Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Decyzje Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ws. zafałszowania

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ostatnim czasie GIJHARS opublikował kolejne decyzje w sprawie zafałszowania żywności. Decyzje wydane zostały w związku z przeprowadzoną kontrolą planową Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.

Zafałszowanie mięsa

- Decyzja GIJHARS o nr KO.8230.209.2018 z 15 maja 2018 r. dotyczyła produktu: Kebab wołowo-barani, w którym nie deklarowano innego rodzaju mięsa niż mięso wołowe i baranina. Natomiast, podczas przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowość w zakresie obecności niedeklarowanego mięsa wieprzowego, co Organ uznał za niezgodność z art. 4 ust. 1 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Zafałszowanie przetworów warzywnych i owocowych

- Decyzja GIJHARS nr KO.8230.13.04.2018 z 25 kwietnia 2018 r. dotyczyła dżemu brzoskwiniowego. Podczas przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowość w zakresie umieszczenia w oznakowaniu nieodpowiadającej prawdzie informacji na temat owoców użytych do produkcji „Sporządzono z 149 g owoców na 100 g produktu”, mimo że faktycznie do produkcji użyto 136 g owoców na 100 g produktu, co Organ uznał za niezgodność z art. 4 ust 1 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

- Decyzja GIJHARS nr KO.8230.13.6.2018 z 8 maja 2018 r. dotyczyła kapusty kiszonej. Podczas przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowość w zakresie pominięcia w wykazie składników kapusty kiszonej „cukru”, który został użyty do produkcji, co Organ uznał za niezgodność z art. 4 ust 1 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn