Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dlaczego warto jeść smażone pomidory?

Kategoria: Składniki Żywności

Oczekiwania konsumentów

Konsumenci coraz powszechniej oczekują od produktów spożywczych nie tylko wysokiej wartości odżywczej, ale również właściwości prozdrowotnych i korzystnego wpływu na organizm. Wywierane przez żywność efekty fizjologiczne zależą nie tylko od zawartości związków bioaktywnych, ale również od przemian tych substancji w procesie trawienia, który wpływa na ich wchłanianie i biodostępność. Mając na uwadze te uwarunkowania, naukowcy z Politechniki w Walencji w Hiszpanii postanowili ocenić wzajemny wpływ, jaki wywierają na siebie w trakcie procesu trawiennego probiotyczne bakterie Lactobacillus reuteri oraz antyoksydanty pochodzące z pomidorów – związki fenolowe i likopen.

Lepsze smażone niż świeże

Badacze odkryli, że obecność przeciwutleniaczy chroni probiotyczne bakterie przed utratą ich prozdrowotnych właściwości w przewodzie pokarmowym, przy czym efekt ten jest większy w przypadku pomidorów smażonych w porównaniu z pomidorami surowymi. Ponadto nowe badanie wskazuje, że podczas przygotowywania jadłospisów dla pacjentów lub udzielania im porad dietetycznych, żywieniowcy i dietetycy powinni brać pod uwagę wpływ, jaki poszczególne składniki danego posiłku mogą wywierać na probiotyczne mikroorganizmy, takie jak Lactobacillus reuteri.

Wskazówki dla producentów żywności

 „Oceniliśmy stopień przeżywalności szczepu L. reuteri w trakcie trawienia bez udziału antyoksydantów oraz z dodatkiem przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego, a także wpływ tych bakterii na przemiany związków antyoksydacyjnych i ich biodostępność. Wykorzystaliśmy w tym celu świeże i smażone pomidory, aby wziąć pod uwagę również konsekwencje obróbki żywności. Okazało się, że dodatek smażonych pomidorów do diety bogatej w probiotyki potęguje korzystnych efekt pożytecznych drobnoustrojów”, podsumowuje Ana Belén Heredia, jedna z autorek badania. Według hiszpańskich naukowców analizowane przez nich zależności powinny być brane pod uwagę podczas projektowania żywności funkcjonalnej, aby zoptymalizować biodostępność związków bioaktywnych, a jednocześnie zwiększyć przeżywalność organizmów probiotycznych.

Źródła:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617307752?via%3Dihub

https://www.agenciasinc.es/Noticias/Por-que-es-bueno-comer-tomate-frito

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 12.10.2018

    Roślinne źródło witaminy B12 dla wegetarian i wegan

    Brytyjscy naukowcy odkryli, że zawartość witamin w niektórych roślinach może zostać zmodyfikowana w taki sposób, by zapobiegać potencjalnym deficytom w dietach bezmięsnych. Kobalamina, znana jako witamina B12, jest niezbędnym składnikiem odżywczym, jednak rośliny nie potrzebują tej substancji i nie wytwarzają jej, co powoduje, że weganie i wegetarianie narażeni są na jej niedobory. Zespół prof. Martina Warrena...

    Czytaj więcej
  • 09.10.2018

    Czego jeszcze nie wiesz o soku pomidorowym?

    Pomidory charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych. Wraz z końcem sezonu letniego, kiedy ich dostępność jest ograniczona wcale nie trzeba z nich rezygnować. Warto sięgać po niskoprzetworzone produkty z nich powstałe, np. soki, które podobnie jak pomidory są źródłem wielu składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu...

    Czytaj więcej
  • 20.07.2018

    Warzywa strączkowe obniżają ryzyko zgonu z powodu nowotworu

    Warzywa strączkowe od dawna uważane są za żywność prozdrowotną, która może wykazywać działanie antynowotworowe, jednak do tej pory niewiele badań skupiało się na tej zależności. Najnowsza praca naukowców z Uniwersytetu...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.