Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa żywność – sól disodowa chinonu pirolochinoliny

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1122 z dnia 10 sierpnia 2018 r. zezwolono na wprowadzenie na rynek soli disodowej chinonu pirolochinoliny jako nowej żywności. 

Wniosek

W dniu 6 grudnia 2012 r. przedsiębiorstwo Mitsubishi Gas Chemical Company, Inc. zwróciło się do właściwego organu Irlandii z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie na rynek w Unii soli disodowej chinonu pirolochinoliny wytwarzanej z bakterii Hyphomicrobium denitrificans jako nowego składnika żywności w rozumieniu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283.

Zgodnie z rozporządzeniem

  • Wpisuje się unijnego wykazu nowej żywności sól disodową chinonu pirolochinoliny.
  • Sól disodowa chinonu pirolochinoliny jest czerwonawo-brązowym proszkiem wytwarzanym przez niezmodyfikowaną genetycznie bakterię Hyphomicrobium denitrificans szczep CK-275.
  • Nowa żywność ma być oznaczana na etykiecie zawierających ją środków spożywczych jako »sól disodowa chinonu pirolochinoliny«. Suplementy żywnościowe zawierające sól disodową chinonu pirolochinoliny opatrzone są następującym oświadczeniem: suplement żywnościowy może być spożywany wyłącznie przez osoby dorosłe, z wyjątkiem kobiet w ciąży i karmiących piersią;
  • Badania załączone do dokumentacji wniosku nie mogą być wykorzystywane na rzecz kolejnego wnioskodawcy w okresie pięciu lat od daty wejścia w życie rozporządzenia bez zgody przedsiębiorstwa Mitsubishi Gas Chemical Company, Inc.

Obowiązywanie

Rozporządzenie weszło w życie 2 września 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

www.food-law.pl 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn