Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Roślinne źródło witaminy B12 dla wegetarian i wegan

Kategoria: Składniki Żywności

Kobalamina z rzeżuchy

Brytyjscy naukowcy odkryli, że zawartość witamin w niektórych roślinach może zostać zmodyfikowana w taki sposób, by zapobiegać potencjalnym deficytom w dietach bezmięsnych. Kobalamina, znana jako witamina B12, jest niezbędnym składnikiem odżywczym, jednak rośliny nie potrzebują tej substancji i nie wytwarzają jej, co powoduje, że weganie i wegetarianie narażeni są na jej niedobory. Zespół prof. Martina Warrena z Wydziału Nauk Biologicznych Uniwersytetu w Kent udowodnił, że popularna rzeżucha może pobierać kobalaminę z podłoża, na którym rośnie.

Eksperyment w szkole

Badacze podjęli współpracę z nauczycielami i uczniami ze szkoły im. sir Rogera Manwooda w Sandwich w Anglii, którzy hodowali rzeżuchę na podłożach zawierających różne stężenia wit. B12. Po 7 dniach pobrano próbki roślin, umyto je i poddano analizie. Okazało się, że rzeżucha absorbuje kobalaminę i magazynuje ją w liściach. Aby potwierdzić te obserwacje naukowcy wykorzystali specjalną kobalaminę emitującą światło pod wpływem lasera. Fluorescencyjna wit. B12 została wprowadzona do podłoża, na którym rosła rzeżucha – badacze stwierdzili, że związek ten kumulowany jest wewnątrz komórek, w strukturach zwanych wakuolami. Dowodzi to, że niektóre rośliny są w stanie absorbować, transportować i magazynować wit. B12.

Fluorescencyjna witamina

Kobalamina jest wyjątkiem wśród witamin, ponieważ wytwarzają ją jedynie pewne szczepy bakterii, co sprawia, że musi ona przejść długą drogę zanim zostanie wykorzystana przez złożone organizmy wielokomórkowe. Praca brytyjskich naukowców wskazuje, że biochemiczne losy wit. B12 można śledzić wykorzystując jej fluorescencyjne cząsteczki, co być może pozwoli w przyszłości zrozumieć również większą podatność niektórych osób na niedobory tego związku. 

Zwalczanie niedoborów

Odkrycie, że niektóre rośliny są zdolne do absorbowania witaminy B12 jest niezwykle istotne, ponieważ wzbogacenie ich w poszczególne składniki odżywcze mogłoby pomóc w zwalczaniu niedoborów pokarmowych w krajach takich jak Indie, gdzie znaczną część populacji stanowią wegetarianie. Byłaby to również odpowiedź na wielkie wyzwanie, jakim jest uczynienie diety roślinnej pełnowartościową alternatywą dla standardowego sposobu żywienia – rosnąca światowa populacja zmierza bowiem coraz bardziej do rezygnacji z mięsa z powodów gospodarczych i środowiskowych.

Źródła:

Wybierz temat: Plant-based

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.