozwiązania

Specjaliści wciąż poszukują efektywnych sposobów zapobiegania dolegliwościom bólowym bez konieczności uciekania się do środków farmakologicznych, takich jak leki przeciwzapalne czy opiaty, które mogą powodować wiele efektów ubocznych. Zaczęto więc poszukiwać alternatywnych rozwiązań, w tym związanych z dietą i spożyciem niektórych składników odżywczych. Zespół naukowców pod kierownictwem Adriána Carballo-Casly z Uniwersytetu Autonomicznego w Madrycie w Hiszpanii postanowił przyjrzeć się dwóm szczególnie obiecującym związkom bioaktywnym zawartym w żywności – witaminie D oraz kwasom tłuszczowym omega-3, które obficie występują w rybach.

Niższe ryzyko dolegliwości

Naukowcy wykorzystali informacje pochodzące od 950 osób biorących udział w szeroko zakrojonym badaniu ENRICA-Seniors-1. Uczestnicy mieli powyżej 60 lat, a ich losy monitorowano przez okres 5 lat. Po przeanalizowaniu danych okazało się, że wyższe spożycie tłustych ryb (1-2 porcje tygodniowo) związane było z o 32% niższym ryzykiem wystąpienia dolegliwości bólowych, a także z o 30% mniejszym prawdopodobieństwem pogorszenia się symptomów.

Ryby, ale tłuste

„Naszą uwagę przykuł fakt, że jedynie spożycie ryb tłustych, ale nie chudych, powiązane było z obniżonym ryzykiem bólu”, podkreślają autorzy. „Różnice te wynikają najprawdopodobniej z wysokiej zawartości witaminy D i kwasów omega-3 w tłustych rybach (…). Już jedna porcja sardynek czy makreli może dostarczyć 5-krotnie więcej witaminy D i 3-krotnie więcej kwasów omega-3 niż jedna porcja morszczuka czy kalmarów (…)”.

Niefarmakologiczne leczenie bólu

Choć w wyciąganiu wniosków na podstawie badań obserwacyjnych wskazana jest ostrożność, naukowcy są przekonani, że wykazane przez nich zależności mogą uzasadniać spożycie ryb (oraz witaminy D i kwasów omega-3) w ramach prewencji i niefarmakologicznego leczenia bólu.

Źródła:

  1. https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(22)00332-6/fulltext
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36145150/
  3. https://noticiasdelaciencia.com/art/45453/dolor-en-la-vejez-y-consumo-de-pescado-azul?fbclid=IwAR1mSej6zxBTWr-cYNbU7p5Dspjx50_ILZ5eN4GKFydzpTW3X12dIPV0nKY

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Przemysł rybny

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.