Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydał decyzję z dnia 15 czerwca 2018 r., znak: KO.8230.1.91.2018 w sprawie określenia „wiejska” w nazwie szynki.
Decyzja dotyczyła produktu o nazwie ,,Szynka Wiejska’’ Wyrób z połączonych kawałków mięsa wędzony, parzony schłodzony, zawiera wodę dodaną.
Organ zakwestionował użycie w nazwie produktu określenia ,,wiejska’’, ponieważ w procesie produkcyjnym zastosowano stabilizatory (E450, E451, E452 i E399).
Powyższe działanie zostało potraktowane jako wprowadzające konsumenta w błąd (art. 7 ust. 1 lit. a rozporządzenia (UE) nr 1169/2011) oraz zafałszowanie żywności (art. 3 pkt 10 lit. b ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych).
Przeczytaj także
Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1122 z dnia 10 sierpnia 2018 r. zezwolono na wprowadzenie na rynek soli disodowej chinonu pirolochinoliny jako nowej żywności...
Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/1098 z dnia 2 sierpnia 2018 r. wprowadza szereg zmian oraz sprostowań do załącznika III rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych...
Zgodnie z rozporządzeniem delegowane Komisji (UE) 2018/1096 z dnia 22 maja 2018 r. zmieniającym rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 29/2012 w odniesieniu do wymogów dotyczących niektórych oznaczeń na etykiecie oliwy z oliwek...
Polecane produkty