Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Zgodnie z rozporządzeniem delegowane Komisji (UE) 2018/1096 z dnia 22 maja 2018 r. zmieniającym rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 29/2012 w odniesieniu do wymogów dotyczących niektórych oznaczeń na etykiecie oliwy z oliwek:
- aby nie wprowadzać konsumentów w błąd, w razie podawania na etykiecie parametrów fizykochemicznych, należy podać maksymalne wartości, jakie mogą one osiągnąć do daty minimalnej trwałości,
- wyjaśnia się w jaki sposób podawać rok zbioru,
- wprowadza się dla Państw Członkowskich możliwość wprowadzenia obowiązku podawania roku zbiorów.
Oliwa z oliwek etykietowana przed datą, 6 lutego 2019 r., może być wprowadzana do obrotu do czasu wyczerpania zapasów.
Rozporządzenie weszło w życie 6 sierpnia 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie, poza art. 1 ust. 1 który stosuje się od 6 lutego 2019 r.
Przeczytaj także
Rozporządzeniem wykonawczym nr (UE) 2018/1032 z dnia 20 lipca 2018 r. Komisja zezwoliła na rozszerzenie zastosowania oleju z mikroalg Schizochytrium sp. jako nowej żywności, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283...
28 czerwca 2018 r. Komisja wydała decyzja wykonawczą Komisji (UE) 2018/935 zmieniającą decyzję wykonawczą 2014/88/UE tymczasowo zawieszającą przywóz z Bangladeszu środków spożywczych zawierających liście pieprzu...
17 lipca 2018 r. Komisja wydała rozporządzenie wykonawcze nr 2018/1011, zezwalające na rozszerzenie poziomów stosowania pieczarek poddanych działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/247018.
Polecane produkty