Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Decyzje Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ws. zafałszowania

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ostatnim czasie GIJHARS opublikował kolejne decyzje w sprawie zafałszowania żywności. Decyzje wydane zostały w związku z przeprowadzoną kontrolą planową Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.

Zafałszowanie mięsa

- Decyzja GIJHARS o nr KO.8230.209.2018 z 15 maja 2018 r. dotyczyła produktu: Kebab wołowo-barani, w którym nie deklarowano innego rodzaju mięsa niż mięso wołowe i baranina. Natomiast, podczas przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowość w zakresie obecności niedeklarowanego mięsa wieprzowego, co Organ uznał za niezgodność z art. 4 ust. 1 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Zafałszowanie przetworów warzywnych i owocowych

- Decyzja GIJHARS nr KO.8230.13.04.2018 z 25 kwietnia 2018 r. dotyczyła dżemu brzoskwiniowego. Podczas przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowość w zakresie umieszczenia w oznakowaniu nieodpowiadającej prawdzie informacji na temat owoców użytych do produkcji „Sporządzono z 149 g owoców na 100 g produktu”, mimo że faktycznie do produkcji użyto 136 g owoców na 100 g produktu, co Organ uznał za niezgodność z art. 4 ust 1 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

- Decyzja GIJHARS nr KO.8230.13.6.2018 z 8 maja 2018 r. dotyczyła kapusty kiszonej. Podczas przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowość w zakresie pominięcia w wykazie składników kapusty kiszonej „cukru”, który został użyty do produkcji, co Organ uznał za niezgodność z art. 4 ust 1 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

www.food-law.pl

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.