Dlaczego warto jeść smażone pomidory?
Oczekiwania konsumentów
Konsumenci coraz powszechniej oczekują od produktów spożywczych nie tylko wysokiej wartości odżywczej, ale również właściwości prozdrowotnych i korzystnego wpływu na organizm. Wywierane przez żywność efekty fizjologiczne zależą nie tylko od zawartości związków bioaktywnych, ale również od przemian tych substancji w procesie trawienia, który wpływa na ich wchłanianie i biodostępność. Mając na uwadze te uwarunkowania, naukowcy z Politechniki w Walencji w Hiszpanii postanowili ocenić wzajemny wpływ, jaki wywierają na siebie w trakcie procesu trawiennego probiotyczne bakterie Lactobacillus reuteri oraz antyoksydanty pochodzące z pomidorów – związki fenolowe i likopen.
Lepsze smażone niż świeże
Badacze odkryli, że obecność przeciwutleniaczy chroni probiotyczne bakterie przed utratą ich prozdrowotnych właściwości w przewodzie pokarmowym, przy czym efekt ten jest większy w przypadku pomidorów smażonych w porównaniu z pomidorami surowymi. Ponadto nowe badanie wskazuje, że podczas przygotowywania jadłospisów dla pacjentów lub udzielania im porad dietetycznych, żywieniowcy i dietetycy powinni brać pod uwagę wpływ, jaki poszczególne składniki danego posiłku mogą wywierać na probiotyczne mikroorganizmy, takie jak Lactobacillus reuteri.
Wskazówki dla producentów żywności
„Oceniliśmy stopień przeżywalności szczepu L. reuteri w trakcie trawienia bez udziału antyoksydantów oraz z dodatkiem przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego, a także wpływ tych bakterii na przemiany związków antyoksydacyjnych i ich biodostępność. Wykorzystaliśmy w tym celu świeże i smażone pomidory, aby wziąć pod uwagę również konsekwencje obróbki żywności. Okazało się, że dodatek smażonych pomidorów do diety bogatej w probiotyki potęguje korzystnych efekt pożytecznych drobnoustrojów”, podsumowuje Ana Belén Heredia, jedna z autorek badania. Według hiszpańskich naukowców analizowane przez nich zależności powinny być brane pod uwagę podczas projektowania żywności funkcjonalnej, aby zoptymalizować biodostępność związków bioaktywnych, a jednocześnie zwiększyć przeżywalność organizmów probiotycznych.
Źródła:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617307752?via%3Dihub
https://www.agenciasinc.es/Noticias/Por-que-es-bueno-comer-tomate-frito
Przeczytaj także
-
12.10.2018
Roślinne źródło witaminy B12 dla wegetarian i wegan
Brytyjscy naukowcy odkryli, że zawartość witamin w niektórych roślinach może zostać zmodyfikowana w taki sposób, by zapobiegać potencjalnym deficytom w dietach bezmięsnych. Kobalamina, znana jako witamina B12, jest niezbędnym składnikiem odżywczym, jednak rośliny nie potrzebują tej substancji i nie wytwarzają jej, co powoduje, że weganie i wegetarianie narażeni są na jej niedobory. Zespół prof. Martina Warrena...
-
09.10.2018
Czego jeszcze nie wiesz o soku pomidorowym?
Pomidory charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych. Wraz z końcem sezonu letniego, kiedy ich dostępność jest ograniczona wcale nie trzeba z nich rezygnować. Warto sięgać po niskoprzetworzone produkty z nich powstałe, np. soki, które podobnie jak pomidory są źródłem wielu składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu...
-
20.07.2018
Warzywa strączkowe obniżają ryzyko zgonu z powodu nowotworu
Warzywa strączkowe od dawna uważane są za żywność prozdrowotną, która może wykazywać działanie antynowotworowe, jednak do tej pory niewiele badań skupiało się na tej zależności. Najnowsza praca naukowców z Uniwersytetu...