Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kobalamina z rzeżuchy
Brytyjscy naukowcy odkryli, że zawartość witamin w niektórych roślinach może zostać zmodyfikowana w taki sposób, by zapobiegać potencjalnym deficytom w dietach bezmięsnych. Kobalamina, znana jako witamina B12, jest niezbędnym składnikiem odżywczym, jednak rośliny nie potrzebują tej substancji i nie wytwarzają jej, co powoduje, że weganie i wegetarianie narażeni są na jej niedobory. Zespół prof. Martina Warrena z Wydziału Nauk Biologicznych Uniwersytetu w Kent udowodnił, że popularna rzeżucha może pobierać kobalaminę z podłoża, na którym rośnie.
Eksperyment w szkole
Badacze podjęli współpracę z nauczycielami i uczniami ze szkoły im. sir Rogera Manwooda w Sandwich w Anglii, którzy hodowali rzeżuchę na podłożach zawierających różne stężenia wit. B12. Po 7 dniach pobrano próbki roślin, umyto je i poddano analizie. Okazało się, że rzeżucha absorbuje kobalaminę i magazynuje ją w liściach. Aby potwierdzić te obserwacje naukowcy wykorzystali specjalną kobalaminę emitującą światło pod wpływem lasera. Fluorescencyjna wit. B12 została wprowadzona do podłoża, na którym rosła rzeżucha – badacze stwierdzili, że związek ten kumulowany jest wewnątrz komórek, w strukturach zwanych wakuolami. Dowodzi to, że niektóre rośliny są w stanie absorbować, transportować i magazynować wit. B12.
Fluorescencyjna witamina
Kobalamina jest wyjątkiem wśród witamin, ponieważ wytwarzają ją jedynie pewne szczepy bakterii, co sprawia, że musi ona przejść długą drogę zanim zostanie wykorzystana przez złożone organizmy wielokomórkowe. Praca brytyjskich naukowców wskazuje, że biochemiczne losy wit. B12 można śledzić wykorzystując jej fluorescencyjne cząsteczki, co być może pozwoli w przyszłości zrozumieć również większą podatność niektórych osób na niedobory tego związku.
Zwalczanie niedoborów
Odkrycie, że niektóre rośliny są zdolne do absorbowania witaminy B12 jest niezwykle istotne, ponieważ wzbogacenie ich w poszczególne składniki odżywcze mogłoby pomóc w zwalczaniu niedoborów pokarmowych w krajach takich jak Indie, gdzie znaczną część populacji stanowią wegetarianie. Byłaby to również odpowiedź na wielkie wyzwanie, jakim jest uczynienie diety roślinnej pełnowartościową alternatywą dla standardowego sposobu żywienia – rosnąca światowa populacja zmierza bowiem coraz bardziej do rezygnacji z mięsa z powodów gospodarczych i środowiskowych.
Źródła:
Przeczytaj także
Na prośbę Komisji Europejskiej Panel Ekspercki ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii EFSA został poproszony o skorygowanie ustalonego w 2012 roku poziomu maksymalnego spożycia (UL) witaminy D dla niemowląt (≤1 r.ż.).
Spirulina to handlowa nazwa cyjanobakterii, dostępnych w sprzedaży zazwyczaj w postaci proszku. Jest ona tradycyjnie spożywana w wielu krajach – samodzielnie, jako składnik środków spożywczych lub suplement diety, który ma...
Coraz częściej w sklepach można spotkać żywność wzbogacaną, czyli zawierającą witaminy i/lub składniki mineralne. Prym w tym względzie wiodą płatki śniadaniowe, napoje kakaowe typu instant, soki i napoje owocowe...