Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Warzywa strączkowe obniżają ryzyko zgonu z powodu nowotworu

Kategoria: Składniki Żywności

Antynowotworowe działanie

Warzywa strączkowe od dawna uważane są za żywność prozdrowotną, która może wykazywać działanie antynowotworowe, jednak do tej pory niewiele badań skupiało się na tej zależności. Najnowsza praca naukowców z Uniwersytetu Rovira i Virgili oraz Centrum Badań Biomedycznych Fizjopatologii Otyłości i Żywienia w Hiszpanii (CIBEROBN), która objęła 7212 osób z grupy wysokiego ryzyka rozwoju chorób serca, dowodzi, że istnieje związek pomiędzy spożyciem strączków a ryzykiem zgonu z powodu nowotworu. Co ciekawe, stwierdzono również dodatnią korelację między ilością tych roślin w diecie a wzrostem śmiertelności związanej z chorobą wieńcową.

6-letnie badanie

W roku 2012 rak był przyczyną śmierci 8,2 miliona ludzi, natomiast choroby serca – 17,5 miliona. W trwającym 6 lat badaniu hiszpańscy naukowcy stwierdzili, że wśród uczestników, których całkowite spożycie strączków było najmniejsze (13,5 g soczewicy, ciecierzycy, fasoli i grochu dziennie), ryzyko zgonu z powodu nowotworu było dwukrotnie wyższe niż w przypadku osób, których średnie spożycie było dwa razy większe (27,34 g dziennie).

Polifenole, błonnik i witaminy

To ochronne działanie wytłumaczyć można wysoką zawartością polifenoli, głównie kwasów fenolowych i flawonoidów, których właściwości przeciwutleniające przyczyniają się do zwalczania wolnych rodników w organizmie. Rośliny strączkowe są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy E, witamin z grupy B, selenu oraz estrogenopodobnych lignanów. Wszystkie te związki charakteryzuje potwierdzone działanie antykancerogenne.

Niejednoznaczne wyniki

Jednakże w badaniu stwierdzono również potencjalnie negatywny wpływ strączków na zdrowie. Osoby, które spożywały je w najmniejszych ilościach były zarazem najmniej narażone na zgon z powodu chorób serca. Według badaczy te niejednoznaczne rezultaty są istotne, ponieważ profesjonaliści opieki zdrowotnej powinni być świadomi zarówno korzyści, jak i możliwych negatywnych skutków spożywania roślin strączkowych, w szczególności fasoli.

Źródło:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29352655

http://www.agenciasinc.es/Noticias/Las-legumbres-minimizan-el-riesgo-de-mortalidad-por-cancer

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.