Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Dlaczego warto jeść smażone pomidory?

Kategoria: Składniki Żywności

Oczekiwania konsumentów

Konsumenci coraz powszechniej oczekują od produktów spożywczych nie tylko wysokiej wartości odżywczej, ale również właściwości prozdrowotnych i korzystnego wpływu na organizm. Wywierane przez żywność efekty fizjologiczne zależą nie tylko od zawartości związków bioaktywnych, ale również od przemian tych substancji w procesie trawienia, który wpływa na ich wchłanianie i biodostępność. Mając na uwadze te uwarunkowania, naukowcy z Politechniki w Walencji w Hiszpanii postanowili ocenić wzajemny wpływ, jaki wywierają na siebie w trakcie procesu trawiennego probiotyczne bakterie Lactobacillus reuteri oraz antyoksydanty pochodzące z pomidorów – związki fenolowe i likopen.

Lepsze smażone niż świeże

Badacze odkryli, że obecność przeciwutleniaczy chroni probiotyczne bakterie przed utratą ich prozdrowotnych właściwości w przewodzie pokarmowym, przy czym efekt ten jest większy w przypadku pomidorów smażonych w porównaniu z pomidorami surowymi. Ponadto nowe badanie wskazuje, że podczas przygotowywania jadłospisów dla pacjentów lub udzielania im porad dietetycznych, żywieniowcy i dietetycy powinni brać pod uwagę wpływ, jaki poszczególne składniki danego posiłku mogą wywierać na probiotyczne mikroorganizmy, takie jak Lactobacillus reuteri.

Wskazówki dla producentów żywności

 „Oceniliśmy stopień przeżywalności szczepu L. reuteri w trakcie trawienia bez udziału antyoksydantów oraz z dodatkiem przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego, a także wpływ tych bakterii na przemiany związków antyoksydacyjnych i ich biodostępność. Wykorzystaliśmy w tym celu świeże i smażone pomidory, aby wziąć pod uwagę również konsekwencje obróbki żywności. Okazało się, że dodatek smażonych pomidorów do diety bogatej w probiotyki potęguje korzystnych efekt pożytecznych drobnoustrojów”, podsumowuje Ana Belén Heredia, jedna z autorek badania. Według hiszpańskich naukowców analizowane przez nich zależności powinny być brane pod uwagę podczas projektowania żywności funkcjonalnej, aby zoptymalizować biodostępność związków bioaktywnych, a jednocześnie zwiększyć przeżywalność organizmów probiotycznych.

Źródła:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617307752?via%3Dihub

https://www.agenciasinc.es/Noticias/Por-que-es-bueno-comer-tomate-frito

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn