Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Oczekiwania konsumentów
Konsumenci coraz powszechniej oczekują od produktów spożywczych nie tylko wysokiej wartości odżywczej, ale również właściwości prozdrowotnych i korzystnego wpływu na organizm. Wywierane przez żywność efekty fizjologiczne zależą nie tylko od zawartości związków bioaktywnych, ale również od przemian tych substancji w procesie trawienia, który wpływa na ich wchłanianie i biodostępność. Mając na uwadze te uwarunkowania, naukowcy z Politechniki w Walencji w Hiszpanii postanowili ocenić wzajemny wpływ, jaki wywierają na siebie w trakcie procesu trawiennego probiotyczne bakterie Lactobacillus reuteri oraz antyoksydanty pochodzące z pomidorów – związki fenolowe i likopen.
Lepsze smażone niż świeże
Badacze odkryli, że obecność przeciwutleniaczy chroni probiotyczne bakterie przed utratą ich prozdrowotnych właściwości w przewodzie pokarmowym, przy czym efekt ten jest większy w przypadku pomidorów smażonych w porównaniu z pomidorami surowymi. Ponadto nowe badanie wskazuje, że podczas przygotowywania jadłospisów dla pacjentów lub udzielania im porad dietetycznych, żywieniowcy i dietetycy powinni brać pod uwagę wpływ, jaki poszczególne składniki danego posiłku mogą wywierać na probiotyczne mikroorganizmy, takie jak Lactobacillus reuteri.
Wskazówki dla producentów żywności
„Oceniliśmy stopień przeżywalności szczepu L. reuteri w trakcie trawienia bez udziału antyoksydantów oraz z dodatkiem przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego, a także wpływ tych bakterii na przemiany związków antyoksydacyjnych i ich biodostępność. Wykorzystaliśmy w tym celu świeże i smażone pomidory, aby wziąć pod uwagę również konsekwencje obróbki żywności. Okazało się, że dodatek smażonych pomidorów do diety bogatej w probiotyki potęguje korzystnych efekt pożytecznych drobnoustrojów”, podsumowuje Ana Belén Heredia, jedna z autorek badania. Według hiszpańskich naukowców analizowane przez nich zależności powinny być brane pod uwagę podczas projektowania żywności funkcjonalnej, aby zoptymalizować biodostępność związków bioaktywnych, a jednocześnie zwiększyć przeżywalność organizmów probiotycznych.
Źródła:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617307752?via%3Dihub
https://www.agenciasinc.es/Noticias/Por-que-es-bueno-comer-tomate-frito
Przeczytaj także
Brytyjscy naukowcy odkryli, że zawartość witamin w niektórych roślinach może zostać zmodyfikowana w taki sposób, by zapobiegać potencjalnym deficytom w dietach bezmięsnych. Kobalamina, znana jako witamina B12, jest niezbędnym składnikiem odżywczym, jednak rośliny nie potrzebują tej substancji i nie wytwarzają jej, co powoduje, że weganie i wegetarianie narażeni są na jej niedobory. Zespół prof. Martina Warrena...
Pomidory charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych. Wraz z końcem sezonu letniego, kiedy ich dostępność jest ograniczona wcale nie trzeba z nich rezygnować. Warto sięgać po niskoprzetworzone produkty z nich powstałe, np. soki, które podobnie jak pomidory są źródłem wielu składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu...
Warzywa strączkowe od dawna uważane są za żywność prozdrowotną, która może wykazywać działanie antynowotworowe, jednak do tej pory niewiele badań skupiało się na tej zależności. Najnowsza praca naukowców z Uniwersytetu...