Warzywa strączkowe obniżają ryzyko zgonu z powodu nowotworu
Antynowotworowe działanie
Warzywa strączkowe od dawna uważane są za żywność prozdrowotną, która może wykazywać działanie antynowotworowe, jednak do tej pory niewiele badań skupiało się na tej zależności. Najnowsza praca naukowców z Uniwersytetu Rovira i Virgili oraz Centrum Badań Biomedycznych Fizjopatologii Otyłości i Żywienia w Hiszpanii (CIBEROBN), która objęła 7212 osób z grupy wysokiego ryzyka rozwoju chorób serca, dowodzi, że istnieje związek pomiędzy spożyciem strączków a ryzykiem zgonu z powodu nowotworu. Co ciekawe, stwierdzono również dodatnią korelację między ilością tych roślin w diecie a wzrostem śmiertelności związanej z chorobą wieńcową.
6-letnie badanie
W roku 2012 rak był przyczyną śmierci 8,2 miliona ludzi, natomiast choroby serca – 17,5 miliona. W trwającym 6 lat badaniu hiszpańscy naukowcy stwierdzili, że wśród uczestników, których całkowite spożycie strączków było najmniejsze (13,5 g soczewicy, ciecierzycy, fasoli i grochu dziennie), ryzyko zgonu z powodu nowotworu było dwukrotnie wyższe niż w przypadku osób, których średnie spożycie było dwa razy większe (27,34 g dziennie).
Polifenole, błonnik i witaminy
To ochronne działanie wytłumaczyć można wysoką zawartością polifenoli, głównie kwasów fenolowych i flawonoidów, których właściwości przeciwutleniające przyczyniają się do zwalczania wolnych rodników w organizmie. Rośliny strączkowe są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy E, witamin z grupy B, selenu oraz estrogenopodobnych lignanów. Wszystkie te związki charakteryzuje potwierdzone działanie antykancerogenne.
Niejednoznaczne wyniki
Jednakże w badaniu stwierdzono również potencjalnie negatywny wpływ strączków na zdrowie. Osoby, które spożywały je w najmniejszych ilościach były zarazem najmniej narażone na zgon z powodu chorób serca. Według badaczy te niejednoznaczne rezultaty są istotne, ponieważ profesjonaliści opieki zdrowotnej powinni być świadomi zarówno korzyści, jak i możliwych negatywnych skutków spożywania roślin strączkowych, w szczególności fasoli.
Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29352655
http://www.agenciasinc.es/Noticias/Las-legumbres-minimizan-el-riesgo-de-mortalidad-por-cancer
Przeczytaj także
-
01.06.2018
Prozdrowotne właściwości barwników z owoców jagodowych
Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii oraz amerykańskiego Narodowego Instytutu Starzenia się wskazuje, że naturalnie występujące w owocach jagodowych barwniki, znane jako antocyjany, zwiększają aktywność...
-
08.05.2018
Interakcje pomiędzy składnikami odżywczymi
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. składniki odżywcze to białka, węglowodany, tłuszcze, błonnik, sód, witaminy i składniki mineralne...
-
04.04.2018
Chleb i tortilla z probiotykami zmniejszają dolegliwości żołądkowo-jelitowe
Jorge Reyes Esperanza, naukowiec z Wydziału Farmacji Uniwersytetu Autonomicznego Stanu Morelos w Meksyku (UAEM), opracował specjalną metodę wzbogacania tortilli kukurydzianej i chleba w mikroorganizmy...