Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiana rozporządzenia wykonawczego nr 29/2012 w odniesieniu do wymogów dotyczących niektórych oznaczeń na etykiecie oliwy z oliwek

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Zgodnie z rozporządzeniem delegowane Komisji (UE) 2018/1096 z dnia 22 maja 2018 r. zmieniającym rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 29/2012 w odniesieniu do wymogów dotyczących niektórych oznaczeń na etykiecie oliwy z oliwek:

- aby nie wprowadzać konsumentów w błąd, w razie podawania na etykiecie parametrów fizykochemicznych, należy podać maksymalne wartości, jakie mogą one osiągnąć do daty minimalnej trwałości,

- wyjaśnia się w jaki sposób podawać rok zbioru,

- wprowadza się dla Państw Członkowskich możliwość wprowadzenia obowiązku podawania roku zbiorów.

Oliwa z oliwek etykietowana przed datą, 6 lutego 2019 r., może być wprowadzana do obrotu do czasu wyczerpania zapasów.

Rozporządzenie weszło w życie 6 sierpnia 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie, poza art. 1 ust. 1 który stosuje się od 6 lutego 2019 r.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.