Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rozporządzeniem wykonawczym nr (UE) 2018/1032 z dnia 20 lipca 2018 r. Komisja zezwoliła na rozszerzenie zastosowania oleju z mikroalg Schizochytrium sp. jako nowej żywności, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniającym rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470.
Treść rozporządzenia wykonawczego
- Zgodnie z treścią ww. aktu zezwala się na rozszerzenie zastosowania oleju z mikroalg Schizochytrium sp. szczep T18 bogatego w DHA;
- Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako „olej z mikroalg Schizochytrium sp.”;
- W stosunku do każdej z dopuszczonych kategorii żywności określono maksymalne poziomy zawartości DHA.
Rozporządzenie weszło w życie 12 sierpnia 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Przeczytaj także
28 czerwca 2018 r. Komisja wydała decyzja wykonawczą Komisji (UE) 2018/935 zmieniającą decyzję wykonawczą 2014/88/UE tymczasowo zawieszającą przywóz z Bangladeszu środków spożywczych zawierających liście pieprzu...
17 lipca 2018 r. Komisja wydała rozporządzenie wykonawcze nr 2018/1011, zezwalające na rozszerzenie poziomów stosowania pieczarek poddanych działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/247018.
12 lipca 2018 r. wydano rozporządzenie wykonawcze Komisji nr 2018/991 zezwalające na wprowadzenie do obrotu hydrolizatu lizozymu z białka jaja kurzego jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283...