Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak znakować witaminy, składniki mineralne, czy zamienniki soli dodawane do środków spożywczych?

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Coraz częściej w sklepach można spotkać żywność wzbogacaną, czyli zawierającą witaminy i/lub składniki mineralne. Prym w tym względzie wiodą płatki śniadaniowe, napoje kakaowe typu instant, soki i napoje owocowe oraz jogurty i deserki mleczne dedykowane specjalnie dla dzieci. Jednak na liście składników można spotkać różną prezentację obowiązkowych danych dotyczących składników wzbogacających. Jedne produkty zawierają tylko określenia przyjęte zwyczajowo, dobrze znane konsumentom np. witamina C, wapń, żelazo; podczas gdy inne produkty zawierają dodatkowo nazwy chemiczne użytych witamin, czy składników mineralnych. Spotkałam też etykiety produktów o obniżonej zawartości soli, gdzie chlorek potasu (dodany przecież ze względów żywieniowych do obniżenia soli), oznakowany był jako dodatek do żywności tj. „regulator kwasowości: chlorek potasu”... Analizując te różne formy zapisów pojawia się pytanie jak przygotować etykietę, żeby była zgodna z prawem, ale i również atrakcyjna dla konsumenta?


W analizie powyższego tematu pomocny nam będzie wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie (II OSK 660/14), gdzie czytamy, że nazwy witamin wymienione w załączniku I rozporządzenia nr 1925/2006 spełniają wszystkie wymagania nazw zwyczajowych, nie ma więc potrzeby, jako składników środka spożywczego, podawać ich form chemicznych zamieszczonych w załączniku II tego rozporządzenia, gdyż nie zachodzi tu sytuacja, o której mowa w art. 18 ust. 2 rozporządzenia nr 1169/2011. A więc wystarczające wydaje się być samo podanie nazw zwyczajowych substancji wzbogacających np: witamina C, wapń, żelazo. Wg NSA nie ma konieczności podawania form chemicznych witamin, czy składników mineralnych. I wg mnie jest to zasadne, bowiem nazwy chemiczne, mogą nawet odstraszać konsumentów, ponieważ mogą być mylnie kojarzone jako dodatki „E”. A wg pkt 37 preambuły do rozporządzenia 1169/2011 ważne jest aby konsument finalny łatwo rozumiał informacje zamieszczane na opakowaniu. I właśnie dlatego na etykiecie należy używać określenia "sól" zamiast odpowiadającego mu określenia składnika odżywczego "sód", czy analogicznie "witamina B12" zamiast np."cyjanokobalamina".


Ciekawy zapis dotyczący omawianej kwestii znajdziemy również w pkt. 5 preambuły rozporządzenia 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności, gdzie czytamy, że dana substancja nie powinna być uważana za dodatek do żywności, jeżeli jest stosowana w celu nadania tej żywności określonego aromatu lub smaku lub w celu żywieniowym, jak np. substytuty soli, witaminy, czy składniki mineralne.


Skoro substytut soli nie jest dodatkiem do żywności to pozostaje kwestia jak nazywać taki zamiennik, czyli np. chlorek potasu? Odpowiedzi na to pytanie należy szukać w art. 17 ust.1 rozporządzenia 1169/2011, z którego wynika, że nazwą środka spożywczego jest jego nazwa przewidziana w przepisach. W przypadku braku takiej nazwy nazwą środka spożywczego jest jego nazwa zwyczajowa, a jeśli nazwa zwyczajowa nie istnieje lub nie jest stosowana, przedstawia się nazwę opisową tego środka spożywczego. Nazwą chlorku potasu mogłaby być więc przykładowo nazwa „sól potasowa”. A nazwą mieszanki chlorku sodu z chlorkiem potasu np. nazwa "sól z potasem o obniżonej zawartości sodu".

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej w temacie reklamy i znakowania żywności- zapraszam na szkolenia:

Autor: Anna Wawrzyniak Pi-Pi-Em

Przeczytaj także

  • 08.03.2017

    Kolorowe etykiety

    Sześć największych firm z branży spożywczej planuje wprowadzić kolorowe oznaczenia wartości odżywczej na swoich produktach – kolory mają przypominać sygnalizację świetlną co ma ułatwić ich zrozumienie przez konsumentów.

    Czytaj więcej
  • 18.01.2017

    Znakowanie GMO - zmiany?

    Znakowanie żywności GMO jest w chwili obecnej zharmonizowane na poziomie Unii Europejskiej i w najbliższym czasie nie przewiduje się zmian w prawodawstwie wspólnotowym w tym zakresie.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.