Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Decyzja Prezesa UOKIK w sprawie odstąpienia od wymierzenia kary pieniężnej – jakość handlowa ryb

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Decyzją Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z dnia 4 kwietnia 2018 r. (znak DIH-I/24/2018) uchylono zaskarżoną decyzję organu I instancji w całości i odstąpiono od wymierzenia kary pieniężnej w wysokości 700 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu nieodpowiadającej jakości handlowej partii ryby – sielawy w zalewie.

Uzasadnienie decyzji

- rozpoznając sprawę Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów zauważył, że mimo stosunkowo dużej niezgodności między zadeklarowaną a faktyczną zawartością tłuszczu w sielawie w zalewie (deklaracja 11%, zaś wyniki 4,7% i 6,4%), konsument nie poniósł strat z powodu obniżenia jakości, gdyż niższa zawartość tłuszczu w produktach panierowanych smażonych co do zasady dla konsumenta jest korzystniejsza ze względu na negatywny wpływ smażenia na jakość tłuszczu;

- Ponadto, Prezes UOKiK zauważył, że Wojewódzki inspektor jakości handlowej (WIIH) nie zlecił badania masy ryby (stałych składników) pomimo zadeklarowania ich na opakowaniu – to jest głównego składnika, jakim w tym przypadku była ryba, a nie zalewa octowa, która jako taka nie jest spożywana. Zatem opierając się na niezgodności jednego parametru, jakim była zawartość tłuszczu w informacji o wartości odżywczej Prezes UOKiK uznał, że istnieje przesłanka do odstąpienia od wymierzenia kary pieniężnej na podstawie art. 40a ust. 5c ze względu jak wyżej wskazano, braku istotnego naruszenia interesów konsumentów, a co za tym idzie niskiego stopnia szkodliwości czynu i zakresu naruszenia.

www.food-law.pl

Autor:Centrum Prawa Żywnościowego
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.