Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Decyzja Prezesa UOKIK w sprawie odstąpienia od wymierzenia kary pieniężnej – jakość handlowa ryb

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Decyzją Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z dnia 4 kwietnia 2018 r. (znak DIH-I/24/2018) uchylono zaskarżoną decyzję organu I instancji w całości i odstąpiono od wymierzenia kary pieniężnej w wysokości 700 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu nieodpowiadającej jakości handlowej partii ryby – sielawy w zalewie.

Uzasadnienie decyzji

- rozpoznając sprawę Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów zauważył, że mimo stosunkowo dużej niezgodności między zadeklarowaną a faktyczną zawartością tłuszczu w sielawie w zalewie (deklaracja 11%, zaś wyniki 4,7% i 6,4%), konsument nie poniósł strat z powodu obniżenia jakości, gdyż niższa zawartość tłuszczu w produktach panierowanych smażonych co do zasady dla konsumenta jest korzystniejsza ze względu na negatywny wpływ smażenia na jakość tłuszczu;

- Ponadto, Prezes UOKiK zauważył, że Wojewódzki inspektor jakości handlowej (WIIH) nie zlecił badania masy ryby (stałych składników) pomimo zadeklarowania ich na opakowaniu – to jest głównego składnika, jakim w tym przypadku była ryba, a nie zalewa octowa, która jako taka nie jest spożywana. Zatem opierając się na niezgodności jednego parametru, jakim była zawartość tłuszczu w informacji o wartości odżywczej Prezes UOKiK uznał, że istnieje przesłanka do odstąpienia od wymierzenia kary pieniężnej na podstawie art. 40a ust. 5c ze względu jak wyżej wskazano, braku istotnego naruszenia interesów konsumentów, a co za tym idzie niskiego stopnia szkodliwości czynu i zakresu naruszenia.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.