Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dieta śródziemnomorska a dobrostan psychiczny

Kategoria: Składniki Żywności

Najlepiej przebadana dieta

Hiszpańskie badania wskazują, że stosowanie diety śródziemnomorskiej może mieć związek z lepszym samopoczuciem psychicznym. Dieta ta należy do najlepiej poznanych sposobów żywienia na świecie – w ciągu ostatnich lat liczne publikacje wykazały związek między jej stosowaniem a wieloma aspektami zdrowotnymi, takimi jak prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego czy poprawa funkcji poznawczych. Korzystne działanie diety śródziemnomorskiej przypisuje się wysokiemu udziałowi produktów takich jak owoce, warzywa, rośliny strączkowe, zboża, orzechy i nasiona, umiarkowanej konsumpcji produktów mlecznych, ryb, drobiu i jaj oraz niskiemu spożyciu czerwonego mięsa i wędlin.

Pozytywna korelacja

Najnowsze badania pokazują, że dieta ta ma równie związek z lepszym samopoczuciem psychicznym. Praca autorstwa naukowców z Wydziału Medycyny Uniwersytetu Autonomicznego w Madrycie (UAM), we współpracy z badaczami z Barcelony, w ramach Sieci Centrów Badań Biomedycznych Zdrowia Psychicznego (CIBERSAM), objęła 2397 osób z całej Hiszpanii, które wzięły udział w ogólnokrajowym projekcie „Zdrowe starzenie się”. Wyniki badania sugerują, że uczestnicy, którzy w większym stopniu stosowali założenia diety śródziemnomorskiej, deklarowali większą satysfakcję ze swojego życia i rzadziej odczuwali negatywne emocje. Obydwa te czynniki składają się na tzw. dobrostan psychiczny, znany także jako dobrostan subiektywny.

„Potrzebne są dalsze badania”

 „Opublikowane przez nas rezultaty są wynikiem szczegółowej analizy danych, w trakcie której wzięliśmy pod uwagę również inne czynniki, mogące wpłynąć na stan psychiczny badanych, takie jak wiek, płeć, czynniki społeczne i ekonomiczne, aktywność fizyczna, palenie tytoniu czy depresja”, zapewnia Darío Moreno-Agostino, psycholog z UAM i główny autor pracy. „Mimo wszystko nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że to właśnie stosowanie diety śródziemnomorskiej samo w sobie powoduje lepsze samopoczucie. Niewykluczone, że rolę grają tu także inne czynniki, dlatego potrzebne są dalsze badania w tym kierunku”, podsumowuje naukowiec.

Źródła:

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.