Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Warzywa strączkowe obniżają ryzyko zgonu z powodu nowotworu

Kategoria: Składniki Żywności

Antynowotworowe działanie

Warzywa strączkowe od dawna uważane są za żywność prozdrowotną, która może wykazywać działanie antynowotworowe, jednak do tej pory niewiele badań skupiało się na tej zależności. Najnowsza praca naukowców z Uniwersytetu Rovira i Virgili oraz Centrum Badań Biomedycznych Fizjopatologii Otyłości i Żywienia w Hiszpanii (CIBEROBN), która objęła 7212 osób z grupy wysokiego ryzyka rozwoju chorób serca, dowodzi, że istnieje związek pomiędzy spożyciem strączków a ryzykiem zgonu z powodu nowotworu. Co ciekawe, stwierdzono również dodatnią korelację między ilością tych roślin w diecie a wzrostem śmiertelności związanej z chorobą wieńcową.

6-letnie badanie

W roku 2012 rak był przyczyną śmierci 8,2 miliona ludzi, natomiast choroby serca – 17,5 miliona. W trwającym 6 lat badaniu hiszpańscy naukowcy stwierdzili, że wśród uczestników, których całkowite spożycie strączków było najmniejsze (13,5 g soczewicy, ciecierzycy, fasoli i grochu dziennie), ryzyko zgonu z powodu nowotworu było dwukrotnie wyższe niż w przypadku osób, których średnie spożycie było dwa razy większe (27,34 g dziennie).

Polifenole, błonnik i witaminy

To ochronne działanie wytłumaczyć można wysoką zawartością polifenoli, głównie kwasów fenolowych i flawonoidów, których właściwości przeciwutleniające przyczyniają się do zwalczania wolnych rodników w organizmie. Rośliny strączkowe są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy E, witamin z grupy B, selenu oraz estrogenopodobnych lignanów. Wszystkie te związki charakteryzuje potwierdzone działanie antykancerogenne.

Niejednoznaczne wyniki

Jednakże w badaniu stwierdzono również potencjalnie negatywny wpływ strączków na zdrowie. Osoby, które spożywały je w najmniejszych ilościach były zarazem najmniej narażone na zgon z powodu chorób serca. Według badaczy te niejednoznaczne rezultaty są istotne, ponieważ profesjonaliści opieki zdrowotnej powinni być świadomi zarówno korzyści, jak i możliwych negatywnych skutków spożywania roślin strączkowych, w szczególności fasoli.

Źródło:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29352655

http://www.agenciasinc.es/Noticias/Las-legumbres-minimizan-el-riesgo-de-mortalidad-por-cancer

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.