Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Antynowotworowe działanie
Warzywa strączkowe od dawna uważane są za żywność prozdrowotną, która może wykazywać działanie antynowotworowe, jednak do tej pory niewiele badań skupiało się na tej zależności. Najnowsza praca naukowców z Uniwersytetu Rovira i Virgili oraz Centrum Badań Biomedycznych Fizjopatologii Otyłości i Żywienia w Hiszpanii (CIBEROBN), która objęła 7212 osób z grupy wysokiego ryzyka rozwoju chorób serca, dowodzi, że istnieje związek pomiędzy spożyciem strączków a ryzykiem zgonu z powodu nowotworu. Co ciekawe, stwierdzono również dodatnią korelację między ilością tych roślin w diecie a wzrostem śmiertelności związanej z chorobą wieńcową.
6-letnie badanie
W roku 2012 rak był przyczyną śmierci 8,2 miliona ludzi, natomiast choroby serca – 17,5 miliona. W trwającym 6 lat badaniu hiszpańscy naukowcy stwierdzili, że wśród uczestników, których całkowite spożycie strączków było najmniejsze (13,5 g soczewicy, ciecierzycy, fasoli i grochu dziennie), ryzyko zgonu z powodu nowotworu było dwukrotnie wyższe niż w przypadku osób, których średnie spożycie było dwa razy większe (27,34 g dziennie).
Polifenole, błonnik i witaminy
To ochronne działanie wytłumaczyć można wysoką zawartością polifenoli, głównie kwasów fenolowych i flawonoidów, których właściwości przeciwutleniające przyczyniają się do zwalczania wolnych rodników w organizmie. Rośliny strączkowe są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy E, witamin z grupy B, selenu oraz estrogenopodobnych lignanów. Wszystkie te związki charakteryzuje potwierdzone działanie antykancerogenne.
Niejednoznaczne wyniki
Jednakże w badaniu stwierdzono również potencjalnie negatywny wpływ strączków na zdrowie. Osoby, które spożywały je w najmniejszych ilościach były zarazem najmniej narażone na zgon z powodu chorób serca. Według badaczy te niejednoznaczne rezultaty są istotne, ponieważ profesjonaliści opieki zdrowotnej powinni być świadomi zarówno korzyści, jak i możliwych negatywnych skutków spożywania roślin strączkowych, w szczególności fasoli.
Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29352655
http://www.agenciasinc.es/Noticias/Las-legumbres-minimizan-el-riesgo-de-mortalidad-por-cancer
Przeczytaj także
Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii oraz amerykańskiego Narodowego Instytutu Starzenia się wskazuje, że naturalnie występujące w owocach jagodowych barwniki, znane jako antocyjany, zwiększają aktywność...
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. składniki odżywcze to białka, węglowodany, tłuszcze, błonnik, sód, witaminy i składniki mineralne...
Jorge Reyes Esperanza, naukowiec z Wydziału Farmacji Uniwersytetu Autonomicznego Stanu Morelos w Meksyku (UAEM), opracował specjalną metodę wzbogacania tortilli kukurydzianej i chleba w mikroorganizmy...