Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy w Polsce powstaną sady sokowe?

Kategoria: Biznes

Produkcja jabłek w Polsce w prawie 100% ukierunkowana jest na produkcję jabłek deserowych, tymczasem co najmniej 60% jej całości trafia do przetwórstwa (soki NFC, zagęszczone soki i inne). Niedopasowanie odmian i technologii produkcji jabłek w Polsce do potrzeb rynku rodzi szereg problemów zarówno dla producentów, przetwórców, jak i handlowców. Czy rozwiązaniem będą sady sokowe?

Nad pomysłami dotyczącymi optymalizacji i modyfikacji struktury produkcji jabłek, tak aby odpowiadała rzeczywistym potrzebom rynku, debatowali w listopadzie uczestnicy specjalnej grupy roboczej utworzonej w Zespole ds. Stabilizacji Rynku Owoców i Warzyw w ramach Porozumienia Rolniczego przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Chodzi o wsparcie i popularyzację sadów sokowych.

Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej i trzecim na świecie produkując średnio 3,5 – 4,0 mln ton rocznie, a także najważniejszym w Europie i drugim na świecie po Chinach producentem zagęszczonego soku jabłkowego (z produkcją średnio 250-300 tys. ton rocznie). I choć nasz kraj jest prawdziwą jabłkową potęgą, to nie udaje się nam uplasować całej produkcji na rynku jabłek deserowych. Ogromna część owoców trafia do przetwórstwa, ale prowadzone w Polsce plantacje nie są sprofilowane odrębnie na produkcję jabłek deserowych oraz produkcję jabłek do przetwórstwa.

Zdaniem ekspertów część upraw jabłoni można przekształcić w tzw. sady sokowe, co pozwoliłoby ograniczyć koszty produkcji i przechowywania oraz nakłady pracy. Zasadne byłoby również zakładanie sadów z odmianami dostosowanymi do potrzeb przetwórstwa. Idea sadów sokowych to mniej wymagające odmiany jabłoni, tańsze nasadzenia, mniej intensywna ochrona roślin (co wpisuje się w założenia Europejskiego Zielonego Ładu), większa mechanizacja upraw, niższe koszty przechowywania i pewniejszy skup. Zdaniem ekspertów wprowadzenie specjalizacji produkcji, tj. ścisłe ukierunkowanie z przeznaczeniem albo na jabłka deserowe albo na surowiec do przetwórstwa to odpowiedź na rosnącą konkurencję, koszty produkcji oraz wymagania jakościowe.

Podczas spotkania grupy roboczej, w którym udział wzięli m.in. przedstawiciele sadowników, przetwórców oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przetwórcy zadeklarowali chęć zawierania wieloletnich umów kontraktacyjnych, które zostały wskazane jako jeden z kluczowych warunków podjęcia przez sadowników decyzji o założeniu nowych sadów sokowych lub przekształcania już funkcjonujących.

Sadownicy z kolei wyrazili zainteresowanie współpracą i chęcią przedyskutowania w szerszym gronie inicjatywy sadów sokowych. Za niezbędne uznano również przeprowadzenie np. przez Instytut Ogrodnictwa – PIB oraz Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB badań dających wsparcie merytoryczne dla samych sadowników, jak i przetwórców. Wszyscy zgodzili się, że inicjatywa rozwoju sadów sokowych wymaga dalszej dyskusji i współpracy wszystkich stron, dlatego w najbliższym czasie należy spodziewać się merytorycznych opracowań nt. sadów sokowych dotyczących zarówno kwestii technologicznych, jak i ekonomicznych. Wskazano także na dostępne instrumenty wsparcia w ramach wspólnej polityki rolnej z jakich mogą korzystać sadownicy podejmujący decyzję o dostosowaniu struktury sadów do potrzeb rynku.

W spotkaniu udział wzięli m.in. przedstawiciele: Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, Związku Sadowników RP, Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków, Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw, Stowarzyszenia Sady Grójeckie, UNII OWOCOWEJ Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw, a także sadownicy i przetwórcy zakładający i testujący sady sokowe (Döhler, Rauch, Maxfrut), jak również reprezentacja Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach oraz przedstawiciele Departamentu Rynków Rolnych MRiRW.

Źródło: Agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa Przemysł napojowy

  • 25.11.2021

    Maleje produkcja miodu

    Ostatnie lata przynoszą spadki produkcji miodu na świecie. W Polsce w ostatnich trzech latach produkcja miodu spadła aż o ok. 30-40%, chociaż liczba rodzin pszczelich rośnie. Krajowa produkcja miodu nie wystarcza, dlatego importujemy go głównie z Ukrainy i Chin. Z rozmów z producentami wynika, że tegoroczna produkcja miodu w Polsce będzie wyższa niż w roku ubiegłym. O aktualnej sytuacji na rynku miodu i jego perspektywach mówi Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.

    Czytaj więcej
  • 15.07.2021

    Co oznacza stagnacja popytu na jabłka w Polsce i na świecie?

    Według niedawnego raportu USDA, w sezonie 2020/21 światowa produkcja jabłek spadła o 3,6 miliona ton i wyniosła 75,9 miliona ton.

    Czytaj więcej
  • 05.02.2021

    Co powinieneś wiedzieć o cukrach w sokach?

    Bać się cukru w sokach czy nie? Kto nie słyszał w ostatnim czasie o konieczności ograniczania cukru w diecie? Czy jednak powinniśmy całkowicie rezygnować nawet z tego, który naturalnie występuje w przyrodzie? Przecież zgodnie z zaleceniami żywieniowymi powinniśmy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, w stosunku 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców. Te ostatnie szczególnie zawierają naturalny cukier, więc jak to jest z sokami, które powstają z owoców? Aby rozwiać wszystkie wątpliwości, zapytaliśmy ekspertów ds. żywienia, co sądzą na ten temat.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.