Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Doksycyklina w mięsie z kurczaka i przekroczony limit migracji w przyborach kuchennych - raport tygodniowy RASFF (01-07.10.2018)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Poniżej przedstawiamy przegląd systemu RASFF z ostatniego tygodnia (01-07.10.2018) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, listą polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz listą produktów potecnjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.

Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018

 

PRODUKTY ZGŁOSZONE PRZEZ POLSKĘ W SYSTEMIE RASFF 

 

Produkt:  mrożone mięso z kurczaka
Kraj pochodzenia:  Polska
Ryzyko:  doksycyklina - przekroczone MRL (238 µg/kg)
Ocena ryzyka:  niegroźne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  poinformowanie władz
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacja na temat działań następczych - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  silikonowe przybory kuchenne
Kraj pochodzenia:  Chiny
Ryzyko:  przekroczony limit całkowitej migracji (>200 mg/kg)
Ocena ryzyka:  nieokreślone
Status dystrybucji:  produkt (jeszcze) nie wprowadzony na rynek
Podjęte działania:  zniszczenie produktu
Rodzaj powiadomienia:  materiał przeznaczony do kontaktu z żywnością - odrzucenie na granicy - kontrola graniczna

 

POLSKIE PRODUKTY ZGŁOSZONE DO SYSTEMU RASFF

  

Produkt:  wędzony łosoś norweski
Kraj zgłaszający:  Dania
Ryzyko:  zmienione cechy organoleptyczne
Ocena ryzyka:  nieokreślone
Status dystrybucji:  brak dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  wycofanie od odbiorców
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacja na temat działań następczych - skarga konsumencka

 

Produkt:  schłodzone produkty z kurczaka
Kraj zgłaszający:  Dania
Ryzyko:  Campylobacter jejuni (do 2200 jtk/g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nieobecny na rynku
Podjęte działania:  wycofanie od konsumentów
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacja dla uwagi - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  mrożone mięso z kurczaka
Kraj pochodzenia:  Polska
Ryzyko:  doksycyklina - przekroczone MRL (238 µg/kg)
Ocena ryzyka:  niegroźne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  poinformowanie władz
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacja na temat działań następczych - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  lizaki o smaku truskawkowym
Kraj zgłaszający:  Francja
Ryzyko:  zbyt wysoka zawartość barwnika E 124 - czerwieni koszenilowej A (74,5 mg/kg)
Ocena ryzyka:  niegroźne
Status dystrybucji:  brak dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  brak
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacja na temat działań następczych - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  mrożone nogi z kurczaka
Kraj zgłaszający:  Litwa
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Infantis w 1 na 5 próbek (obecność w 25 g)
Ocena ryzyka:  niegroźne
Status dystrybucji:  brak dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  wycofanie od odbiorców
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacja na temat działań następczych - oficjalna kontrola rynku

 

PRODUKTY ZGŁOSZONE DO RASFF MOGĄCE POTENCJALNIE POJAWIĆ SIĘ NA RYNKU POLSKIM 

 

Produkt:  mrożone mięso z kurczaka
Kraj pochodzenia:  Polska
Ryzyko:  doksycyklina - przekroczone MRL (238 µg/kg)
Ocena ryzyka:  niegroźne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  poinformowanie władz
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacja na temat działań następczych - oficjalna kontrola rynku

 

Wybierz obszar: RASFF

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn